Home Vijesti Za uskršnje praznike u TZG Raba očekuju 70% više noćenja nego lani, a Rab će od 18. do 20. travnja uljepšati i prva “Rapska fešta od rožic”

Za uskršnje praznike u TZG Raba očekuju 70% više noćenja nego lani, a Rab će od 18. do 20. travnja uljepšati i prva “Rapska fešta od rožic”

0
Za uskršnje praznike u TZG Raba očekuju 70% više noćenja nego lani, a Rab će od 18. do 20. travnja uljepšati i prva “Rapska fešta od rožic”

Foto: RabDanas

Lani je hotel Padova bio zatvoren u terminu Uskrsa zbog adaptacije, pa će ove godine u hotelskom smještaju biti zabilježeno 77% više noćenja, dok će taj statistički pokazatelj u kampovima biti veći za 54%, što zapravo znači očekivani ukupni porast u noćenjima za 60%.

Što se pak tiče privatnog smještaja, očekuje se lijepa popunjenost s obzirom da privatni smještaj više nije koncipiran isključivo za prihvat gostiju ljeti, a i protekli je vikend zabilježio veći broj turista u privatnom smještaju, dijelom i zbog održanog moto-susreta na Rabu. Najveći broj dolazaka na otok Rab moožemo očekivati tijekom Velikog petka, a što se tiče strukture gostiju, za Uskrs će na Rabu biti najbrojniji domaći turisti, zatim Nijemci pa Austrijanci (tako je bilo i lani).

Rab danas oglas

Na području Raba, za vrijeme uskršnjih praznika, može se tako, po procjenama iz TZG Raba, očekivati oko 5.000 noćenja, što je u odnosu na lani povećanje za cca 70%.

TZG Rab će ove godine po prvi puta, u suradnji s POU Rab i Gradom Rabom, predstaviti posebni program za turiste i lokalno stanovništvo “Uskrs na Rabu” s ciljem da upravo uskršnji program počne obilježavati službeni početak sezone. Program će se održavati na Trgu Sv. Kristofora, a sačinjavat će ga uz uskšnji sajam lokalnih OPG-ova, na Veliku subotu mimohod Udruge rapskih samostreličara, zatim prigodna animacija za djecu – potraga za pisanicama, te na sam blagdan Uskrsa – “Rapski uskršnji doručak” u suradnji s Imperialom d.d. te nastup Rapskog tanca i Limene glazbe DVD-a Rab. Pristutne će zabavljati Joso Butorac s pratećim bendom.

Najavljujemo novu cvjetnu manifestaciju – prvu „Rapsku feštu od rožic“ / 18.-20. travnja 2017.

Kako doznajemo od direktorice Ureda TZG Raba Ivane Matušan, „Rapska fešta od rožic“ naziv je nove cvijetne manifestacije koja će se u gradu Rabu po prvi puta održati od 18. – 20. travnja ove godine.
Prva je to fešta od cvijeća u gradu Rabu. Prigodna i potrebna poput ranog proljeća, a proljeće nam je potrebno svima. Promjenom boja i mirisa proljeće traži nečiju ruku koja nosi poklonjeni cvijet, ruku koja može razveseliti nečiji svijet. Na našim je sugrađanima i gostima da dozvole da ta ruka bude upravo njihova i da jednostavno budu dio proljeća na 1. Rapskoj fešti od rožic, kazala nam je Matušan.

Na ovoj rapskoj cvijetnoj manifestaciji, doznajemo, predstavit će se proizvođači s vlastitim proizvodima koji stižu iz cijele Hrvatske donoseći sa sobom cvijeće, ukrasno i balkonsko bilje, ljetnice, trajnice, lončanice, bonsai, sukulente. Naravno, uz sve to što donose, oni također nose i dragocjeno iskustvo o uzgoju i brizi za navedene vrste, pa će svi zainteresirani biti u prilici saznati što treba poduzeti kako bi njihova izabrana biljka bila što dražesnija i prpošnija.

Osim cvijeća bit će tu i domaćih prirodnih proizvoda, delicija iz vlastite proizvodnje na bazi sira, suhomesnatih proizvoda od divljači, slastica, ljekovitog bilja i njihovih proizvoda, predmeta i igračaka od drva i pruća i još mnogo toga.

Cvjetne manifestacije rado su posjećene, a kolekcionari i ljubitelji cvijeća, sukulenata i egzotičnog bilja organizirano dolaze na ovakve manifestacije iz raznih dijelova Hrvatske, pa i iz okolnih zemalja. Takve manifestacije, naravno, produljuju turistističku sezonu, obogaćuju u uljepšavaju grad i njegov kalendar događanja, te razvijajući urbani turizam i održivost ostvaruju dugotrajne vrijednosti za grad i regiju.

Želja nam je, kazala nam je direktorica Ureda TZG Raba, putem ove cvijetne manifestacije povezati građane i vlastite proizvođače, uzgajivače u međusobnoj izmjeni znanja, okupljati djecu vrtićkog i školskog uzrasta, udruge, umjetnike, kreativce, te podizati svijest o kulturi i umjetnosti cvijeća

Program “Rapske fešta od rožic“

Utorak 18.04

10:30 sati – Svečano otvaranje “Rapske fešta od rožic“

  • Folklorno društvo Rapski tanac – sekcija djece
  • Dječji vrtić “Pahuljica” PO Lopar s tradicionalnim loparskim napjevima
  • Proljetno cvijetni performans – Žonglerska skupina Red rays iz Opatije

13:00h Cvjetni body painting, na Trgu

14:00h Hula hop – žonglerska radionica za djecu, radionicu vode žonglerska skupina Red reys iz Opatije, na Trgu

15:00h – radionica ritmičke osnove na instrumentima izrađene od recikliranog materijala za djecu; radionicu vode Roko Pečarić & Ivana
Marvelj, na Trgu

Srijeda 19.04.

14:00 – 16:00 sati – kreativne radionice za djecu

16:00 sati  – predavanje – degustacija ulja od kima, predavanje vodi Dražen Topolović

Četvrtak 20.04.

  • slobodna prodaja cvijeća

Fritaja s šparogama i fešta

U subotu 29.4., spremat će se već tradicionalna velika fritaja sa šparogama kao veliko finale mjeseca šparoga, a na taj dan uvečer se sprema i fešta ususret prvomajskim praznicima.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime