Home Vijesti Susretom s rapskim gradonačelnikom Nikolom Grgurićem i njegovim suradnicima završio dvodnevni posjet župana Zlatka Komadine Rabu

Susretom s rapskim gradonačelnikom Nikolom Grgurićem i njegovim suradnicima završio dvodnevni posjet župana Zlatka Komadine Rabu

0
Susretom s rapskim gradonačelnikom Nikolom Grgurićem i njegovim suradnicima završio dvodnevni posjet župana Zlatka Komadine Rabu

Foto: RabDanas

{gallery}Susret Komadina-Grguric{/gallery}

Obrativši se nakon održanog sastanka novinarima obojica, i Komadina i Grgurić, istaknuli su da je razgovor bio koristan, a dotakli su se brojnih tema vezanih uz problematiku školstva, zdravstva, prometa na otoku, pa sve do problema vezanih uz izdavanje koncesija na pomorskom dobru. 

Hoće li se na Rabu graditi nove školske zgrade?

Rab danas oglas

Riječ je o planovima koji se odnose na budućnost, napomenuo je župan Komadina, naglasivši kako je zajednička želja i Županije i Grada Raba da se budućim ulaganjem u školski prostor omogući učenicima jednosmjenska nastava. Raspravljalo se i o mogućnosti da se u to krene najprije izgradnjom zgrade srednje škole, a zatim i osnovne škole. Gradonačelnik je župana izvijestio da postoje potrebna zemljišta za tu svrhu, jedan u Mundanijama, drugi na području Palita nasuprot zgrade Doma zdravlja, a može se razmišljati i o prostoru nogometnog igrališta na „Blatu“, u kojem slučaju bi se igralište premjestilo na neku drugu lokaciju.

Izgradnja školskog prostora za Rab, kad je u pitanju model financiranja, posebno je zanimljiva, jer prema izjavi župana, kod gradnji zgrada osnovnih škola Županija participira s 50% dok izgradnju srednjih škola financira u stopostotnom iznosu.

Neizvedivost izgradnje marine u Uvali sv. Eufemije

Ideja, da se u uvali sv. Eufemije investicijom od 25 milijuna kuna izgradi marina kapaciteta cca 400 vezova, proizašlo je iz razgovora, za sada je neizvediva, kako zbog pristupne ceste, tako i zbog manjka prostora za izgradnju pratećih objekata jedne takve marine. Predložena su određena rješenja kako onemogućiti „divlja“ sidrenja postavljanjem tzv. „pametnih“ bova.

Umjesto raskrižja na Snugi što hitnije izgraditi kružni tok

Po gradonačelniku Grguriću dobro je na trajektnoj liniji „Mišnjak“ – Stinica imati trajekte koji će u jednoj vožnji od kopna do Raba prevesti 120 automobila. Međutim, problem nastaje kada se ta količina automobila u stvorenoj koloni od otprilike jednog kilometra približi najvećem raskrižju na Rabu – „Snugi“. Neophodan je dogovor s Hrvatskim cestama kako bi se na tom raskrižju što prije izgradio odgovarajući kružni tok.

U očekivanju DUUDI-jevog odobrenja za početak izgradnje pretovarne stanice na Sorinju

Izvještavajući novinare o temama o kojima su još razgovarali, kao što je čekanje potrebnog odobrenja DUUDI-ja, kako bi se što prije išlo u planiranu izgradnju pretovarne stanice na deponiju „Sorinj“, pa o potrebi prometnog spajanja Supetarske Drage i Kampora, kako bi se danas sutra u nekoj mjeri rasteretilo raskrižje „Snuga“.

Čvrsta podrška daljnjem razvoju Psihijatrijske bolnice Rab

I Komadina i Grgurić posebno su naglasili potrebu daljnjeg pomaganja razvoja Psihijatrijske bolnice.

Jer, naglasio je gradonačelnik Nikola Grgurić, Bolnica je za Rab od velikog strateškog značenja. Ona je, dodao je slikovito Grgurić, ustvari jedan veliki rapski hotel koji radi cijele godine.

Župan je napomenuo da će Županije i nadalje ulagati u ovu Ustanovu, da će i dalje osiguravati dio sredstava koja joj za njezino djelovanje ne osigurava Zavod za zdravstveno osiguranje (putni troškovi), a na Gradu Rabu je da i Bolnici i Županiji pomogne u stvaranju uvjeta da ne dolazi do odlijeva stručnog medicinskog osoblja.

Željena katamaranska linija do Zadra i šanse za dovršenje autoceste do Žute Lokve

Tijekom razgovora od strane gradonačelnika Grgurića spomenut je i problem sve ruševnijeg zdanja nekadašnje „Thalasoterapije“ na prostoru „Škvera“.  Spomenuo je kako bi bilo, ne samo za Rab, korisno uvađanje katamaranske linije u kojoj bi se plovilo sve do Zadra. Naravno, za Rab bi bilo veoma značajno da se izgradi i dio autoceste do Žute Lokve, na što je župan Komadina odgovorio da za takvu inicijativu vjerojatno sada šanse nešto veće jer u Vladi imamo „svoja“ dva ministra (Olega Butkovića i Garija Cepellia).

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime