Home Vijesti Počelo odbrojavanje do 16. Rabske fjere / 25-27.7.2017.

Počelo odbrojavanje do 16. Rabske fjere / 25-27.7.2017.

0
Počelo odbrojavanje do 16. Rabske fjere / 25-27.7.2017.

Foto: RabDanas

{gallery}Najava Fjere 2017{/gallery}

Zašto se Rabska fjera uopće i održavala? Prva je održana u počast Kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio od Mlečana i u počast Sv. Kristoforu zaštitniku Grada Raba, te se održavala u svrhu štovanja moći Sv. Kristofora, koje su prema legendi spasile Rab. U današnje vrijeme se održava u nešto kraćem obliku, od tri dana i to od 25. – 27.7. To zna među turistima stvoriti i negodovanje, jer zašto Fjera ne bi bila u neko drugo vrijeme? Odgovor je vrlo jednostavan, naime Rabska Fjera je među rijetkim manifestacijama koje drže do svoje povijesne pozadine, jer i tad, daleke 1364. održavala se tih dana: 25.07., na blagdan sv. Jakova, 26.07. na blagdan sv. Ane i 27.07. blagdan sv. Kristofora, sveca zaštitnika.

Rab danas oglas

Uputite li se na Fjeru, možete očekivati bogat program kojeg je najbolje iskusiti u potpunosti. Prvi dan, 25.7., dan je otvaranja Fjere te se taj dan održava press konferencija za novinare u prostoru gdje se nalaze ostaci bazilike sv. Ivana Evanđeliste, nakon toga slijedi svečano otvorenje na Trgu Sv. Kristofora. Nakon što gradonačelnik svečano otvori Rabsku fjeru, otvaraju se radionice i grad zaživi srednjovjekovljem.

Drugi dan Fjere, 26.7., upriličuje se ribarsko selo na ispod Trga slobode, odmah uz more, te možete uživati u friškoj, tek u lovljenoj ribi, sa gradela, te demonstraciji starih zanata.

Treći dan, 27.7. dan je Sv Kristofora, te uz procesiju prije jutarnje mise, uvečer slijedi viteški turnir Udruge rapskih samostreličara. Dok i dalje traje uprizorenje starih zanata i radionica, nakon turnira, svita se premješta na Trg Municipium Arbe gdje gradonačelnik zatvara Fjeru, slijedi vatromet te zabavni program, ove godine uz Zlatana Stipišića Gibonnija.

Rabska Fjera je obnovljena 2002., međutim ne isključivo zbog obogaćivanja turističke ponude. Fjera je okupila Rabljanke i Rabljane u udruge koje danas nose mnoge manifestacije te prenose tradiciju na mlađe naraštaje. Okupila je i rapske prijateljske gradove – San Marino, Koenigsbrunn, Sežanu i Kočevje, koji na Fjeri zauzimaju posebno mjesto i daju posebnu draž. Okupila je i razne udruge i zanatlije diljem Hrvatske, a sve u cilju održavanja tradicije koje je zaista jedinstvena. 

Sve je to Rabska fjera, manifestacija koja je zasluženo dobila mnoge nagrade, a vjerujemo da je još mnoge tek očekuju.

Turistička zajednica Grada Raba

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime