Home Vijesti Kod crkvice sv. Nikole i pod svodovima Gradske lože tradicionalno obilježen blagdan sveca zaštitnika djece i pomoraca

Kod crkvice sv. Nikole i pod svodovima Gradske lože tradicionalno obilježen blagdan sveca zaštitnika djece i pomoraca

0
Kod crkvice sv. Nikole i pod svodovima Gradske lože tradicionalno obilježen blagdan sveca zaštitnika djece i pomoraca

Foto: Foto: Ivica Hodak

U organizaciji ovog lijepog druženja osim Rapske plovidbe sudjelovali su: Turistička zajednice grada Raba i Turistička zajednica Općine Lopar, Lučka uprava Rab, Sekcije ribara i Sekcija barkariola – Udruženja obrtnika Rab, Uljara „Matić“, Obrt „Mečka“, Udruga pomorskih kapetana Rab, Sportska društva „Dolin“ iz Barbata i „Tunera“ iz Supetarske Drage, a svima njima ove su se godine priključili i članovi Društva sportske rekreacije iz Kampora.

Sve je počelo jutros u 9 sati kada su, isplovivši brodicom „Maslina“ ispred rapske luke, u počast svih stradalih pomoraca, vijenac u more bacili Joško Štokić, predstavnik Sportskog društva „Dolin“ iz Barbata i Kristijan Fafanđel, predstavnik Sportskog društva „Tunera“ iz Supetarske Drage. Uz njih na brodici „Rapske plovidbe“ – „Maslini“ našli su se i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, direktor „Rapske plovidbe“ Dragan Andrić, predstavnici Udruge pomorskih kapetana Raba i drugi, a svečano bacanje vijenca u more i ovoga je puta trubom popratio poznati rapski glazbenik Ivan – Mile Šegota izvedbom skladbe «Put u vječnost».

Rab danas oglas

Obilježavanja blagdana sv. Nikole nastavljena su u 9,30 u interijeru crkvice sv. Nikole u kojem je šesnaestoro rapskih likovnih umjetnika, članova Udruge likovnih i književnih stvaralaca Raba (ULIKS), postavilo izložbu pod nazivom „Rab, nedorečena ljepota“.

Uz sjajnu gitarističku pratnju Borisa Kazije o izložbi je vrlo nadahnuto govorio rapski majstor lijepe riječi Josip Fafanđel, na kojeg se nadovezao gradonačelnik Nikola Grgurić proglašivši izložbu službeno otvorenom.

Po otvorenju izložbe, u 10:00 sati u crkvici sv. Nikole služena je Sveta misa, a zatim je uslijedilo tradicionalno druženje brojnih otočana i gostiju, odnosno svih ljudi koji žive od mora i vole more. Druženje pod svodovima Gradske lože nastavljeno je podjelom novotiskanog reda plovidbe rapskog brodara za 2017. godinu, u kojeg je, u odnosu na 2016. Rapska plovidba, van koncesijskog ugovora, dodala jednu liniju u mjesecu svibnju tako da će prva linija iz Mišnjaka isplovljavati u 5:00 (do sada 5:45), a iz Stinice u 5:30 (do sada 6:15). Naravno, niti ove godine Rapska plovidba nije zaboravila prigodnu donaciju Dječjem vrtiću “Pahuljica” uz nadu da će se jednog dana netko od novijeg naraštaja rapske djece opredijeliti za pomoračko zvanje.

Sve je to bilo popraćeno bogatom ponudom pića i tradicionalnih jela baziranih na plodovima mora.

Svim pomorcima, ribarima i ljudima koji žive uz more i od mora želimo sretan blagdan Sv. Nikole!

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime