logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Srijeda, 20 Svibanj 2015 12:43

Vesela proslava kraja srednjoškolskog obrazovanja

Autor:
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)

Rapski maturanti posljednjih su godina, na dan tradicionalnog okupljanja povodom završetka školovanja kojim se ujedno obilježava i Dan Srednje škole Markantuna de Dominisa, objeručke prihvatili koncepciju proslave koja umjesto destrukcije, neumjerene konzumacije alkohola i nedozrelog razbacivanja brašnom, nudi mladalačku duhovitost, prožetu kreativnošću i izvrsnim performansima, zapravo učenici su nam i na planu zabave i veselog obilježavanja kraja svojeg srednjoškolskog obrazovanja, odlučili pokazati koliko su zreli.

Čini se da je i ova generacija, barem u jutarnjem terminu "Norijade", u tome uspjela. Osim tradicionalnih transparenata s oproštajnim porukama kojima su ukrasili svoju školu, svaki je razred osmislio i svoje majice, a prvo je okupljanje bilo već u 8 sati na parkiralištu ispred zgrade Srednje škole, gdje su se našli maturanti 3A (mehaničari, konobari i kuhari) s razrednikom Zdravkom Naletinom, prof., 4B (turističko hoteljerski komercijalisti) s razrednicom Petrom Brnabić, prof. i 4G (gimnazijalci) s razrednicom Aleksandrom Brmbotom, prof.

U 10 sati započeo je i program u Školskoj sportskoj dvorani, gdje su se maturanitima nakon prof. Margarite Čutul koja je moderirala čitavim programom, obratili, najprije ravnateljica Srednje škole Markantuna de Dominisa, prof. Anka Bišić, a nakon nje i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

Ravnateljica Bišić je između ostalog spomenula kako će se uskoro na Rabu okupiti i PRVA generacija završenih maturanata rapske Srednje ugostiteljske škole na proslavi 50 godina mature, pa je poželjela da se i današnji maturanti povezani neraskidivim školskim prijateljstvima također za 50 godina nađu na svom otoku slaveći svoju obljetnicu.

Gradonačelnik Grgurić čestitao im je na maturi te im je poželio da kroz svoja daljnja životna usmjerenja steknu kvalitetna znanja, upoznaju druge ljude i krajeve, ali da se tako obogaćeni iskustvima i spoznajama u konačnici ipak vrate na svoj otok i budu aktivni dionici njegovog boljitka.

Uslijedio je sjajan nastup učeničkog dvojca Leonarda Ivić, 2.g i Filip Hranić 3.b, koji je predvođen školskim pedagogom Zoranom Antunovićem u Sarajevu na Drugom međunarodnom natjecanju turističkih škola "Turistička tržnica", osvojio Zlatnu plaketu za jedno sasvim specifično predstavljanje svojeg otoka. Toplo preporučujemo da ovo dvojezično predstavljanje Raba pogledaju i brojni rapski turistički djelatnici, osobito oni koji se bave turističkim marketingom.

Nakon njih na red je došao multimedijalni skeč dramske sekcije Srednje škole u režiji prof. Margarite Čutul "Smak svijeta u zemlji apsurda" u kojem smo kroz izvrsnu izvedbu darovitih učenika-glumaca mogli prepoznati i brojne ličnosti iz našeg društveno političkog života. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tako je obećala učenicima kako, dok je ona na vlasti, u Hrvatskoj neće biti smaka svijeta, a gospođa Ingrid Antičević Marinović još je jednom ponovila, kako i u ovim kriznim situacijama poput najavljenog smaka svijeta "Pipl simpli mast trast as!". Nasmijali su nas i projicirani video-intervjui s maturantima i njihovim profesorima, a među glumcima koji su doista bili izvrsni, opet je posebno briljirao Mate Rukavina.

Uslijedila je zahvala učenicima koji su kroz razna županijska i državna natjecanja uspješno predstavljali školu, a zatim su maturanti svakog pojedinog razreda kroz power-point prezentacije, kratke filmiće i skečeve predstavili svoj razred, profesore i posebno razrednike.

Dvoranski program završio je sportskim nadmetanjem maturanata, a što je bilo kasnije doznat ćete u nekom budućem osvrtu.

Pročitano 1235 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1