Home Vijesti Prezentacija konzervatorsko-restauratorskih radova na poliptihu sv. Bernardina u samostanu u Kamporu

Prezentacija konzervatorsko-restauratorskih radova na poliptihu sv. Bernardina u samostanu u Kamporu

0
Prezentacija konzervatorsko-restauratorskih radova na poliptihu sv. Bernardina u samostanu u Kamporu

Foto: Foto: Sanjin Badurina - Piloto

{gallery}Poliptih{/gallery}

Prezentaciju je sa zanimanjem popratio lijepi broj župljana, a važnost teme prepoznali su i mnogi rapski djelatnici u kulturi, predstavnici gradske vlasti te gradonačelnik Nikola Grgurić. 

Rab danas oglas

Poliptih sv. Bernardina je jedno od najvrjednijih umjetnina ovog samostana. Stoga je kamporski župnik i gvardijan fra Ivan Gavran izrazio radost i zahvalnost za prezentaciju sa strane ovlaštenih i stručnih osoba, kako bi župljani i ostala rapska javnost dobila točne informacije o sveobuhvatnim radovima na njenoj obnovi. Dio je to opsežnog programa aktivnosti koje se povodom Dana europske baštine održavaju u organizaciji Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Poliptih je bio obnavljan u Beču 1895. godine, te u Splitu neposredno pred II. svjetski rat, ali ni u jednom se navratu nije radilo o temeljitom zahvatu.

Krajem 2012. u riječkom odjelu Hrvatskog restauratorskog zavoda na njemu su najprije izvršena konzervatorsko-restauratorska istraživanja, prema kojima se započelo s konzervatorsko-restauratorskim radovima. Cjelokupne troškove istraživanja i radova financira Ministarstvo kulture RH.

Povodom „Conegliano 1000“, izložbe o tisuću godina Gradske palače Sarcinelli u talijanskom gradiću kulture Coneglianu , ovog je ljeta Ured iz Venecije organizirao postavu djela braće Vivarini. Tako je i poliptih, uz pristanak franjevačke provincije sv. Jeronima kojoj pripada kamporski samostan i uz jamstvo izlagača da će biti poštovana pravila osiguranja transporta, posuđen na izložbu. Iako su za izlaganje bile dovršene samo table, bez okvira, postavljen na tamnu pozadinu poliptih se između trideset tri vrhunska djela posebno isticao svojom ljepotom. Kako je izložba bila vrlo dobro posjećena, uz dopuštenje vlasnika umjetnina, produžena je na još mjesec dana, nakon čega je sve uredno vraćeno u Restauratorski zavod u Rijeci. 

Na drvenom su okviru od ukupno sedam, preostale još dvije faze radova, tako da se konačno dovršenje planira u 2017. godini. 

Prema kazivanju fra Gavrana, već ove jeseni započinju radovi na obnovi cijeloga samostana, prvo eksterijera a slijedeće godine i interijera, pa nema smisla postavljati poliptih u crkvu prije nego se ona obnovi. Koliko god se umjetnina dobro zaštitila uvijek je moguće da prodru čestice prašine, pa će iz tog razloga poliptih vjerojatno ostati u Zavodu ili negdje na izložbi do završetka radova u crkvi.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime