Home Vijesti Hrvatski kongres psihosomatske medicine i psihoterapije i 6. Internacionalni simpozij ISPCN / Rab, 18.-20. svibnja

Hrvatski kongres psihosomatske medicine i psihoterapije i 6. Internacionalni simpozij ISPCN / Rab, 18.-20. svibnja

0
Hrvatski kongres psihosomatske medicine i psihoterapije i 6. Internacionalni simpozij ISPCN / Rab, 18.-20. svibnja

Foto: RabDanas

 

Nakon višegodišnjih aktivnosti posvećenih međupovezanosti tjelesnog, psihičkog, socijalnog i duhovnog u zdravlju i bolesti (brojne javnozdravstvene tribine, konferencije, poslijediplomski tečajevi te razne publikacije), organizatori ovog kongresa smatraju da je i u našoj zemlji potrebno staviti puno veći naglasak na psihosomatsku medicinu i suradnu psihijatriju, koja je u brojnim zemljama u svijetu posebna subspecijalizacija ili čak specijalizacija.

Rab danas oglas

Obzirom na suvremene znanstvene i kliničke spoznaje, svaki bi zdravstveni profesionalac morao prepoznati psihološke aspekte u prevenciji, liječenju i palijativnoj skrbi somatskih bolesnika te prepoznati somatske bolesti kod psihijatrijskih bolesnika, čemu će velikoj mjeri biti posvećen ovaj kongres. Između ostalog velika će se pozornost posvetiti interdisciplinarnom rješavanju problema vodećih rizičnih čimbenika za nastanak kroničnih nezaraznih bolesti (hipertenzija, dijabetes, debljina, onkološke bolesti, razne kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti i dr.), kroničnoj boli i palijativnoj medicini.

Značajan dio Kongresa bit će posvećen analizi današnjih dometa psihoterapije u medicini, a u sklopu ISCPN-a najnovijim spoznajama iz kognitivne neuroznanosti, s naglaskom na njihovu primjenu u psihoterapiji i medicini općenito.

Na Kongresu će zajednički sudjelovati liječnici specijalisti iz svih grana medicine, medicinske sestre, psiholozi, socijalni radnici, fizioterapeuti, duhovnici, nutricionisti te predstavnici civilnog društva, medija i vladinih institucija, uz predavače iz inozemstva.

Svjesni neslućenog razvoja medicinske znanosti i kliničke prakse, organizatori ovim kongresom žele naglasiti da je medicina umijeće (ars medica) u kojem treba bolesnika promatrati kao osobu, a ne kao simptom i dijagnozu, pri čemu je multiprofesionalna i interdisciplinarna suradnja jedina garancija uspjeha.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime