Home Vijesti Uživanje u besprijekornoj izvedbi svečanog rođendanskog koncerta Folklornog društva „Rapski tanac“

Uživanje u besprijekornoj izvedbi svečanog rođendanskog koncerta Folklornog društva „Rapski tanac“

0
Uživanje u besprijekornoj izvedbi svečanog rođendanskog koncerta Folklornog društva „Rapski tanac“

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Plesom, svirkom i pjesmom, šaroliko, koreografski raznovrsno, duhovito, prpošno, samouvjereno, s pravom dozom poštovanja prema vlastitom folklornom naslijeđu, u dirljivim generacijskim slijedovima, publiku su u prepunoj Sportskoj dvorani, svojim izvedbama oduševili svi sudionici sinoćnje svečanosti.

FD “Rapski tanac” važan čuvar i reprezent izvorne rapske folklorne baštine 

Važno je napomenuti i to da je slavljenička folklorna skupina „Rapski tanac“ kroz čitavu svoju 30-godišnju prošlost bivala aktivnim sudionikom svih značajnih događanja na otoku Rabu, a tradicionalno svake godine sudjeluje i u Rabskoj fjeri uprizorenjem starih zanata i seoskog načina života u srednjovjekovnom Rabu. Također svake godine promenadnim šetnjama po starom gradu Rabu članovi „Rapskog tanca“ s ljubavlju i osmijehom gostima prikazuju izvorne plesove otoka Raba. Voditeljica skupine mladih i dječje skupine „Rapskog tanca“ je Milica Faflja, voditelj izvornog folklora Ivica Maškarin, a voditeljica koreografiranog folklora Jasna Dumičić.

Društvo se rodilo 8. ožujka 1987. godine

Rab danas oglas

Rođendanski slavljenik, 30-godišnje Folklorno društvo „Rapski tanac“, da budemo faktografski točni, osnovano je 8. ožujka 1987. godine, a danas djeluje kao jedna od sekcija Pučkog otvorenog učilišta Rab. Članovi su podijeljeni u tri skupine; prvu postavu, skupinu mladih i dječju skupinu. Do kraja 2010. godine Društvo je njegovalo isključivo domaći tanac i starinske pjesme otoka Raba – „kantanje“,a od 2010. godine započinju s širenjem svojeg repertoara, učeći pjesme i plesove i drugih dijelova Hrvatske.

Osim “Rapskim tancem” rapski su nam se folkloraši u prvom dijelu koncertnog programa predstavili “Starim splitskim plesovima”, te premijernom izvedbom njihove nove koreografije – dubrovačke poskočice „Linđo“ pod nazivom; „Igraj, zaigraj, mladu nadigraj“ u pratnji lijeričara – voditelja KUD-a „Oštrc“ – Gorana Ivana Matoša

Ipak prvi dio programa, kako to i priliči, otvorili su njihovi najmlađi i najstariji članovi – legendarni Ruža Debelić – Kurelka i Željko Ribarić – Jurina kantanjem, te dječja skupina, izvodeći izvorni rapski tanac u nošnjama novije dobi.

Klape Rab i Sozal dijele svoje članstvo s “Tancem”

U prvom dijelu sinoćnjeg svečanog koncerta mogli smo vidjeti i klapu „Rab“ koja se pod vodstvom maestra Miljenka Vidasa Kerija predstavila s tri pjesme: „Dobra večer uzorita“, „Sridu stabal u Dubravi“ i „Jesen u meni“, pobravši za svoje izvedbe velike aplauze publike u dvorani.

Ženska klapa Sozal, također pod vodstvom maestra Miljenka Vidasa Kerija, započela je drugi dio programa i na zadovoljstvo publike izvela tri pjesme; „Lipote gladna, ljubavi žedna“, „Gospo ajde doma“ i „Sve su koke poludile“.

Bogat nastup KUD-a Oštrc – dragih prijatelja iz Ruda kraj Samobora

U prvom dijelu programa članovi KUD-a Oštrc, predstavili su se pjesmama i plesovima Međimurja pod nazivom „Ribica mi plava“. Goste iz KUD-a Oštrc vidjeli smo još dva puta u nastavku programa. Izveli su nam pjesme Samobora, a čuli smo i sjajan tamburaški intermezzo s pjesmama i plesovima Pokuplja. Voditelj ove vrhunski uigrane skupine tamburaša iz Ruda je gospodin Tomislav Jozic. Inače, Kulturno umjetničko društvo „Oštrc“ iz Ruda kraj Samobora djeluje već 38 godina. Društvo je do danas sudjelovalo na svim većim folklornim manifeastacijama u Hrvatskoj, a bilježi i 30-tak međunarodnih gostovanja, na tri kontinenta. U KUD-u „Oštrc“ djeluje mlada i starija folklorna sekcija, tri tamburaške sekcije i sekcija za očuvanje rudarske baštine pod nazivom Bergmani, sve zajedno 80-tak članova.

Kad Karla pusti glas

Naravno i u drugom dijelu vidjeli smo naše slavljenike i to ne samo u plesu nego i u pjevanju. Najprije su nam se predstavili plesovima otoka Korčule „Svaka svom“, u čiju izvedbu su po prvi puta bili uključeni i članovi skupine mladih, a u koje nas je uvela izvrsna vokalna solistica Karla Matušan pjesmom „Grlica je zapivala“. Vidjeli smo i dobro nam poznati ples Bunjevačkih Hrvata „Bunjevačka vila“ u njihovoj koreografiji, kojoj je prethodila zajednička izvedba pjesme „Podvikuje Bunjevačka vila“ članica FD “Rapski tanac” skupa s članicama klape „Sozal“.

Čestitke i zahvale

Zatim je na pozornicu izašao i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, koji je, čestitajući ovom izuzetnom rapskom folklornom društvu njihovu 30. obljetnicu rada i postojanja, zamolio domaću publiku da bez puno priče, sama svojim aplauzom pokaže koliko Rabljani zaista vole i cijene FD “Rapski tanac”. Naravno, dvoranom se u trenu razlio dugotrajan i gromoglasan aplauz, a gradonačelnik je još jednom svim sudionicima čestitao na ovako lijepom kulturno-umjetničkom programu. Svoju zahvalnost publici, ali i dužno poštovanje prema svim generacijama folkloraša kroz čitavu povijest društva, kako prema onima koji su se kao uzvanici sinoć našli u dvorani, tako i prema onima kojih nažalost više nema među nama, iskazao je predsjednik Folklornog društva „Rapski tanac“ Vladimir Faflja, nakon čega je uslijedila podijela Zahvalnica sudionicima, podupitrateljima i organizatorima.

Na pozornicu su tako pozvani predstavnici KUD-a „Oštrc“, voditelj Goran Ivan Matoš, predstavnica klape „Sozal“ i predstavnik klape „Rab“, također po zahvalnicu je došla i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Katarina Ribarić te direktorica TZG Raba Ivana Matušan.

Veliku zahvalu u potpori i pomoći oko organizacije koncerta članovi Folklornog društva „Rapski tanac“ uputili su Gradu Rabu i gradonačelniku Nikoli Grguriću. Maleno iznenađenje svojoj su voditeljici Milici Faflja priredili polaznici dječje skupine folklora darovavši joj buket cvijeća, a isto su učinile i članice klape Sozal voditeljici koreografiranog folklora i svojoj klapskoj kolegici Jasni Dumičić.

Uz zahvalu Gradu Rabu, Turističkoj zajednici grada Raba i Pučkom otvorenom učilištu, članovi su se zahvalili i radnicima „Dundova“ u organizaciji koncerta te donatorima koji pomažu djelovanje Folklornog društva „Rapski tanac“, a to su; „Rapska plovidba“, „Vrelo“, Lučka uprava Rab, Shoping centar „Petra“, E.D.K. Rab, KONZUM, „Tommy“, Pekarnica slastica „Vilma“ i Cvjećarnica „Murtela“.

Rapska prosidba “Svatovsko” kao poslastica za kraj večeri

Tu, naravno, večeri nije bio kraj, jer je kulturno-umjetnički dio koncerta zatvoren efektnim starinskim običajem prosidbe mlade otoka Raba pod nazivom „Svatovsko“.

S izvornim rapskim tancem u ovom dijelu nam se predstavila i njihova kompletna skupina mladih, a čitava je dvorana doslovno uživala u sjajnom uprizorenju poznatog rapskog svadbenog običaja.

Mi pak sa svoje strane slavljenicima čestitamo ovu lijepu obljetnicu sa željom da samo nastave istim svegeneracijskim žarom čuvati baštinu koja nas čini onime što jesmo. Hvala “Tancu” na prekrasnoj večeri!

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime