Home Vijesti XVII. sjednica Gradskog vijeća Grada Raba – Aktualni sat predizborno živahan

XVII. sjednica Gradskog vijeća Grada Raba – Aktualni sat predizborno živahan

0
XVII. sjednica Gradskog vijeća Grada Raba – Aktualni sat predizborno živahan

Foto: Foto: Ivica Hodak

{gallery}XVII GV Rab{/gallery}

Kao i svaki put do sada, prvi dio sjednice započeo je “živahno”, a ovog puta zbog blizine lokalnih izbora i dodatno predizborno obojen. Naravno, po već ustaljenoj praksi i ovaj aktualni sat potrajao je gotovo 2 sata.

Rab danas oglas

Prvo, nešto „mirnije“ intonirano pitanje postavio je poslovično mirni vijećnik prof. Ante Ljoljo. Zatražio je, i zatim od gradonačelnika dobio i zadovoljavajući odgovor na pitanje hoće li i kada biti sanirana poznata pješćana plaža „Mel“ u Kamporu. Na njoj su se, kazao je Ljoljo, na prostoru od nekih 150 kvadratnih metara, pojavile ogoljele kamene površine na dnu, tako da se pokazala potreba dovoza određenih količina mela (sitnog pijeska), što će, kako je gradonačelnik u odgovoru i najavio, biti vrlo uskoro i učinjeno.

Atmosferu je na Aktualnom satu i ovoga puta „zakuhao“ oporbeni vijećnik i drugi potpredsjednik Gradskog vijeća Ivica Lupić (SDP).

Zamolio je gradonačelnika da vijećnike informira o tome, kako će Grad Rab proći vezano uz problem podijeljenih „otkaza“ određenom dijelu djelatnika stručnih službi Grada Raba, koje je nedavno Upravni sud poništio. Drugim pitanjem zatražio je od gradonačelnika odgovor – da li je točno da je u srpnju 2015. svojom odlukom, sebe kao gradonačelnika oslobodio obveze izdavanja i popunjavanja putnih naloga za službena putovanja, što je po Lupiću, ako je tako, protuzakoniti čin.

Nema slučaja Saucha na Rabu!?

Grgurić je odgovorio da su radnicima koje je spomenuo Lupić, izdana nova rješenja i da je postupak u tijeku. Na drugo pitanje, koje se odnosilo na izdavanje putnih naloga, Grgurić je naglasio da nikakvom odlukom nije sebe izostavio od obaveze izdavanja putnih naloga za službena putovanja. Kao gradonačelnik, naglasio je, imam neka posebna prava, kao na primjer pravo na korištenje službenog automobila 24 sata na dan. Možda vas kao oporbu smeta, dodao je Grgurić, što u određenom broju putnih naloga nemam zahtjeva za dnevnicama i za pokriće nekih drugih troškova. No, ne nadajte se, dodao je rapski gradonačelnik, da će se na Rabu dogoditi slučaj Tomislava Sauche.

Najavljeno skoro formiranje Udruge iznajmljivača

Odgovarajući na upit predsjednika Gradskog vijeća Željka Perana, gradonačelnik Grgurić je naglasio da se održavanje Zborova građana po mjesnim odborima – i to bar dva puta godišnje – pokazalo dobrim i vrlo korisnim potezom, posebno u dijelu koji se odnosi na tijek pripreme turističke sezone i u rješavanju određenih komunalnih problema na terenu.

Grgurić je, vodeći se činjenicom da Rabljani u privatnom smještaju imaju respektabilnih preko 14 tisuća kreveta, najavio kako će se već sljedeće subote ići na osnivanje Udruge iznajmljivača Raba, kako bi se još bolje i organiziranije koristio taj iznimno značajan rapski turistički potencijal.

Zahvaljujući informacijama s najvećeg svjetskog turističkog sajma u Münchenu, proizlazi da je trenutačno buking za turističku 2017. što se tiče Raba bolji od prošlogodišnjeg u ovo vrijeme za otprilike 30%, što upućuje na to da bi se i ove godine mogli bilježiti turistički rekordi, a to znači da bi se, nakon 2016., drugu poratnu godinu zaredom moglo dogoditi ostvarenje od preko 2 milijuna turističkih noćenja, naglasio je Grgurić.

Odgovarajući na pitanje vijećnika Nikice Španjola, Grgurić je naveo kako se, u prvom redu s HEP-om razgovara i dogovara kako riješiti sigurno napajanje električnom energijom, posebno na predjelu Kampora. Na pitanje vijećnika Željka Dumičića gradonačelnik je naveo da se situacija u gradskoj komunalnoj tvrtki „Dundovo“ značajno poboljšava. Iako je broj zaposlenika s prošlogodišnjih 83 smanjen na trenutačnih 77 radnika, to nije rezultat otpuštanja s posla. Isto tako, odgovarajući Dumičiću, gradonačelnik je naveo da ulaganja Grada u određene manifestacije, kao što su „Advent na Rabu“, „Rabska fjera“ i još neka, ni u kojem slučaju nisu zaustavila ranije zacrtane projekte, a spominju se; Radna zona „Mišnjak“, „Donja ulica“, Dom za starije i nemoćne Ova vlast i ja osobno, nismo zaustavili niti jedan projekt, a istovremeno se zna tko je zaustavio projekt Radne zone „Mišnjak“ i to u dva navrata 2014. godine, kazao je Grgurić.

Napuštena ruševna odmarališta dugotrajna sramota Raba

Jedna od „vječnih“ tema na aktualnom satu bio je i problem zapuštenih, napuštenih i ruševnih zgrada, koje su ovakvim izgledom postale sramota turističkog Raba, a na nekim mjestima predstavljaju i opasnost za prolaznike, kao što je to slučaj zgrada nekadašnjeg slovenskog odmarališta „ELES-a“ u Banjolu. Osim tih, spomenute su i zgrade Odmarališta „Bor“, Somborskog odmarališta, kompleksa nekadašnje „Talasoterapije“ na Škveru itd.

Problem je još kompleksniji, naglasio je u svom odgovoru gradonačelnik, kada se uzmu u obzir i ruševne zgrade u starogradskoj jezgri – kao što su primjerice Vila Danica, kuća „Marinelli“ i još neke. Naravno, da se vodi računa na koji način riješiti te probleme. Za zgrade unutar starogradske jezgre nudimo određena rješenja za saniranje istih. Sa zgradom odmarališta „ELES“ još uvijek ne možemo ništa poduzeti iako postoji Rješenje nadležne Županijske inspekcije o potrebi rušenja. Preostaje nam čekati do isteka žalbenog postupka privatnog vlasnika, tako smo se dogovorili i na nedavnom održanom Zboru građana Mjesnog odbora Banjola, da određenim akcijama stanovnika taj prostor oko zgrada akcijama žitelja Banjola detaljno uredimo i sa zgrada poskidamo dijelove prozora, oluka i kupa koji predstavljaju opasnost za prolaznike.

Vijećnica oporbenog SDP-a i bivša gradonačelnica Rosanda Krstinić Gušćić zamjerila je aktualnom gradonačelniku što od njega nije dobila odgovore na veći broj njezinih pitanja, a u ovom je aktualnom satu, i to opetovano nekoliko puta upitala gradonačelnika da joj odgovori kada je građeno krovište na Domu za starije i nemoćne.

O predmetnom Domu, koji se gradi već punih 9 godina, i ovdje na aktualnom satu, na dugo se i na široko raspravljalo, s tim da se i nadalje ne zna do kada će potrajati njegova gradnja. Riječ je o Domu koji sa svojih 30-ak ležajeva spada u red manjih, pa je upravo zbog te neekonomske kapacitiranosti upitno, kada bude gotov, njegovo umrežavanje, a od toga ovisi hoće li Doma biti ili neće, rekao je gradonačelnik Nikola Grgurić.

U aktualnom satu pitanja gradonačelniku uputili su i vijećnica Vesna Beg (HDZ), Kristijan Fafanđel (HDZ) i Slobodan Frankić (HDZ), prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Raba.

Tko su dobitnici javnih priznanja Grada Raba

U nastavku sjednice raspravljalo po točkama usvojenog dnevnog reda. Uz napomenu, da će se zbog obimnog dnevnog reda, ova sjednica održati u dva dijela – znači slijedi joj nastavak.

U njezinom prvom dijelu doznali smo na primjer, koja će šesnaestorica od predloženih 25 fizičkih, odnosno pravnih osoba, primiti ovogodišnja javna priznanja Grada Raba.

Grb Grada Raba dodijelit će se doktoru Željku Vidasu i, postumno fra Ambrozu TestenuPlakete Grada Raba biti će uručene; Franki Perić, Korinu Bravariću, prof. Anti Ljolji, ekipama Podmlatka Gradskog društva Crvenog križa i Mladeži Gradskog društva Crvenog križa. Nadalje, plakete Grada Raba primit će i Restoran „Gonar“, Udruga umirovljenika Raba, ŠRD „Dolin“ iz Barbata, DŠR iz Kampora, DŠR iz Mundanija, Udruga za promicanje kulture življenja „Komin“ iz Barbata, DVD Rab, Folklorno društvo „Rapski tanac“ dok će nagrada Grada Raba biti dodijeljena stručnom voditelju rapskih klapa Miljenku Vidasu – Keryu.

Ostvaren višak prihoda nad rashodima u iznosu od 3,106.086,73 kn

U ovom dijelu rada sjednice Gradskog vijeća Raba doznali smo da su ukupni prihodi i primici Konsolidiranog proračuna Grada Raba u 2016. ostvareni u iznosu od 39,542.209,61 kunu, što znači da je Proračun ostvaren sa 79,46% u odnosu na planirani iznos. I rashodi od 36.436,122,88 kuna u odnosu na planirane ostvareni su sa 86,73% pa je tako u 2016. ostvaren višak prihoda nad rashodima u iznosu od 3,106.086,73 kune.

U kojem je iznosu planiran Proračun Grada Raba za 2017. doznat ćemo za nekoliko dana, u nastavku njenog zasjedanja.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime