Home Vijesti Na Trsteniku obilježena tužna 55. godišnjica najveće pomorske tragedije u novijoj povijesti otoka Raba

Na Trsteniku obilježena tužna 55. godišnjica najveće pomorske tragedije u novijoj povijesti otoka Raba

0
Na Trsteniku obilježena tužna 55. godišnjica najveće pomorske tragedije u novijoj povijesti otoka Raba

Foto: Foto: Ivica Hodak

Fafanđel je u nastavku svog obraćanja prisutnima pročitao dio teksta prisjećanja jednog od preživjelih svjedoka toga događaja Marijana Pičuljana:

„Tog kobnog dana krenuli smo iz Lošinja po čistoj bonaci, prisjetio se Marijan Pičuljan. Barka, a zapravo kaić, bila je mala, ali puna svih nas koji smo što prije željeli svojim kućama, upravo za prvomajske praznike.Tiskali smo se jedni uz druge, bili smo mladi, veseli i razdragani. Kad smo krenuli, praćena bukom malog motora orila se i mladenačka pjesma. Da, upravo tako, krenuli smo s pjesmom na usnama, a završili smo ovdje u proljetnoj neveri, većina, nažalost kobno i zauvijek.“

Rab danas oglas

– I dok Marijan, a i on s poteškoćama, i uspjeva nešto reći, drugi preživjeli u toj strašnoj pomorskoj nesreći Nataša Tijan, zbog grča u grlu i suza u očima, nije u mogućnosti govoriti o tim strahotama.
Ali, to je ipak – tako ljudski, kazao je Josip Fafanđel.

Prije nego se skupina od 30-ak Rabljana, pretežno je riječ o rodbini stradalih i prijateljima – s brodice „Barba Šime“ iskrcala na otočić, Nataša Tijan i Marijan Pičuljan su u more, uz tugaljive zvuke trube koju je svirao Ivan Šegota – Mile, a nešto kasnije i uz prodorne zvuke rapskog miha kojeg je svirao Anđelo Brna, bacili vijenac i karanfile u more, na mjestu na kojem se ta nesreća prije 55 godina dogodila.

Prije toga čina na brodici, i nešto kasnije pored spomenika kojeg su na otočiću Trsteniku mladim stradalnicima podigli mještani dvaju otoka, Raba i Malog Lošinja, okupljenima se uz Josipa Fafanđela obratio i Boris Dumičić, dok je Anđelo Brna, kojega na Rabu svi znaju kao vrsnog svirača na mih i slikara prepoznatljivog likovnog izraza, prisutne na komemoraciji iznenadio i kao autor stihova pjesme koju je posvetio stradaloj rapskoj mladosti te 1962. godine. Njegovo kazivanje pjesme popratio je gitarom Boris Kazija.

Brna je rekao da je svakog stradalog rapskog srednjoškolca poznavao ponaosob jer se tih godina i on nalazio na Lošinju: “Ja sam radio svoj piturski posao, a oni su se školovali. Vezano uz ovaj tužni događaj naslikao sam jednu sliku i njima u počast napisao pjesmu.”

Zahvaljujući Sportsko ribolovnom društvu „Dolin“ iz Barbata i vlasnicima izletničke brodice „Barba Šime“ sudionici komemoracije su se na palubi brodice odmorili i ukusno objedovali, praćeni kliktajima galebova koji se gnijezde na Trsteniku. 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime