Home Vijesti Razgovor s Nenadom Debelićem kandidatom za gradonačelnika i predvodnikom koalicije stranaka pod nazivom Novi val

Razgovor s Nenadom Debelićem kandidatom za gradonačelnika i predvodnikom koalicije stranaka pod nazivom Novi val

0
Razgovor s Nenadom Debelićem kandidatom za gradonačelnika i predvodnikom koalicije stranaka pod nazivom Novi val

Foto: RabDanas

 

BUĐENJE RABA I HVATANJE KORAKA SA SUSJEDNIM GRADOVIMA

 

Rab danas oglas

Gospodine Debeliću, što vi kao jedini oporbeni kandidat za gradonačelnika, kanite učiniti ukoliko zadobijete povjerenje onih Rabljana koji će u nedjelju izaći na izborna mjesta?

Ukoliko dobijem povjerenje Rabljanki i Rabljana na predstojećim lokalnim izborima, zajedno sa svojom ekipom suradnika, morat ćemo odmah prionuti ozbiljnom i predanom radu jer je Grad Rab na neki način „zaspao“ i u prethodne dvije godine nije učinjeno ama baš ništa vrijedno spomena. Za razliku od okruženja, npr. gradova Lošinja, Novog Vinodolskog, Krka i dr. koji krupnim koracima izgrađuju svoju budućnost, Rab je praktično zadnje dvije godine stajao i promatrao kako se ostale sredine razvijaju. 

Sadašnja gradska administracija koja je na vlast došla prijevremenim izborima 2015. godine započela je svoj period vladanja na krajnje nepopularan način – davanjem otkaza i to visoko obrazovanim zaposlenicima. Ako je i bilo prijekih potreba za smanjenjem broja zaposlenika, a ozbiljne analize nisu rađene, to se ne radi na ovakav način već je bilo uvjeta za tzv. prirodan odljev ili dogovoran odlazak zaposlenika koji ionako namjeravaju otići na drugo radno mjesto. Tim potezom, kojim se aktualni gradonačelnik dičio, stavio je sebi, ali i svojem nasljedniku teški teret na leđa i vrlo vjerojatno, kako se za sada stvari odvijaju, uzrokovat će veliku financijsku štetu za proračun Grada.

 

JEDNOSMJENSKI RAD ŠKOLE, ZAVIČAJNI MUZEJ I PROŠIRENJE VRTIĆA

Imate li jasne programske smjernice za budućnost Raba, i imajući u vidu vaš politički background, što novoga možete ponuditi svojim sugrađanima?

Namjera mi je, ukoliko dobijem izbore, da započnem neke nove programe i projekte, ali isto tako zadaća mi je i dovršiti te staviti u funkciju ranije započete kapitalne projekte. Naime, neodgovorno je od sadašnjeg gradonačelnika da ističe kako je od svoje prethodnice dobio u nasljeđe nekakav ogroman financijski dug jer je to sudbina svih prethodnih gradonačelnika. Svi naime žele ostvariti više programa i projekata, a da za to na raspolaganju u konačnici i nemaju adekvatnu količinu novca u proračunu što rezultira deficitom u poslovanju. Tu praksu treba prekinuti ili smanjiti na najmanju moguću mjeru, ali ljudi gradonačelnikovu izjavu shvaćaju kao alibi za nerad, neinventivnost i nesnalaženje u realizaciji donesenog proračuna i predviđenih programa koji bi se morali ostvariti. Ostvarenje gradskog proračuna u ovom slučaju, bar za prethodnu proračunsku godinu, je porazno.

Moja namjera za početak je ostvarivanje programa koji su nužno potrebni žiteljima Raba, a koji se mogu ostvariti u relativno kratkom vremenu kao npr. jednosmjenski rad Osnovne škole, organiziranje rada Glazbene škole na novoj lokaciji, te vezano za navedeno osnivanje adekvatnog zavičajnog muzeja Raba sa primjerenim muzejskim postavom koji bi bio interesantan domicilnom stanovništvu, ali i turistima. Naravno, nastavit će se s programima očuvanja stare gradske jezgre, zidina, sakralnih i drugih objekata.

Trenutni rad Osnovne škole u dvije smjene ne pruža kvalitetnu izobrazbu naše djece. Organiziranjem rada u jednoj smjeni omogućit ćemo kvalitetnije obrazovanje, a vanškolske aktivnosti moći će se odvijati u ranijim popodnevnim satima. Ovaj program će se ostvariti u suradnji s nadležnim institucijama. Uz organiziranje jednosmjenskog rada Osnovne škole, Glazbena škola će se organizirati u podnevnim satima i to u prostoru Osnovne škole za što će se steći neophodni prostorni uvjeti za normalan rad.

Nadalje novi dječji vrtić predviđen je za premali, a ne optimalan broj djece tako da je istog nužno proširiti koliko to dozvoljavaju prostorni lokacijski uvjeti te uvesti dodatan rad i rad u ljetnim mjesecima kako bi se izašlo u susret svim potrebama zaposlenih roditelja. Razmatra se i mogućnost dodatnih područnih odjeljenja u objektima u vlasništvu Grada Raba prvenstveno područnim školama. Učiniti će se također napori za iznalaženje mogućnosti smanjenja cijene za korištenje usluga dječjeg vrtića ukoliko kalkulacije pokažu da je to moguće napraviti.

 

PITANJE UREĐENJA PLAŽA

Na nedavno održanoj javnoj tribini inicijative “Čuvajmo rapske plaže” aktualizirano je pitanje potrebe stavljanja van snage sporne CID PPUG Raba (Ciljane izmjene i dopune prostornog plana uređenja Grada Raba). Što namjeravate učiniti po tom pitanju?

Jedna od također prioritetnih zadaća bit će i sagledavanje odnosno odgovarajuća revizija važeće prostorno-planske dokumentacije. Kako jedinice lokalne samouprave imaju poprilične ovlasti u kreiranju prostorno-planske dokumentacije ovim programom ćemo sagledati sve učinjene nelogičnosti i nepravilnosti te ih korigirati. Poseban naglasak pritom bit će stavljen na korekcije i nastavak Programa uređenja plaža u suradnju s lokalnim dionicima, a koju je aktualna vlast, prema reakcijama javnosti, podredila sebi očigledno isključivanjem ili na neki način minimaliziranjem rokova za javne rasprave. Žitelji Raba nužno trebaju kreirati svoj životni prostor na najprihvatljiviji način prije svega za sebe i svoju djecu pa zatim i turiste koji posjećuju otok. 

 

POTICAJI I SAVJETODAVNA PODRŠKA POLJOPRIVREDNICIMA

Poljoprivredu koja je generalno na niskim granama, osim maslinarstva i prerade maslina, namjeravamo unaprijediti dodjelom poticaja kao i stvaranja suradnje između poljoprivrednika i potrošača (kao npr. gradskih ustanova, dječjeg vrtića, osnovne i srednje škole te ugostitelja). Ekološki i kontrolirani uzgoj preduvjet je zdravom odrastanju. Nadalje želimo pružiti savjetodavnu ulogu poljoprivrednicima oko otvorenih natječaja i pomoć oko prijave na EU fondove. Poduzetništvo u širem smislu uključujući i turizam također namjeravamo poticati sustavnim poticajnim mjerama, povoljnim kreditnim linijama otvorenim u suradnji sa poslovnim bankama te pružanjem savjeta.

 

GOSPODARENJE OTPADOM I KONSENZUS OKO DUGOROČNE STRATEGIJE RAZVOJA OTOKA

Na koji način mislite doći do uspostave kvalitetnog sustava gospodarenja otpadom na otoku?

Možda najprioritetnija zadaća koja je u mandatu gradonačelnika Grgurića potpuno zanemarena, je ponovno kvalitetno uspostavljanje sustava gospodarenja otpadom na način da se korisni otpad čim više selektira i na taj način iskorištava kao sekundarna sirovina, a da stvaramo čim manje komunalnog otpada koji se odlaže. Umjesto neurednih eko-otoka u svako naselje namjera nam je ugraditi podzemne kontejnere koji mjesto čine urednijim i prihvatljivijim tim više što smo eminentna turistička destinacija mnogo puta nagrađivana.

Poseban program kojeg namjeravamo provesti u konsenzusu sa svim političkim dionicima otoka, uključivo i Općine Lopar, je izrada dugoročne Strategije razvoja otoka Raba. Naša vizija Raba je otok koji može biti potpuno neovisan odnosno samoodrživ. Rab je bogat prirodnim i energetskim resursima koje možemo iskoristi upravo za stvaranje jednog takvog otoka. Izrada kvalitetne i stručne strategije razvoja otoka Raba, u koju će biti uključeni svi najvažniji subjekti otoka i svi građani, trebala bi biti temelj za pokretanje ukupnog razvoja otoka. Strategija razvoja otoka Raba predstavljala bi također osnovu za početak izrade novog prostornog plana kojim će se omogućiti realizacija iste. Prostorni plan će prvenstveno voditi računa o javnim interesima, da se realizira puni potencijal koji Rab ima u gospodarstvu, poljoprivredi, turizmu, kulturi, sportu, zabavi. Strategija razvoja mora biti rezultat dogovora svih relevantnih sudionika u društvu Raba. 

Također su nam u planu i ostali programi za realizaciju, koje ne smatramo manje vrijednima kao npr. donošenje mjera za demografsku obnovu otoka, širokopojasni Internet i besplatni wi–fi na cijelom otoku kao i definiranje razvoja, odnosa i financiranja u sportu.

 

RADNA ZONA MIŠNJAK I DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE

Što je s tzv. “kapitalnim” projektima Grada Raba na kojima se bez vidljivih rezultata već godinama iscrpljuje gradski proračun?

Riječ je o dva kapitalna projekta Grada Raba čija se izgradnja poprilično odužila, a sadašnji gradonačelnik nije iskazao nikakav interes za njihov završetak i stavljanje u funkciju niti je pokazao interes da zaštiti imovinu Grada Raba kod slučaja prokišnjavanja Doma. To su dakle kapitalni projekti – poduzetnička zona na Mišnjaku i Dom za stare i nemoćne osobe. Poduzetničkom zonom stvaramo uvjete da se postojeći poduzetnici dalje razvijaju, s ciljem povećanja radnih mjesta, da dislociramo neke djelatnosti iz turističkih zona, da se uklone prometne gužve i sl. Ukoliko se pokaže potreba za osnivanjem poduzetničkog inkubatora, novim poduzetnicima će se osigurati lakši start u poduzetništvo na način pružanja stručne i financijske potpore.

 

 

Okončanje Doma za stare i nemoćne osobe je nužno potrebno osobama treće životne dobi, a otok Rab je jedna od rijetkih otočnih sredina koja nema jednu takvu ustanovu. Dom je dio Strategije razvoja socijalne skrbi kroz koju će se otočanima pomoći u ostvarenju i zaštiti njihovih prava kako institucionalno (smještaj u Domu) tako i vaninstitucionalno (pružanje usluga van Doma).

Naš Program, kojeg smo ponudili građanima za naredni četverogodišnji mandat realan je i ambiciozan, i nije tek puki popis želja stvoren s ciljem da zadovolji svakoga, a ja sam uvjeren da će to žitelji Raba znati prepoznati.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime