Home Vijesti Lijepo poslijepodne s rapskim ovčarima na Varošu

Lijepo poslijepodne s rapskim ovčarima na Varošu

0
Lijepo poslijepodne s rapskim ovčarima na Varošu

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Bila je to prigoda da se još jednom prisjetimo osnivača i dugogodišnjeg predsjednika ove vrijedne Udruge, pokojnog Antuna Tonija Jureše i svih uzgajivača koji su ovu našu autohtonu pasminu ovce uspjeli sačuvati kroz stoljeća u oskudnim i negostoljubivim dijelovima ovog prekrasnog otoka.

Čini se da je preseljenje ove izložbe s 3. Padove na Varoš bio pun pogodak, jer je i ova izložba ukazala na golemi potencijal oplemenjivanja autentičnim rapskim sadržajima prošle godine započetog projekta “Stari Varoš”.

Rab danas oglas

Ovo mjesto vjekovnog doticaja sela i grada ponovno je oživjelo domaćim ljudima, lijep prizor biranih kolekcija rapskih ovčara, prekrasni primjerci ovnova, spontano druženje rapskih uzgajivača i OPG-ovaca koji su ovom prigodom otvorili vrata svojih kućica, nudeći posjetiteljima na Varošu još jedan segment autohtone rapske ponude, sve to bilo je dovoljno da se osjeti zadovoljstvo u zraku.

I na ovoj šesnaestoj po redu izložbi, rapskoj javnosti, gostima Raba i dakako stručnom povjerenstvu predstavljeno je 10 kolekcija izvornih rapskih ovaca – škraparica.

Svoj je uzgoj s izloženim kolekcijama koje su prema propozicijama činile tri ovce i jedan ovan predstavilo deset rapskih uzgajivača, a stručno povjerenstvo za ocjenu grla, koje su kao i prošle godine sačinjavali Danijel Mulc dipl. ing., Dolores Barać dipl. ing., Tatjana Sinković dipl.ing. i Ivana Majdenić dr. vet. med., djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije, između 30 kvalitetnih i dobro pripremljenih ovaca i 10 ovnova odabralo je najbolja grla.

Nagrađena su grla slijedećih uzgajivača:

  • prvonagrađena kolekcija ovaca uzgajivača Željka Šćerba iz mjesta Mundanije
  • drugonagrađena kolekcija ovaca uzgajivača Žarka Kaštelana iz mjesta Barbat
  • trećenagrađena kolekcija ovaca uzgajivača Ante Tomulića iz mjesta Supetarske Drage

 

U konkurenciji rasplodnih ovnova nagrađena su slijedeća grla:

  • prvonagrađeni ovan uzgajivača Ivana Kordića iz mjesta Barbat
  • drugonagrađeni ovan uzgajivača Ivice Pahljine iz mjesta Mundanije
  • trećenagrađeni ovan uzgajivača Petra Debelića iz mjesta Banjola

 

Mundanijski ovan-šampion uzgajivača Nedjeljka Bega

 

Za šampionsko grlo 16. Izložbe rapske ovce proglašen je ovan h.b. 99630257268 uzgajivača Nedjeljka Bega iz mjesta Mundanije, predsjednika Udruge ovačara “Škraparica” Rab.

Prije samog proglašenja dobitnika nagrada, posjetiteljima na Trgu sv. Kristofora redom su se obratili stručni tajnik Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, Danijel Mulc, domaćin i predsjednik Udruge rapskih uzgajivača ovaca „Škraparica“, Nedjeljko Beg, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, te Zdravko Barać – ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije koji je nagrađenima i uručio diplome Hrvatske poljoprivredne agencije.

Šampionsko zvono ovnu pobjedniku oko vrata je stavio stručni tajnik Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, Danijel Mulc dipl. ing.

Druženje uzgajivača nakon izložbe nastavilo se uz feštu na rapskom Trgu sv. Kristofora.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime