Home Vijesti Ministri i njihovi pomoćnici u Gradu Rabu i slavljeničkoj Općini Lopar

Ministri i njihovi pomoćnici u Gradu Rabu i slavljeničkoj Općini Lopar

0
Ministri i njihovi pomoćnici u Gradu Rabu i slavljeničkoj Općini Lopar

Foto: Foto: Ivica Hodak

Sorinj – U svega dva mjeseca potpisom Odluke riješen problem s kojim se kasni 8 godina

Jučerašnji je dan doista bio pun konkretnih i važnih događanja za otok Rab. Najprije se, oko 14 sati, u Maloj vijećnici Grada Raba iščekivao dolazak tehničkog ministra turizma Antona Kliman i ravnatelja Državne uprave za upravljanje državnom imovinom Tomislava Bobana, da bi, nakon što su stigli, od strane ministra Klimana, koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za raspolaganje nekretninama RH, bila potpisana Odluka, kojom je dato pravo građenja u korist Grada Raba I Općine Lopar na nekretininama u katastarskoj općini Lopar. u svrhu sanacije odlagališta otpada Sorinji i gradnje pretovarne stanice.

Površina zemljišta cca 32.000 m2, vrijedna je milijun kuna, a pravo na građenje ugovoreno je na rok od 30 godina, kazao je Tomislav Boban.

Rab danas oglas

Ovo je izvrsna situacija za otok jer je nakon mnogo pokušaja pronađeno riješenje koje znači početak reatovarne stanice, sortirnice i na kraju sanacije deponija Sorinj, rekao je gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

Ovo je prvi puta da se pravo građenja dodjeljuje dvijema jedinicama lokalne samouprave, u omjerima 25% Lopar, a 75% Grad Rab, sada je na poduzeću “Dundovo” da ishodi građevinsku dozvolu, a naša je želja da se u sklopu prve faze izgradnje riješi i mini sortirnica, kako bismo što manje selektiranog otpada odvozili s otoka i na taj način smanjili velike troškove transporta, kazao je Alen Andreškić

Rab ima golem turistički potencijal i zaslužuje tretman i standarde koji ne smiju biti manji nego oni na kopnu, mi smo situaciju požurili, a Rab će dobiti kvalitetno zbrinjavanje otpada kakvo ova prelijepa turistička destinacija i zaslužuje, rekao je ministar Kliman. Iako je Kliman kazao da ovaj dolazak na Rab nitko ne bi trebao smatrati nekakvom predizbornom aktivnošću, ipak je naglasio kako ovaj problem prijašnje vlasti nisu uspjele riješiti 8 godina, da bi ga, još uvijek aktualna vlast, riješila u svega dva mjeseca.

Ministar Kliman je svoju Odluku potpisao u nazočnosti gradonačelnika Raba Nikole Grgurića, načelnika Općine Lopar Alena Andreškića i direktora DUDI-a Tomislava Bobana.

U Loparu položen kamen temeljac za buduću sportsku dvoranu

Nakon tog čina u Maloj vijećnici Grada Raba gosti su se uputili u Lopar, gdje je nešto poslije 15 sati obavljena svečanost polaganja kamena temeljca za novu sportsku dvoranu. Tamo ih je dočekao ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa svojom pomoćnicom Jadrankom Fržop, pomoćnik ministra turizma Robert Pende, saborski zastupnik Josip Borić, te župan Primorsko goranske županije Zlatko Komadina sa svojom zamjenicom Marinom Medarić.

U kratkom obraćanju prisutnima na toj svečanosti načelnik Općine Lopara Alen Andreškić, između ostalog je rekao, da ih je na ovaj velik i značajan projekt potaknuo nedostatak kvalitetnih i dostatnih društvenih i sportskih prostora i objekata te želja da se mladima i djeci omogući kvalitetan višenamjenski, ali pretežito sportski objekt. Ovaj se objekt gradi  na čestici površine 3.297 m2, dok je tlocrtna površina građevine koja će imati dvije etaže, 1.640 m2. Osim standarnog rukometnog igrališta, i visine potrebne za odigravanje odbojkaških susreta, objekt će imati šest svlačionica, skladišne prostorije, sanitarne čvorove, dvije prostorije za udruge, te malu prostoriju za prezentacije ili fitness i moći će se dijeliti na tri sektora. Za otkup samog zemljišta utrošeno je 2,2, milijuna kuna dok je projektna dokumentacija koštala 700.000 kuna, a projektirana je i pristupna cesta koja dvoranu spaja s državnom cestom d-105. Vrijednost prve faze izgradnje iznosi 9,3 miljuna kuna, a kao izvođač nakon javnog nadmetanja odabran je Mikić d.o.o.. Prvom fazom trebali bi biti obuhvaćeni radovi iskopa, gradnje temelja i ploča, zidanje objekta i krov te minimalno uređenje okoliša. Očekuje se da će prva faza biti dovršena do početka iduće turističke sezone.

Nakon njega na svečanosti vezanoj uz polaganje kamena temeljca prisutnima su se još obratili; župan PGŽ-a Zlatko Komadina, saborski zastupnik Josip Borić i tehnički ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković – koji su nešto kasnije, zajednički, simbolički položili kamen temeljac buduće sportske dvorane u Loparu za koju je već od strane Države odobreno prvih 1.660.000 kuna. Propisno s kacigama na glavama, ministar Butković uhvatio se lopate, zastupnik Borić “kariole”,  dok je župan Komadina bacio kamen temeljac.

Na svečanosti polaganja kamena temeljca sportske dvorane u Loparu kraći prigodni program izvela je skupina loparskih pučkih pjevača te uz njih i polaznici Područnog odjeljenja Dječjeg vrtića „Pahuljica“ iz Lopara i karatisti KK Rab Enpi.

U 10 godina od besparice do budžeta iz vlastitih prihoda koji prelazi 8 milijuna kuna

U 17 sati u kongresnoj dvorani, u restoranu TN „San Marino“ započela je svečana sjednica Općinskog vijeća Lopara, kojom se proslavlja Dan Općine i blagdan Male Gospe, 8. rujna, koja se ove godine obilježava i kao deseti rođendan jedne od najmlađih Općina u Hrvatskoj. A o tih deset godina opširnije su govorili predsjednik Općinskog vijeća Damir Paparić, koji je, između ostalog napomenuo da je Općina u ovih deset godina svojeg postojanja mogla postići tako značajne uspjehe jer je imala sjajan tim predvođen načelnikom. Nakon njega gostima i ostalim uzvanicima u prepunoj kongresnoj dvorani TN „San Marino“ obratio se načelnik Općine Alen Andreškić. 

Mislim da smo svojim radom i rezultatima kroz proteklo vrijeme dokazali svu opravdanost naših prohtjeva kada smo prije 10 godina zatražili osnivanje vlastite općine. Danas se u Loparu živi bolje. U odnosu na popis iz 2001. danas u ovoj maloj općini ima i osamdesetak žitelja više. Kada smo se osnivali jedva smo imali novca za nabavku općinskog pečata, a danas imamo općinski budžet iz vlastitih prihoda koji prelazi iznos od 8 milijuna kuna.

Iskoristio je Andreškić priliku zahvaliti se svima koji su Općini Lopar na bilo koji način u proteklih deset godina pomagali, dok je poseban pljesak dobio prilikom zahvale tehničkom ministru pomorstva Olegu Butkoviću, kada mu je, između ostalog, stavio u zadatak da u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture osigura daljnjih potrebnih 250.000 kuna za izgradnju čekališnog prostora u trajektnoj luci u Loparu.

O uspjesima Lopara u deset godina postojanja, o čemu je posvjedočio i desetminutni video zapis, nadahnuto su govorili tehnički ministri pomorstva, prometa i infrastrukture, odnosno turizma, Oleg Butković i Anton Kliman.

I župan Komadina potvrdio opravdanost nekadašnjeg odvajanja Općine Lopar

Skup je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća pozdravio i župan PGŽ-a Zlatko Komadina potvrdivši i sa svoje strane svu opravdanost nekadašnjeg odvajanja Lopara u zasebnu općinu. Komadina je naglasio da će Županija, kao i do sada, pomagati i Grad Rab i općinu Lopar u programima koji se vezuju za zdravstvo, školstvo, a uz to je obećao da Lopar može računati sa značajnim udjelom Županije kada se bude rješavalo pitanje opremanja buduće sportske dvorane.

Nakon obraćanja svojim sumještanima, nekadašnjeg pomoćnika ministra pomorstva i aktualnog saborskog zastupnika Josipa Borića prisutne na sjednici pozdravili su i načelnik s Loparom sprijateljenje slavonske Općine Vladimirevci i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić koji je u kraćem obraćanju prisutnima najprije uputio čestitke svima u Loparu u povodu Dana Općine Lopar. I Grgurić je naglasio kako je Lopar, ostvarivši u proteklih deset godina velike uspjehe u razvoju svoje općine, pokazao svu opravdanost njezinog osnivanja. Dodao je da je u zadatku obiju jedinica lokalnih samouprava na Rabu učiniti zajedničke napore kako bi otok, jer on nam je zajednički, što bolje izgledao na zadovoljstvo brojnih turista, ali i samih mještana i Grada Raba i Općine Lopar.

Jure Mihaljević, vlasnik Iločkih podruma, počasni građanin Općine Lopar

Na kraju sjednice uslijedila su dva najsvečanija događaja; podijeljene su zahvalnice i diplome zaslužnim mještanima Lopara, jednoj uspješnoj srednjoškolki i učeniku generacije, da bi na kraju počasnim građaninom općine Lopar bio proglašen Jure Mihaljević vlasnik Iločkih podruma, veliki zaljubljenik u Lopar, u kojeg redovito dolazi punih petnaestak godina i koji je Loparu u mnogo navrata izravno pomagao. Jure Mihaljević kao vlasnik Iločkih podruma zapošljava u svojoj tvrtki 285 zaposlenika. Vidno uzbuđen, u kratkom obraćanju naglasio je da će i nadalje pomagati „svom“ Loparu, koji danas kada se dolazi u njega, u odnosu na prije petnaestak godina, pruža sasvim drugu sliku, jednog lijepo uređenog mjesta.

Lopar pomaže obnovu vukovarskog vodotornja

Uslijedile su još dvije svečane, ali i humane geste. Predstavnik braniteljskih Udruga iz Vukovara primio je dva puta po 5.000 kuna – jednom od branitelja Lopara i drugi puta od Općine Lopar, za obnovu vukovarskog vodotornja. 

Kraći kulturno umjetnički program tijekom trajanja svečane sjednice Općinskog vijeća izveli su: skupina pučkih pjevača Lopara, kojima se i ove godine priključio ženski trio u izvedbi pučkih pjesama. Uz njih nastupile su i dvije loparske klape – ženska „Užanca“ i muška „Sveti Marin“.

Ispunjavanje uvijeta za što skoriju izgradnju suvremenog odlagališta otpada

Na samom kraju, tragom danas potpisane Odluke čelnici Grada Raba i Općine Lopar, gradonačelnik Nikola Grgurić i Alen Andreškić te ravnatelj DUDI-a Tomislav Boban potpisali su Ugovor kojim je dvjema otočkim samoupravama dato pravo gradnje na rok od 30 godina na površini od 32.000 m2, na osnovu kojeg će se steći uvjeti za što skoriju izgradnju suvremenog odlagališta otpada na predjelu „Sorinja“.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime