Home Vijesti Na Rabu održan XXIII. radni sastanak tijela nadležnih za provedbu Uredbe o kakvoći mora

Na Rabu održan XXIII. radni sastanak tijela nadležnih za provedbu Uredbe o kakvoći mora

0
Na Rabu održan XXIII. radni sastanak tijela nadležnih za provedbu Uredbe o kakvoći mora

Foto: Izvor:

U ime glavnog organizatora, Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobrodošlicu na skup i radni sastanak koji se XXIII. godinu za redom održava u okviru provedbe Programa praćenja kakvoće mora za kupanje poželjela je voditeljica Uprave za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka, tla i mora – Služba za zaštitu mora i priobalja, sa sjedištem u Rijeci, gospođa Barbara Škevin Ivošević, dipl. sanit. ing zaželjela je svima nazočnima dobrodošlicu na skup i radni sastanak koji se XXIII. godinu za redom održava u okviru provedbe Programa praćenja kakvoće mora za kupanje. Posebno je pozdravljen domaćin skupa, Primorsko-goranska županija, koja je ovogodišnji sastanak odlučila smjestiti na, kako je kazala gđa Škevin Ivošević, ovaj prelijepi hrvatski otok i u povijesni grad – Rab, kao i uvaženi predstavnici Republike Crne Gore koji već osmu godinu zaredom sudjeluju na ovim sastancima, u okviru bilateralne suradnje, dijeleći s našim predstavnicima iskustvo provedbe Direktive o vodi za kupanje i Okvirne direktive o morskoj strategiji (Marine Strategy Framework Directive).

Sigurna sam, kazala je gđa Škevin Ivošević, da su do sada podijeljena iskustva o pitanjima zaštite i očuvanja morskog okoliša i obalnog područja od uzajamne i važne koristi. Potrebno je istaknuti kako provedbu Programa praćenja kakvoće mora za kupanje običavamo koristiti kao primjer dobre prakse uspješne suradnje i koordiniranih aktivnosti među županijama, jedinicama lokalne samouprave i turističkog sektora. Rezultati provedbe Programa kao što su visoka razina kakvoće mora za kupanje u RH, dostupnost informacija i uključenost stručnih službi i zainteresirane javnosti u proces upravljanja kakvoćom mora za kupanje i plažnim prostorom služe svakako na čast, ali ujedno predstavljaju izazov prema daljnjem usavršavanju, te otvaraju nova pitanja osuvremenjivanja cijelog Programa i daljnjeg uključivanja zainteresiranih sektora, ne bismo li postigli onaj krajnji i zeljeni cilj: integrirano upravljanje obalnim područjem u RH. S tim u vezi, svim nazočnima poželjela je uspješan rad, a potom se skupu obratila predstavnica Primorsko-goranske županije doc. dr. sc. Koraljka Vahtar-Jurković, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša. 

Rab danas oglas

Naime, Republika Hrvatska jedna je od prvih zemalja Sredozemlja, i zemalja potpisnica Barcelonske konvencije, koja provodi sustavno i kontinuirano pracenje kakvoće mora za kupanje. U pojedinim županijama ispitivanje se prati od 1986. godine, a sustavno i kontinuirano ispitivanje u okviru nacionalnog Programa praćenja duž cijele Jadranske obale prati se od 1989. godine.

Potpisivanjem i ratificiranjem Konvencije UN-a o pravu mora i Barcelonske konvencije, Republika Hrvatska se obvezala štititi svoj morski okoliš i tu zaštitu regulirati na nacionalnim i međunarodnim pravnim osnovama za provođenje i razvoj Programa praćenja stanja kakvoće mora za kupanje.

Među osnovne ciljeve Programa spadaju zaštita zdravlja kupača i zdravstveno prosvjećivanje javnosti, gospodarenje plažama u svrhu očuvanja njihovih prirodnih vrijednosti i održivog korištenja, praćenje izgradnje kanalizacijskih sustava, te funkcioniranje postojećih, utvrđivanje izvora onečišćenja i njihove sanacije, objavljivanje rezultata kakvoće mora u svrhu turisticke promidžbe morskog okoliša Republike Hrvatske, informiranje javnosti putem informativnih glasila i web stranica.

Propisani standardi kakvoće mora na plažama

Uredbom o kakvoći mora za kupanje propisuju se standardi kakvoće mora za kupanje na morskoj plaži kojima se određuju granične vrijednosti mikrobioloških pokazatelja i druge značajke mora. U cilju postizanja propisanih standarda utvrđene su mjere upravljanja morem za kupanje. Mjere upravljanja morem za kupanje podrazumijevaju uspostavljanje vremenskog rasporeda (kalendara praćenja), praćenje, ocjenjivanje kakvoće mora za kupanje, određivanje i procjena uzroka onečišćenja, sprječavanje izloženosti kupača onečišćenju, smanjenje rizika od onečišćenja, razvrstavanje mora za kupanje i uspostavljanje i održavanje profila mora za kupanje. Uredbom su utvrđene mjere upravljanja morem za kupanje, za čije je provodenje nadležna županija, a provođenje koordinira Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Mikrobiološki pokazatelji koji se prate u moru su crijevni Enterokoki i Escherichia coli. Na temelju rezultata praćenja kakvoće mora određuju se pojedinačna, godišnja i konačna ocjena, prema graničnim vrijednostima mikrobioloških pokazatelja definiranih Uredbom. Razvrstano more za kupanje prikazuje se na kartografskom prikazu obojanim kružnim simbolom (izvrsno-plavo, dobro-zeleno, zadovoljavajuće-žuto i nezadovoljavajuće-crveno). Prilikom uzorkovanja prate se i meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, te vidljivo onečišćenje.

Tko sve sudjeluje u financiranju Programa ispitivanja kakvoće mora

Sredstva za praćenje kakvoće mora na morskoj plaži, izradu kartografskih prikaza morskih plaža, te izradu i obnavljanje profila mora za kupanje osigurava Županija. U Programu ispitivanja kakvoće mora na plažama, u dijelu financiranja ispitivanja pojedinih točaka sudjeluju i turistička poduzeća, koncesionari i jedinice lokalne samouprave. Potrebno je uključivati nove zainteresirane pravne osobe u program ispitivanja kako bi se broj točaka ispitivanja, odnosno plaža po pojedinoj županiji povećao.

Ovlašteni laboratoriji

Poslove praćenja kakvoće mora za kupanje obavljaju pravne osobe ovlaštene za poslove praćenja stanja iz područja zastite okoliša prema Zakonu o zaštiti okoliša i Zakonu o vodama (ovlašteni laboratoriji), prema Odluci županije. Ovlaštenici (županijski zavodi za javno zdravstvo sedam obalnih županija) provode poslove: uzorkovanja, praćenja drugih značajki kakvoće mora, laboratorijsku analizu uzoraka, ocjenjivanje rezultata dobivenih uzorkovanjem, izrađuju izvješća i profila mora za kupanje.

Kalendar ispitivanja

Sezona kupanja je razdoblje od 1. lipnja do 15. rujna, ako ovisno o vremenskim prilikama i mjesnim običajima, predstavničko tijelo Županije ne donese odluku da sezona kupanja traje duže. Praćenje kakvoće mora obavlja se od 15. svibnja do 30. rujna. Prije svake sezone kupanja, Županija je obvezna definirati točke uzorkovanja. Prije početka svake sezone kupanja ovlaštenik je obvezan izraditi Kalendar ispitivanja uz suglasnost nadležnog upravnog tijela u Županiji. Praćenje kakvoće mora započinje najkasnije u roku od četiri dana od dana utvrđenog u vremenskom rasporedu (kalendaru).

Rezultati ocjenjivanja u sezoni 2016.

Na temelju rezultata praćenja kakvoće mora za kupanje određuje se pojedinačna, godišnja i konačna ocjena kakvoće mora. Pojedinačna ocjena određuje se nakon svakog ispitivanja tijekom sezone kupanja (svakih 15 dana) prema graničnim vrijednostima mikrobioloških parametara iz Uredbe. Godišnja ocjena određuje se po završetku sezone kupanja na temelju skupa podataka o kakvoći mora za kupanje za tu sezonu, prema graničnim vrijednostima iz Uredbe. Konačna ocjena određuje se po završetku posljednje tri prethodne sezone kupanja prema graničnim vrijednostima iz Uredbe.

U sezoni 2016. ispitivanje je obavljeno na 923 točaka ispitivanja. Ukupno je uzeto 9300 uzoraka, od čega je 9002 uzorka ocijenjeno ocjenom izvrsno, 167 uzorka ocjenom dobra, 106 uzorka ocjenom zadovoljavajuće i 25 uzoraka ocjenom nezadovoljavajuće.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime