Home Vijesti Još jedan loparski karneval protekao u znaku tradicije

Još jedan loparski karneval protekao u znaku tradicije

0
Još jedan loparski karneval protekao u znaku tradicije

Foto: Izvor: Centar za kulturu Lopar

Uz maškarane zabave za djecu i odrasle te suđenje Luli Peguli, program je obuhvaćao druženja uz domaću pjesmu, radionicu izrade tradicionalnih loparskih maski, organizirane polaske na Dječju karnevalsku povorku i međunarodni Riječki karneval te, shodno tradiciji, obilaske kućanstava.

Vrhunac događanja započeo je u nedjelju, 26. veljače, tzv. Feštom. Onako kako su to činili njihovi preci, loparski mališani zamaskirani u tradicionalne maske obilazili su kućanstva unatoč tome što se u gradu istovremeno odvijala Dječja reduta na kojoj je, individualno ili organizirano, sudjelovalo četristotinjak djece iz svih mjesta na otoku. U isto vrijeme odrasli loparski maškari svoju iznimno vrijednu i zanimljivu tradiciju prezentirali su na međunarodnom Riječkom karnevalu čiji su redoviti sudionici od njegovih samih početaka.

Rab danas oglas

U večernjim satima sljedećeg dana (ponedjeljak, 27. veljače) tzv. Sajužani i Samorčani okupili su se na Mućelu i Melu te podigli zastave privezane za 15-ak m visoka debla stabala koja su prethodno odsjekli, očistili od grana i dopremili na lokacije na kojima se zastave podižu otkad se pamti.

S istih lokacija maškari su se sljedećeg jutra, na sam Mesopust, uputili prema centru mjesta gdje su obišli župnika, školu, dječji vrtić i Općinu, a potom su se formirali u manje grupe i zaputili u cjelodnevni obilazak kućanstava. Uz stolove prepune raznovrsnih jela i pića, domaćini su ih s veseljem i ponosom dočekali te zajedno s njima zapjevali pokoju tradicionalnu loparsku pjesmu. U večernjim satima maškari su se ponovno okupili u centru mjesta gdje je u šatoru organizirana zabava uz živu glazbu. Doprinos organizaciji karnevalskog programa dali su Općina Lopar, Turistička zajednica Općine Lopar, KUD “San Marino”, Centar za kulturu Lopar, PŠ Lopar, DV “Pahuljica”, Caffe bar “Delicato” te poneki mještani.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime