Home Vijesti Frenje ponovo lete na Pjaceti

Frenje ponovo lete na Pjaceti

0
Frenje ponovo lete na Pjaceti

Foto: RabDanas

{gallery}Frenje{/gallery}

Pjaceta je pitoreskni rapski trg, uglavnom popločen, ali sa malo zemlje pored stabla koje je smješteno u sredini. Idealan je to teren za frenje, koje su se na toj lokaciji igrale desetljećima. Prije nego što je ta nekad izuzetno popularna igra među mladim dečkima počela padati u zaborav. Ne i na Rabu

Rab danas oglas

– Igra se po pravilima po kojima smo igrali onda, uključujući izraze. “Frci” su kada su dvije frenje bliže od četiri prsta, onda se gađa sa “čvrgom”, da bude teže. “Kaštro” kažeš ako ti je frenja došla u dio terena koji je prljav, da ga protivnik ne može očistiti. Ako ti prije nego što si rekao “kaštro” protivnik kaže “očisti se”, onda moraš očistiti. Dakle, treba biti i brz na jeziku, rekao je Sandalić.

Mi smo frenje kao djeca uvijek igrali. Ovdje se sada skupilo nekoliko generacija, od mlađih pa do malo starijih. Prije tri godine smo došli na ideju da odigramo. To je povratak u djetinjstvo, veličanje starih običaja i igara, ističe Marko Sandalić, jedan od pokretača turnira koji se ove godine održava treće put.

Termin je uvijek 27. prosinca, blagdanski. Malo ćemo se podružiti, nešto pojesti, a evo ima tu i djece da to vide. Sve je u skladu sa pravilima, natjecatelji još pristupaju. Jako je lijepo, a imamo i neke nove neotkrivene talente. Turnir je međunarodni, iako se nitko nije prijavio van Hrvatske. Ali još stignu. Otvoreni smo za prijave, tko god hoće, rekao je Sandalić.

Ako netko zamišlja idilu u malom mjestu, onda je to otprilike ono što se jučer od podneva na dalje ovdijalo na Pjaceti. Lokalno društvo u dobrom raspoloženju, pokoji pas, djeca i plinska boca spojena na kuhalo. Naravno, nešto je trebalo i pojesti, kada se igrači umore. Službeni naziv turnira je pak “Frci open”

Igra se po pravilima po kojima smo igrali onda, uključujući izraze. “Frci” su kada su dvije frenje bliže od četiri prsta, onda se gađa sa “čvrgom”, da bude teže. “Kaštro” kažeš ako ti je frenja došla u dio terena koji je prljav, da ga protivnik ne može očistiti. Ako ti prije nego što si rekao “kaštro” protivnik kaže “očisti se”, onda moraš očistiti. Dakle, treba biti i brz na jeziku, rekao je Sandalić.

Netko je bio i brz na prstima i tipkovnici, pa je teren bio oblijepljen porukom “Međunarodni turnir u frenjama u organizaciji VK Pjaceta (dogodine možda Mjesnog odbora Rab – ko nan daju šoldi!)”. Ipak šoldi nisu sve, za jako dobru zabavu dostatno je bilo i nekoliko frenja

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime