Home Vijesti Novinar i publicist Tihomir Dujmović predstavio na Rabu svoje dvije knjige

Novinar i publicist Tihomir Dujmović predstavio na Rabu svoje dvije knjige

0
Novinar i publicist Tihomir Dujmović predstavio na Rabu svoje dvije knjige

Foto: Foto: Sanjin Badurina - Piloto & Ivica Hodak

Nakon nekoliko uvodnih i riječi pozdrava autoru predsjednika rapske Udruge veterana Domovinskog rata Duška Matušana, o knjigama je govorio sam autor, posvetivši više vremena knjizi „Hrvatske novinarske tragedije“, ne samo stoga što je ona novijeg izdanja, već i stoga što u noj sabire podatake o kojima se, kako je u jednom intervjuu kazao sam autor knjige, u široj javnosti ne zna ništa.

Radi se o knjizi koja donosi podatke o svim sudbinama novinara koji su pisali u NDH. Od 330 novinara 38 je ubijenio, ravno 100 je dobilo doživotnu zabranu pisanja, 130 je pobjeglo van i tako si spasilo glavu, 45 je promijenilo profesiju i samo 27 je dobilo pravo pisanja. To znači da je 90 posto novinarskog kadra bilo zabranjeno, likvidirano ili otjerano i u analima svjetskog novinarstva nema takvog podatka. Dvadeset i pet godina kasnije, a to je 1971., 50 novinara je završilo na sudu, 172 je na crnim listama, i kad zbrojite jedne i druge, imate ceh od 500 zabranjenih novinara u 25 godina. Da smo Kina, bilo bi previše, zaključio je Dujmović. Knjiga na kraju donosi i pregled ubijenih novinara u Domovinskom ratu. Do sredine studenog 1991 ubijeno je 18 novinara.

Rab danas oglas

Druga jučer predstavljena Dujmovićeva knjiga “Hrvatska u raljama djece komunizma” (objavljena 2014.) pokušava dati odgovor na pitanje: “Zašto je Hrvatska unatoč pobjedi u Domovinskom ratu u devedesetima, u godinama koje su uslijedile u velikoj mjeri pala na političko, ekonomsko i moralno dno!”

Promociji je, uz članove Udruge veterana Domovinskog rata Raba, koja potpisuje organizaciju ove promocije, te dijela zainteresirane javnosti, prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime