Home Vijesti Dvanaest dana ranije u odnosu na prošlu godinu na Rabu ostvareno DVOMILIJUNTNO turističko noćenje!

Dvanaest dana ranije u odnosu na prošlu godinu na Rabu ostvareno DVOMILIJUNTNO turističko noćenje!

0
Dvanaest dana ranije u odnosu na prošlu godinu na Rabu ostvareno DVOMILIJUNTNO turističko noćenje!

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

{gallery}Presica 2 milijuna{/gallery}

Dominantni učinak privatnih iznajmljivača

Rab danas oglas

Čak 1,060.063, ili više od polovice od tog broja noćenja ostvarili su privatni iznajmljivači, u kampovima je ostvareno 374.010, u hotelima 318.912, 160.345 u nekomercijalnom smještaju, te ostatak do nešto preko dva milijuna u ostalim vrstama smještajnih objekata, obavijestila novinare Ivana Matušan i dodala: 

Najviše turističkih noćenja ostvareno je s tradicionalno najbrojnijim gostima – Nijemcima, 774.333, slijede ih gosti iz Austrije s kojima je ostvareno 217.599, s Hrvatima na trećem mjestu ostvareno je 176.323, s Talijanima 165.512, sa Slovencima 156.830, itd.

 

Za 6% bolji kumulativni broj noćenja nego lani

Ako se usporede kumulativni rezultati za razdoblje od 1.1.2017. do 4. 9. 2017. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ovogodišnji je rezultat bolji za odličnih 6%, rečeno je.

Novinari su, nadalje, doznali podatak da je gost do ovog dijela godine na Rabu boravio prosječno sedam dana, ali i informaciju koja najavljuje turistički odličan rujan, odnosno vrijeme turističke posezone, pa stoga nema sumnje da će turistički učinci na Rabu 2017. biti bolji od rekordne 2016. godine.

Nakon Ivane Matušan, novinarima se obratio i Marin Mušćo, direktor Ureda Turističke zajednice Općine Lopar, koja u ukupno ostvarenih 2,000.000 noćenja na otoku (do 4. rujna) sudjeluje sa 695.638 turističkih noćenja i nema sumnje, nešto kasnije je to naglasio i Josip Borić, načelnik Općine Lopar i zastupnik u Hrvatskom saboru, da je Lopar već danas (6. 9.) prešao brojku od 700.000 turističkih noćenja. – Za usporedbu, riječ je o broju noćenja kakvu je Lopar 2016. godine ostvario za razdoblje čitave godine. Realne projekcije za kraj 2017. godine, kazao je Borić, kreću se i do 750 tisuća noćenja.

 

Čestitke svim djelatnicima u turizmu na otoku Rabu

Oba su predsjednika Skupština TZG Raba i TZO Lopara, Nikola Grgurić i Josip Borić uputili čestitke svim turističkim djelatnicima na otoku, na kojem, što dodatno ohrabruje i veseli, još uvijek boravi i odmara nešto preko 10 tisuća gostiju.

Vezano uz upite novinara u nastavku konferencije bilo i razgovora o nekim problemima koje bi trebalo riješiti kako bi gosti Raba bili još zadovoljniji svojim boravkom na otoku. Dosta razgovora posvećeno problemu na koji način produljiti turističku sezonu, pa je tako Marin Mušćo napomenuo da se zajednički trebamo pobrinuti kako ranije krenuti s turističkom predsezonom, odnosno, kako što kasnije zaključiti turističku posezonu. Bilo je upita o tome da li je otok bio nekada, ili je sada bolje povezan s kopnom. Ocijenjeno je da je Rab u odnosu na neke druge otočke destinacije relativno dobro povezan s kopnom. Po mišljenju gradonačelnika Grgurića, unatoč ponekim suprotnim tvrdnjama, bolje nego što je to bilo ranije. Međutim, dodao je Grgurić, treba ustrajati na tome da danas-sutra dođe do kvalitetnog povezivanja Raba sa Zadrom.

Iako statistika nije presudni pokazatelj uspješnosti sezone, 6% povećanje broja noćenja doista je rezultat koji bi nas sve trebao veseliti, nastavio je Grgurić, osobito ako se zna koliko u tom postotku sudjeluje izvrstan rezultat predsezone. U vršnom periodu sezone, kada su svi kapaciteti pod punim opterećenjem, Rab teško da može rasti u većim postocima, ali je zato velik kvalitativni pomak učinjen, baš kao što je i planirano, u predsezoni, a vjerujemo da će slična situacija biti i s posezonom.

– Kad je riječ o produljenju sezone, spomenuo je Grgurić, onda ne treba izostaviti niti informaciju o tome da je već sada 95% planiranih aktivnosti vezanih za nadolazeći advent na Rabu već odrađen, pa sa sigurnošću možemo reći da je i taj novi turistički proizvod imao velik pozitivni odjek na turističkom tržištu. Sve brojke ukazuju na to da se ulaganja u kvalitetno osmišljene manifestacije, kojih je na Rabu sve više, višestruko isplate.

 

Zavidna razina sigurnosti na otoku

I Grgurić i Borić posebno su podcrtali sigurnosnu komponentu koja je u današnjem okruženju bitan faktor pri odabiru destinacije. Otok Rab i u tom segmentu prednjači, bilo da je riječ o policijskim izvješćima, bilo da je riječ o vatrogasnoj pripravnosti, kojom je, zahvaljujući prvenstveno sjajno organiziranim i obučenim dobrovoljcima DVD-a Rab i Lopar, ovaj drugi po redu najzeleniji otok na Jadranu i ove godine sačuvan od požara.

Osim što ga vesele brojke o kojima se danas govorilo na ovoj konferenciji za novinare, i činjenica da dvije lokalne zajednice izvrsno surađuju – posebno u sferi rješavanja komunalnih problema, načelnika Općine Lopar Josipa Borića raduje i činjenica da otok Rab ide u red desetak naših turističkih odredišta na kojima se ostvaruje preko dva milijuna turističkih noćenja u turističkim sezonama.

Grgurić je na kraju iskoristio priliku čestitati kolegama iz Lopara, ali i svim žiteljima Lopara, predstojeći Dan njihove Općine, te je pozvao sve otočane da svakako dođu do Lopara na blagdan Male Gospe.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime