Home Vijesti Rabljani se vratili iz zimske posjete Montegiardinu, kastelu prijateljskog grada-države San Marina

Rabljani se vratili iz zimske posjete Montegiardinu, kastelu prijateljskog grada-države San Marina

0
Rabljani se vratili iz zimske posjete Montegiardinu, kastelu prijateljskog grada-države San Marina

Foto: Izvor: TZG Raba

{gallery}Montegiardino{/gallery}

Montegiardino kao Betlehem

Na Sveta tri kralja posjetili su Montegiardino i žive jaslice što je poseban doživljaj s obzirom na uključenost stotinjak sudionika pri čemu se starogradska jezgra, slična rapskoj, pretvara u Betlehem.

Ljepote San Lea

Rab danas oglas

Organizirana je posjeta San Leu, jednoj od općina Riminija, nedalekog turističkog gradića. San Leo nastao je u susjedstvu San Marina, a prema legendi dva su sveca zajedno prebjegla u Rimini od progona cara Dioklecijana te se nastanili svatko na svoje brdo. Legenda dalje kaže da su bili rodbinski povezani, a njihova je sloga sezala tako daleko da su, oboje kamenoklesari, koristili i isto oruđe za klesanje – prije nego bi jedan od njih otišao na zasluženi odmor, zazvao bi drugog te mu bacio oruđe na susjedno brdo. San Leo, iako možda nema popularnost San Marina, zaslužuje veliku pažnju zbog svoje bogate povijesti i prekrasne kulturne baštine, u kojoj se posebice ističe utvrda San Leo, koja je služila kao tamnica; zatim katedrala San Lea iz 12. stoljeća u romaničkom stilu te prekrasna crkvica Uznesenja Djevice Marije iz 9. stoljeća.

Druženje i uz sport

Osim kulturnom, domaćini su nas oduševili i zabavnom ponudom, posebno natjecanjem u kuglanju. Ali sve što je lijepo kratko traje pa tako i ovo uvijek rado dočekano druženje koje će se već ovoga ljeta ponoviti, samo u izmjenjenim ulogama. Kada će Rabljanke i Rabljani jednako srdačno, ali na sebi svojstven način uzvratiti gostoprimstvo.

Zajednički prema EU fondovima

Između ostalih valja spomenuti susret s gradonačelnikom Montegiardina, Giacomom Rinaldijem te načelnikom San Lea, Maurom Guerrom. Uz dogovore oko nadolazeće Fjere vodili su se i konstruktivni razgovori o mogućim čvršćim poveznicama između Grada Raba te općine San Leo posebno na području zajedničkog napora za korištenjem novaca iz EU fondova.

Izuzetno gostoprimstvo iskrenih prijatelja

Veseli činjenica kako je unatoč zaposlenosti domaćina uvijek izdvojeno kvalitetno vrijeme za rapsku ekipu. Domaćini su i ovoga puta pokazali izuzetno gostoprimstvo, ali i ono puno bitnije, prenijeli su osjećaj iskrenog prijateljstva, zajedništva i posebne povezanosti koja iz godine u godinu jača.

Izvor: TZG Raba

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime