logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 746
Srijeda, 12 Listopad 2016 06:40

Batat težak 8,5 kilograma iskopan u Banjolu u vrtu obitelji Štokalo

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Batat težak 8,5 kilograma iskopan u Banjolu u vrtu obitelji Štokalo Foto: Ivica Hodak

Proteklih godina pisali smo o njima i fotografirali rekordno teške batate koji su, uglavnom, iskapani u Kamporskom polju (najprije kod Karlićevih, zatim kod obitelji Miš, Španjol, Krstinić...), i tako se stekao dojam da, kada je otok Rab u pitanju, samo u Kamporu uspijevaju tako veliki plodovi u prehrani sve traženijeg batata.

Međutim, jučer je (11.10.2016.) poziv došao iz Banjola od obitelji Štokalo. Naime, gospodin Dragan Štokalo, pomorac na trajektima „Rapske plovidbe“ i njegova nevjesta Iva, zorno su nam dokazali da je i zemlja u Banjolu bogomdana za uzgoj batata.

Iva je, naime, sjeme batata, kupljeno u jednoj od rapskih poljoprivrednih apoteka, posadila u vrtu obiteljske kuće u Banjolu i jučer je iskopala dva divovska korijena ove hranjive zeljaste trajnice. 

Prilikom fotografiranja batata obješenog za ručnu viseću vagu, koja je samo za ovaj jedan plod (korijen) pokazala na 8,5 kg, trebalo je i nešto više snage, pa je na fotografijama prisutniji Dragan, no njegova nevjesta Iva ipak je najzaslužnija za to što smo jučer bili u prilici slikati banjolske batate kapitalce.

Nešto o batatu (Lat. Ipomea batatas)

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je njegova proizvodnja u Hrvatskoj tek u začecima. Zbog lošeg naziva koji dolazi iz engleskog jezika (sweet potato) krivo ga se povezuje s krumpirom, s kojim ne dijeli porodicu. U prehrani se upotrebljava kuhan ili pečen, a sadržava mnoštvo ugljikohidrata, vitamina (A, C, E, B6) i minerala (Cu, Mn, K, Fe). Budući da sadržava vrlo malo masti, idealna je prehrana sportašima. Koriste se mladi listovi i vršci biljke te sekundarna zadebljanja korijena, koja se često pogrešno nazivaju gomoljima. Ubraja se među najvažnije poljoprivredne kulture u svijetu.

Pročitano 6024 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1