Home Vijesti Udruga pomorskih kapetana otoka Raba održala svoju šestu godišnju skupštinu

Udruga pomorskih kapetana otoka Raba održala svoju šestu godišnju skupštinu

0
Udruga pomorskih kapetana otoka Raba održala svoju šestu godišnju skupštinu

Foto: Foto: Ivica Hodak

 {gallery}Kapetani{/gallery}

Uz zadovoljstvo što su tijekom prošle godine dali svoj obol u obilježavanju važnih pomoračkih obljetnica, poput obljetnice odigravanja velike povijesne pomorske bitke kod Lepanta iz 1571., u kojoj je jednu od presudnih uloga imao kapetan rapske galije Ivan Dominis, predsjednik Udruge pomorskih kapetana Raba Branko Pahljina izrazio je žaljene što im vremenske neprilike nisu dozvolile da i prošle godine komemoracijom na otočiću Trsteniku obilježe pomorsku tragediju rapskih srednjoškolaca iz 1962. godine.

Spomenik rapskom pomorcu

Rab danas oglas

Kapetan Pahljina izrazio je i žaljenje što se još uvijek nije ništa značajnije učinilo vezano uz svojevremeni prijedlog direktora „Rapske plovidbe“ Dragana Andrića, o podizanju spomenika rapskom pomorcu na nekoj od lokacija na otoku.

Pročelnik Upravnog odjela Grada Raba Zvonko Puljar-Matić rekao je da Grad Rab i gradonačelnik Nikola Grgurić znaju za ovu ideju te da je u cijelosti podržavaju, no prema riječima predsjednika Gradskog vijeća Željka Perana prvi bi korak trebao biti odabir lokacije na kojoj bi se spomenik postavio, nakon čega bi uslijedilo pokrenutanje potrebne procedure.

Aktivnije prisustvo članova Udruge u rapskim školama

Na skupštini je predloženo i usvojeno nekoliko prijedloga, poput onog tajnika Udruge kapetana Marina Keka, koji je predložio da se rapski pomorci, članovi Udruge, u većoj mjeri pojavljuju u rapskim školskim ustanovama, gdje će svojim obraćanjima i predavanjima upoznavati mlade sa životom pomoraca.

Marko Sandalić predložen u Saborski odbor za pomorstvo

Isto tako prihvaćen je prijedlog po kojem će Udruga rapskih pomorskih kapetana u Saborski odbor za pomorstvo pri nadležnom ministarstvu kao svojeg predstavnika predložiti člana Udruge Marka Sandalića, inače aktivnog motivacijskog trenera i instruktora za sigurnost u pomorstvu. Da li će se on, međutim, na kraju naći među određenih 5 članova tog Odbora odlučit će Hrvatska udruga pomorskih kapetana.

Nikolina Pahljina zavrijedila čin drugog oficira broda

Danas održana godišnja skupština, peta po redu, bila je prilika da se s ponosom spomene činjenica da je Rabljanka Nikolina Pahljina u relativno kratkom vremenu „dogurala“ od kadeta do drugog oficira na brodu.

Kapetan Ivan Jaška imenovan članom Suda časti ZHUPK-a

I na kraju treba reći da je na današnjem skupu Udruge pomorskih kapetana Raba jednoglasno prihvaćen prijedlog njihova predsjednika Branka Pahljine, da se za člana Suda časti Zajednice hrvatskih udruga pomorskih kapetana imenuje najstariji član Udruge, kapetan Ivan Jaška.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime