Home Vijesti DVD Rab – Možemo biti ponosni na ulogu rapskih vatrogasaca u mirnom privođenju kraju požarne sezone

DVD Rab – Možemo biti ponosni na ulogu rapskih vatrogasaca u mirnom privođenju kraju požarne sezone

0
DVD Rab – Možemo biti ponosni na ulogu rapskih vatrogasaca u mirnom privođenju kraju požarne sezone

Foto: RabDanas

 

Prvi se novinarima obratio predsjednik Društva prekaljeni rapski vatrogasac Tomislav Presečki, rekavši doslovno na samom početku svojeg obraćanja novinarima: – Svaki naš vatrogasac razmišlja najprije srcem, što su naslijedili od svojih starijih prethodnika i stoga, kao predsjednik Društva moram naglasiti da sam ponosan na sve njih.

Rab danas oglas

 

Anonimni donator darovao DVD-u Rab iznos od 100.000 kuna

U nastavku Presečki se zahvalio Gradu Rabu koji rapske vatrogasce prati u maksimanim granicama mogućnosti razumijevajući potrebe DVD-a Rab koje već godinama zahvaljujući znanju, taktičkoj uigranosti i djelovanju na terenu slovi za jedno od najboljih Dobrovoljnih vatrogasnih društava u Hrvatskoj. Tu činjenicu, naglasio je Presečki spoznali su i određeni donatori, pa se tako dogodilo da je jedan od njih, želeći za sada ostati anonimnim, rapskom DVD-u donirao iznos od 100.000 kuna. Ta će sredstva, uz ona koja nam osigurava proračun Grada Raba, biti utrošena za nabavku dodatne, moderne i neophodne opreme.

Presečki je, nadalje spomenuo novinarima, kako među članovima rapskog DVD-a ima ljudi koji za djelatnost vatrozaštite predložili neke izuzetno korisne inovacije. Jednu od dviju ponuđenih prihvatila tvrtka „Anticiklona“ koja je odmah i započela s proizvodnjom poboljšanog uređaja pjenageneratora prema inovativnoj zamisli zapovjednika Milivoj Ličine.

U svojem obraćnju novinarima Presečki vratio na spomenute donatore i rekao: – Ukoliko dobijemo dozvolu mi ćemo naknadno javnosti objaviti imena naših donatora, naglasio je Presečki predavši riječ Milivoju Ličini, zapovjedniku rapske vatrogasne postrojbe.

 

Zabrana paljenja vatre na otvorenim prostorima i dalje na snazi

Ličina je najprije poželio putem medija poslati poruku otočanima, da je zabrana paljenja vatre na otvorenim prostorima i dalje na snazi, jer, bez obzira što je u međuvremenu palo nešto kiše, opasnost je i dalje prisutna, a da je tome tako, dodao je, potvrđuje i činjenica da su rapski vatrogasci u „mokrom“ razdoblju imali od 1. rujna do danas nekih 4-5 intervencija na otvorenom.

 

Velik doprinos vatrogasaca DVD-a Rab i DVD-a Lopar na Velebitu

Novinarima je Ličina nadalje rekao da su članovi rapskog DVD-a u razdoblju od 1. lipnja do danas imali sve zajedno 111 intervencija, pa tako vezano uz broj izlazaka proizlazi da je svaki član DVD-a Rab u prosjeku ovoga ljeta jednom dnevno bio na terenu. – Inače, naglasio je Ličina, ovogodišnju protupožarnu sezonu na Rabu možemo proglasiti rekordnom, na sreću ne po požarima, nego po broju tzv. tehničkih intervencija, bilo ih je ukupno 27. Također, ovog ljeta se po prvi puta dogodilo da je, vezano uz požar na Velebitu, zatražena i naša pomoć. Način na koji su naši članovi DVD-a Rab i DVD-a Lopar sudjelovali u čuvanju komunikacije prema vrhuncima Alana i drugog dana u spriječavanju proširenja vatrene stihije u pravcu Jadranske magistrale, bila je potvrda njihove fizičke spreme i hrabrosti i, zaista na naš doprinos na Velebitu možemo biti više nego ponosni, rekao je između ostalog Milivoj Ličina. 

On je u nastavku obrazložio novinarima na koji su način u DVD-u organizirali dežurne timove i to ne samo na području Grada Raba, nego i u Loparu. U kontroli terena značajnu ulogu odigrao je video nadzor, ali i činjenica da se ništa nije prepuštalo slučaju. Na intervenciju se išlo i za bilo kakvu pojavu dima.

 

Inovativnom zamisli Milivoja Ličine uređaju pjenogeneratoru dodane još dvije važne funkcije

Na kraju konferencije za novinare, članovi DVD-a u dvorištu Društva demonstrirali su rad poboljšanog uređaja pjenogeneratora. Riječ je o uređaju za kojeg je inovaciju predložio zapovjednik vatrogasne postrojbe DVD-a Rab Milivoj Ličina, inače po vokaciji magistar strojarstva, a koju je tvrtka „Anticiklona“ prihvatila i stavila u svoju proizvodnju.

Stručno obrazloženje o ovom uređaju dao nam je osobno autor inovacije Milivoj Ličina: Pjenogenerator je prilagođen da uz postojeću namjenu može služiti za odmiljavanje prostora te odimljavanje uz istovremeno gašenje. Povećana je sigurnost vatrogasaca i učinkovitost gašenja, a isti može raditi i u uvjetima eksplozivne atmosfere jer ga pokreće voda sa vozila koja se ponovno vraća u vozilo.

 

U nastavku donosimo vam i detaljnu statistiku Vatrogasnog operativnog centra Rab o broju izlazaka na intervencije vatrogasaca rapskog DVD-a:

 

OTVORENI PROSTOR:

  • 6 požara na otvorenom prostoru te 5 izlazaka na uočeni dim videonadzorom
  • Posada plovila EKO Rab gasila je 2 žarišta u samom začetku na koja su naišla prilikom redovnih ophodnji i jednom se plovilo stavilo na raspolaganje vatrogascima za gašenje požara.
  • Ukupna opožarena površina iznosi 1500 kvadrata.
  • Požari vozila: 1
  • Požari plovila: 1
  • Požari objekata: 2

 

TEHNIČKE INTERVENCIJE:

  • U promet: 5
  • Spašavanje: 6
  • Tehničke intervencije na građevinama: 10
  • Tehničke intervencije na otvorenom prostoru: 6

 

OSIGURANJA SLETNO-UZLETNIH AKTIVNOSTI NA INTERVENTNOM HELIDROMU KAMPOR: 

  • 69 izlazaka

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime