Home Vijesti Batat težak 8,5 kilograma iskopan u Banjolu u vrtu obitelji Štokalo

Batat težak 8,5 kilograma iskopan u Banjolu u vrtu obitelji Štokalo

0
Batat težak 8,5 kilograma iskopan u Banjolu u vrtu obitelji Štokalo

Foto: Foto: Ivica Hodak

{gallery}Batat{/gallery}

Međutim, jučer je (11.10.2016.) poziv došao iz Banjola od obitelji Štokalo. Naime, gospodin Dragan Štokalo, pomorac na trajektima „Rapske plovidbe“ i njegova nevjesta Iva, zorno su nam dokazali da je i zemlja u Banjolu bogomdana za uzgoj batata.

Rab danas oglas

Iva je, naime, sjeme batata, kupljeno u jednoj od rapskih poljoprivrednih apoteka, posadila u vrtu obiteljske kuće u Banjolu i jučer je iskopala dva divovska korijena ove hranjive zeljaste trajnice. 

Prilikom fotografiranja batata obješenog za ručnu viseću vagu, koja je samo za ovaj jedan plod (korijen) pokazala na 8,5 kg, trebalo je i nešto više snage, pa je na fotografijama prisutniji Dragan, no njegova nevjesta Iva ipak je najzaslužnija za to što smo jučer bili u prilici slikati banjolske batate kapitalce.

Nešto o batatu (Lat. Ipomea batatas)

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je njegova proizvodnja u Hrvatskoj tek u začecima. Zbog lošeg naziva koji dolazi iz engleskog jezika (sweet potato) krivo ga se povezuje s krumpirom, s kojim ne dijeli porodicu. U prehrani se upotrebljava kuhan ili pečen, a sadržava mnoštvo ugljikohidrata, vitamina (A, C, E, B6) i minerala (Cu, Mn, K, Fe). Budući da sadržava vrlo malo masti, idealna je prehrana sportašima. Koriste se mladi listovi i vršci biljke te sekundarna zadebljanja korijena, koja se često pogrešno nazivaju gomoljima. Ubraja se među najvažnije poljoprivredne kulture u svijetu.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime