Home Vijesti Više od 1600 vjernika iz svih rapskih župa za Križima hodočastilo u rapsku ex-katedralu

Više od 1600 vjernika iz svih rapskih župa za Križima hodočastilo u rapsku ex-katedralu

0
Više od 1600 vjernika iz svih rapskih župa za Križima hodočastilo u rapsku ex-katedralu

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Napisala: Brankica Pahljina

Tijekom svibnja pred Gospom će se slaviti svibanjske pobožnosti, a posljednjeg dana bit će svečano u procesiji vraćena u samostan. Osjetno dirnut zavjetnim blagdanom svih Rabljana na kojem je već mnogo puta s radošću sudjelovao, u svojoj homiliji biskup je naglasio kako trebamo Božjim očima gledati na sve što nas Isus neprestano u evanđelju upozorava – Isus je uzimao primjere kao potvrdu onoga što je govorio iz običnog života, vrlo konkretno.

Rab danas oglas

Evo nas danas, posredno pred početak mjeseca svibnja, u kojem još posebno molimo Gospu svetom krunicom za tolike mnogovrsne i mnogostruke naše potrebe. Svaki od nas znade svoje muke i potrebe, ali naše muke nisu samo naše. One su skoro uvijek povezane s poteškoćama drugih, a mnoge su nam poteškoće zajedničke. Naša zemlja premda bogata svakovrsnim prirodnim bogatstvima, ne osjeća blagoslov toga bogatstva. Nažalost, mnogi žive u stanju s kojim nismo zadovoljni. Svagdje se osjeća nezadovoljstvo, ne samo kod nas već i po drugim zemljama svijeta – rekao je na početku svoje homilije biskup Župan koji je ove godine za Križima iz benediktinskog samostana prenio čudotvorni lik Rapske Gospe.

Tijekom svibnja pred Gospom će se slaviti svibanjske pobožnosti, a posljednjeg dana bit će svečano u procesiji vraćena u samostan. Osjetno dirnut zavjetnim blagdanom svih Rabljana na kojem je već mnogo puta s radošću sudjelovao, u nastavku svoje homilije biskup je naglasio kako trebamo Božjim očima gledati na sve što nas Isus neprestano u evanđelju upozorava – Isus je uzimao primjere kao potvrdu onoga što je govorio iz običnog života, vrlo konkretno.

Križi su zahvala za dobivenu milost

Biskup je u nastavku naglasio: Križi su zahvala za milost koju su ljudi pred više od 500 godina dobili i osjetili. I mnogim drugim čudesnim ozdravljenjima, otklanjanjima zaraznih i smrtonosnih bolesti, Bog nam želi pokazati da je naša sudbina uvijek u Njegovim očima, da vodi o nama računa u svakom trenutku našega života. Isus je činio čudesa, ali to su zapravo čudesni znakovi, a znak je uvijek samo zato da nešto kaže, zato je ispravnije govoriti da je Isus činio čudesne znakove… Nisu sve nevolje i bolesti posljedica grijeha, ali danas svugdje u svijetu a i kod nas, svakakve su krize upravo zbog krize vjere, ponašanja i morala, zbog načina života koji je protivan Božjim zakonima… Sve se više dolazi do spoznanja – nije siromaštvo prisutno jer je oskudica, nego zato jer neki hoće imati preko svake mjere na račun drugih, a da ne govorimo o mnogim drugim nepoštenjima i nepravdama. To je grijeh. To je uzrok zlu.

U središtu svega stoji činjenica Isusova Uskrsnuća kojom je Bog nepobitno dokazao i pokazao što će biti s nama. Zato je Uskrsnuće Isusovo temelj našega života, temeljna istina naše vjere. Onaj tko nema te vjere, taj ne vidi zašto bi morao prema drugome biti pošten, zašto bi morao raditi, za svoju se obitelj žrtvovati, ne vidi smisla i nema ga i ne može ga naći. Zato je Vazam centar čitavoga našega života, centar povijesti, centar čitavoga svijeta… Čemu bi služila Isusova smrt da nije uskrsnuo? Bog je Isusovim Uskrsnućem pokazao da je itekako Isusova muka i smrt imala smisla. I zato moja muka ima smisla. Ima smisla truditi se i za obitelj i za sve i biti pošten… Gdje nema vjere nema ni smisla imati obitelj, a prema statistikama u Europi opadanje broja stanovnika je uzrok mnogim krizama.

Počnite činiti dobro

Podsjetivši na 100 godina od ukazanja majke božje u Fatimi koje se obilježava 13. svibnja, rekao je: Gospa je stalno naglašavala obraćenja i pokoru, što znači promjenu način života. A za promjenu načina života treba najprije promijeniti način mišljenja, razmišljanja i zaključivanja… I danas moramo s velikom ozbiljnošću razmisliti o onome što je Gospa rekla: Obratite se i počnite činiti dobro. Neposredno pred 100-godišnjicu fatimskih ukazanja želim napomenuti: Bog se brine za tebe, ali ne bez tebe. Razmislimo dobro o tome da pođemo doma utješeni i rasvijetljeni… Da ako voliš sebe, učiniš to, da ti se što gorega ne dogodi… – zaključio je biskup Župan.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime