Home Vijesti Središnjim događanjima obilježen 9. svibnja Dan grada Raba

Središnjim događanjima obilježen 9. svibnja Dan grada Raba

0
Središnjim događanjima obilježen 9. svibnja Dan grada Raba

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Položeni vijenci i zapaljene svijeće

U 8 sati ujutro delegacije Gradskog vijeća i Grada Raba, te braniteljskih udruga Raba uz središnji su križ na Gradskom groblju položile vijence i zapalile svijeće za sve Rabljane koji su za slobodnu Hrvatsku dali svoje živote.

Misa zadušnica i otvorenje izložbe “Čudo moćnika sv. Kristofora” rapskog umjetnika Mladena Šćerba

Sat kasnije, u crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije održana je misa zadušnica za sve poginule i umrle, a nakon toga, u 10 sati je, u nedavno obnovljenoj i posvećenoj crkvici sv. Katarine, otvorena izložba fotografija rapskog umjetnika Mladena Šćerba pod nazivom „Čudo moćnika sv. Kristofora“.

Rab danas oglas

O izrazitoj vrsnoći samog moćnika sv. Kristofora, dragocjenog zlatarskog rada iz druge polovice XII. stoljeća, ali i njegovom sociopolitičkom značaju za status samoga Grada Raba, kao i o povezanosti prelijepog relikvijara s  9. svibnja – datumom obilježavanja Dana grada Raba, odnosno Dana pobjede, govorio je, kao i uvijek, vrlo nadahnuto prof. Miljenko Domijan, koji je ujedno koncepcijski osmislio ovu doista vrijednu izložbu, kako je i sam kazao, više nego dragocjenih fotografija svojeg prijatelja, umjetnika Mladena Šćerba – Miša. Vrhunski Šćerbov artizam, dometnuo je Domijan, na nivou je najbolje fotografske produkcije i doista na najljepši mogući način dočarava ljepotu i vrijednost za Rab kroz dugu povijest prevažnog moćnika sv. Kristofora.

Na ovom prelijepom umjetničkom doživljaju Mladenu Šćerbu i Miljenku Domijanu posebno je zahvalio i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

Svečana sjednica Grdaskog vijeća

Svečana sjednica Gradskog vijeća, koja je u dvorani Kina Rab – kao i svake godine do sada – održana s početkom u 11 sati, središnji je događaj u programu obilježavanja ovog po Rab značajnog datuma.

Nakon što su mladi, učenici Glazbene škole „Ivan Matetić Ronjgov“, Područnog odjeljenja Rab, pod ravnanjem prof. Danijele Škarić, okupljenima na svečanoj sjednici izveli himne Republike Hrvatske i Europske unije – minutom šutnje odana je počast svima koji su dali živote za za dragu nam Domovinu Hrvatske.

Svečanu sjednicu službeno je otvorio Željko Peran, predsjednik Gradskog vijeća Raba, naglasivši da se rapski 9. svibnja slavi u spomen na obranu od opsade italskih Normana 1075. godine, omogućenu uz pomoć rapskog nebeskog zaštitnika sv. Kristofora.

I ovoga puta sigurna u voditeljskoj ulozi, Irena Ivić, u ime domaćina posebno je pozdravila; zastupnika u Hrvatskom saboru Josipa Borića, ministra turizma Garija Cappellija, izaslanika ministrice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, gospođe Gabrijele Žalac, državnog tajnika gospodina Velimira Žunca, izaslanika ministra u Ministarstvu državne imovine Gorana Marića, državnog tajnika Tomislava Bobana, izaslanika župana Primorsko goranske županije Zlatka Komadine, pročelnika Ureda županije Gorana Petrca, načelnika Općine Lopar Alena Andreškića, njegovog zamjenika Frana Gabrića i predsjednika Općinskog vijeća Lopara Damira Paparića, obnašatelja dužnosti Gradonačelnika Grada Senja Filipa Samaržiju, izaslanike Župana Občine Kočevje Vladimira Prebilića, podžupana Predraga Bakovića i direktoricu Občinske uprave Lili Štefanić.

Posebni pozdravi upućeni su i dugogodišnjem, sada umirovljenom glavnom državnom konzervatoru pri Ministarstvu kulture, sadašnjem predsjedniku Hrvatskog vijeća za kulturna dobra, čovjeku odlikovanom Redom kneza Branimira s ogrlicom od strane Predsjednice Republike – Miljenku Domijanu kao i prijateljima iz Dubrovnika, predstavnicima Drubovačkih trombonjera.

Posebno pozdravljeni svi dobitnici godišnjih javnih priznanja Grada Raba

Bila je to prilika voditeljici da u ime domaćina pozdravi i ovogodišnje dobitnike javnih priznanja Grada Raba, a to su; Franka Perić, Miljenko Vidas Kery, Korino Bravarić, Anton Ljoljo, članovi Športsko rekreativnog kluba „Dolin“, članovi DVD -a Rab, Nada Dumičić, vlasnica restorana „Gonar“, ekipa Podmlatka Gradskog društva Crvenog križa Rab, Mladež Gradskog društva Crvenog križa Rab, članovi Društva sportske rekreacije Kampor, članovi Udruge za promicanje kulture življenja „Komin“, Članovi Društva sportske rekreacije Mundanije, članovi Folklornog društva „Rapski tanac“, članovi Udruge umirovljenika otoka Raba, uz napomenu, naglasila je Irena Ivić, da će Grb Grada Raba, koji je posthumno dodijeljen pok. fra Ambrozu Testenu biti predan fra Ivanu Gavranu, predstavniku Samostana sv. Bernardina, dok svečanosti nije mogao nazočiti prim. dr. med. Željko Vidas, također dobitnik ovogodišnjeg priznanja Grba Grada Raba koji se pisanim putem zahvalio na ukazanoj časti i ispričao na spriječenosti da prisustvuje svečanosti.

Pozdravi su, naravno, upućeni i; gradonačelniku Grada Raba Nikoli Grguriću, njegovom zamjeniku Denisu Deželjinu, predsjedniku Gradskog vijeća Raba Željku Peranu, te vijećnicama i vijećnicima Grada Raba kao bivšim gradonačelnicima; Davoru Andriću, Željku Barčiću, Zdenku Antešiću, Zdenku Matijeviću i Rosandi Krstinić-Gušćić. Pozdravljen je posebno i mons. Mladen Mrakovčić, župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije kao svi predstavnici ustanova, gospodarskih subjekata, crkvenih vlasti, sportskih klubova, udruga građana, političkog i javnog života, poslovnih partnera i svi ostali koji su svojom nazočnošću uveličali današnju svečanu sjednicu Gradskog vijeća.

Svoje su pisane poruke i čestitke gradonačelniku Raba uputili uvaženi uzvanici koji su bili spriječeni odazvati se ovoj svečanoj sjednici: ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborska zastupnika Majda Burić i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Nakon ovog dijela svečane sjednice prisutne je oduševila mlada Rabljanka Lara Baranašić, učenica mandoline na Glazbenoj školi „Ivan Matetić Ronjgov“, Područnog odjeljnja u Rabu – izvedbom „Bolera“ uz klavirsku pratnju prof. Sandre Klen.

Obraćanje gradonačelnika Grgurića i ministra Cappellija

Na početku drugog dijela svečane sjednice, a prije njezinog najsvečanijeg dijela – podjele jvanih priznanja ovogodišnjim laueratima, prisutnima su se obratili – najprije gradonačelnik Nikola Grgurić, a nakon njega i ministar turizma Gari Cappelli.

Zahvalivši na lijepim glazbenim izvedbama, Grgurić je na početku svojeg obraćanja, zamolio sve prisutne za još jedan aplauz podrške učenicima Osnovne glazbene škole I. M. Ronjgov na Rabu koji su svojim nastupima i uspjesima i ove školske godine na najbolji način dokazali da i otok i grad imaju budućnost.

Primijetivši ga u dvorani, Grgurić je odmah potom poseban pozdrav uputio, kako je sam kazao, barba Ugu Belamariću, počasnom doživotnom predsjedniku Udruge Rapskih samostreličara, te Zdenku Matijeviću, jednom od svojih prethodnika koji je obnašao časnu funkciju gradonačelnika Raba.

Osvrnuo se zatim Grgurić na godinu koja je iza nas, točnije na dvije posljednje godine mandata aktualne gradske vlasti kojoj je na čelu, kazavši kako su svi skupa, zajedničkim naporom, uspjeli stvoriti drugačiju, bolju, pozitivniju sliku Raba. Na pravom smo putu, kazao je Grgurić, da stvorimo društvo koje će međusobnom suradnjom, kroz uključivanje svih onih koji to žele, pridonijeti da se život na ovom otoku podigne na višu razinu.

Zatim je zahvalio na suradnji i svim članovima Gradskog vijeća koji su svoj mandat odradili do kraja, i dodao: Imali smo tešku financijsku situaciju u Proračunu Grada Raba kada smo preuzimali vlast, susreli smo se sa brojnim problemima, no znali smo se s njima nositi, sanirajući štetu, smanjujući dug i stvarajući zdrave osnove za nove pozitivne pomake.

Nema mjesta negativnom stavu, ponosan što sam uopće dobio priliku obnašati ovako časnu dužnost, ali isto tako i zahvalan svima vama što ste svojim savjetima, primjedbama, idejama i kritikama, pripomogli da otvorimo nove mogućnosti i da kroz ove dvije godine pripremimo sve one projekte koji su davno prije započeti, te da ih dovedemo do stadija u kojem konačno mogu biti realizirani i dovršeni. Tu prvenstveno mislim na Radnu zonu Mišnjak, pretovarnu stanicu zajedno s reciklažnim dvorištem, odnosno sortirnicom i sanaciju deponija na Sorinju. Zahvaljujući Ministarstvu prometa i za luku Stinica će ove godine biti izdvojeno 3 milijuna kuna da se konačno počne riješavati ona neprimjerena slika koja nije dostojna ni otoka, ni Grada, ni turističke destinacije kakvom Rab mora biti. Puno je posla pred nama, uvjeren sam da za sve to svi zajedno imamo snage. Ova Gradska uprava je pokazala jedan iskorak, odlučna je i ustrajna u donošenju odluka, ima snage i potencijala da stvari pokrene na jedan drugačiji, kvalitetniji način. Bez obzira na brojna različita mišljenjima svi zajedno kroz suradnju i sa županijskim institucijama možemo učiniti mnogo. Važnu će ulogu u novom ciklusu koji je pred nama odigrati i naši gospodarstvenici koji namjeravaju uložiti znatna financijska sredstva u svrhu podizanja kvalitete turističkog proizvoda na otoku, pa ćemo kroz nekoliko godina imati jednu potpuno novu sliku Raba na korist svima nama, a posebice mladima koji skupa sa svojim obiteljima moraju na svome otoku moći naći svoje mjesto pod suncem. Čestitam posebno svim vrijednim i zaslužnim dobitnicima priznanja Grada Raba, a svima skupa još jednom želim sretan Dan grada Raba, Dan pobjede i Dan Europe.

Prenijevši čestitke i pozdrave predsjednika vlade RH Plenkovića gradonačelniku Raba i svim Rabljanima povodom Dana grada Raba, ministar turizma RH Garri Cappelli u svojem se obraćanju posebno osvrnuo na problematiku razvoja turizma na otocima i upućenosti na njihovo što bolje međusobno povezivanje.

Jak otočki lobi u Vladi i Saboru

Osvrnuo se Capelli i na prošlogodišnju rekordnu turističku godinu u kojoj je Hrvatska bila hit destinacija, biser mediterana, gdje smo sa 91 milijunom noćenja kroz turizam „utržili“ preko 10 milijardi EUR-a. S tim iznosom turizam sudjeluje sa 18,9% u ostvarenom BDP-u Hrvatske, a značajan doprinos tome dao je i otok Rab, odnosno cijela Primorsko-goranska županija koja se sa 17 milijuna noćenja našla na drugom mjestu u poretku najposjećenijih županija u Hrvatskoj.

S ostvarenih, 1,3 milijuna noćenja Rab je u Županiji jedna od najposjećenijih destinacija, pa je ovo i prigoda da čestitam i svim turističkim djelatnicima koje vidim ovdje u dvorani, i članovima Uprave Imperiala, i građanima ovoga Grada i otoka što su svojim radom i trudom, kreativnošću i gostoprimstvom doprinijeli ovim sjajnim rezultatima. Raduje, uz to, i činjenica, rekao je ministar, što sve više govorimo o rezultatima turističke godine, a ne, kao ranije, turističke sezone, pa je primjerice u prva 4 mjeseca na razini PGŽ zabilježen rast od 24% više noćenja nego lani, dok je na Rabu taj rast bio dvostuko veći i iznosio je čak 51%, na čemu vam doista iskreno čestitam.

Ipak, moramo biti oprezni i spremni za novu turističku utrku koja nas kroz koju godinu čeka snažnijim povratkom na tržište i Turske i Grčke i afričkih zemalja, a to je moguće postići vrlo određenim mjerama, kroz zajedništvo javnog i privatnog partnerstva, radom na razvijanju raznolikosti u cjelogodišnjoj turističkoj ponudi, ponudi koja će nas maknuti od sezonalnosti. Sustav školstva mora ponuditi sve traženije kadrove za širok spektar poslova u turizmu i ugostiteljstvu, a ove godine planiramo u hrvatski turizam investirati 800 milijuna EUR-a, što znači da ćemo izgraditi novih 40-ak hotela na razini 4 i 5 zvjezdica, naglasio je ministar Cappelli.

Koliko su otoci važni Hrvatskoj u odvijanju turizma, naglasio je Cappelli, govori i podatak da smo konačno prije nekoliko dana oformili Upravu za otoke u kojoj će raditi djelatnici koji će biti na raspolaganju svim žiteljima otoka, a i otočki lobi u Vladi i Saboru je jak, pa će tako, uz već predviđena sredstva, brojni projekti, iza kojih će stajati Uprava za otoke, moći biti podržani. Rab jest dragulj kvarnesrkog zaljeva, kažem to bez obzira što sam s Lošinja, jer volim Rab, dolazio sam ovamo često i ljeti i zimi, uspoređujući gdje smo bolji, gdje smo lošiji. Eto, uskoro će Lošinj imati novi aerodrom koji je zapravo aerodrom i Cresa i Raba i Lopara, i baš zbog toga nam treba turističko zajedništvo na Kvarneru za boljitak sviju nas, zaključio je svoje obraćanje ministar Cappelli uz čestitke gradonačelniku, gradskoj upravi, rapskim turističkim djelatnicima, gospodarstvenicima i svim žiteljima otoka Raba Dan grada Raba, Dan pobjede i Dan Europe.

Pauzu prije najsvečanijeg dijela sjednice, dodjele priznanja, svojim je nastupom „oplemenila“ još jedna mlada rapska mandolinistica, Zara Paparić, koja je kao i ranije spomenuta Lara Baranašić učenica prof. Nataše Balyk. Zara Paparić je, uz klavirsku pratnju prof. Sandre Klen izvela „Mazurku“, a onda su jedan po jedan, praćeni aplauzima, na pozornicu dolazili ranije navedeni dobitnici javnih priznanja Grada Raba. U ime svih nagrađenih prisutnima u dvorani Kina Rab riječima zahvale obratila se predsjednica Udruge umirovljenika otoka Raba gospođa Marija Batistić Mateša.

Domijenak u Grand hotelu “Imperial”

Po završetku svečane sjednice koju je, kako to i priliči, još jednom svima čestitajući Dan grada Raba, Dan pobjede i Dan Europe, zaključio predsjednik GV Raba Željko Peran, svi su sudionici pozvani na druženje uz domijenak na terasi Grand hotela „Imperial“.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime