Home Vijesti U subotu u Kraljevici PORINUĆE NOVOGRADNJE “DA 06” – novog i najvećeg trajekta iz flote Rapske plovidbe d.d.

U subotu u Kraljevici PORINUĆE NOVOGRADNJE “DA 06” – novog i najvećeg trajekta iz flote Rapske plovidbe d.d.

0
U subotu u Kraljevici PORINUĆE NOVOGRADNJE “DA 06” – novog i najvećeg trajekta iz flote Rapske plovidbe d.d.

Foto: Izvor: Rapska plovidba

{gallery}Novi trajekt{/gallery} 

2018. dolaskom novog trajekta flota rapskog brodara bit će mlađa od 10 godina

Prvi je 1963. bio u trajekt preuređeni ribarski brod “Čutin”, koji je plovio na liniji Jablanac – luka Rab. Putovanje je trajalo 1 sat.

Rab danas oglas

Flota od 4 trajekta “Rab”, “Sveti Kristofor”, “Sveti Marin”, “Barbat” koja sada održava liniju prosječno je stara 15 godina. Međutim, sa dolaskom novogradnje u 2018. godini prodaje se najstariji trajekt «Rab», te će flota biti mlađa od 10 godina, odnosno 9 godina. Ukupni kapaciteti navedene flote su 3.210 GT, 240 osobnih automobila i 1.540 putnika.

Porinuće novogradnje DA 06 i skoro uključivanje u plovidbu najveći je pothvat lokalnog brodara u povezivanju svog otoka sa kopnom na što generacije djelatnika i pomoraca kao i svi otočani mogu biti ponosni, tim više što u dioničkom društvu Rapska plovidba rade otočani, a isto tako društvo je u vlasništvu otočana, što je gotovo jedinstveni primjer u hrvatskom pomorstvu.

Brodar osim trajektne linije Stinica – Mišnjak od 1974. godine održava brodsko – putničku liniju Rab – Lun, koja od 01.07.2017. godine ima status međužupanijske linije pa će poradi nerentabilnosti brodar, sukladno ugovoru, u idućih 6 godina dobivati potporu od Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije.

U sezoni brodar zapošljava 55 djelatnika, van sezone nešto manje, od čega su 39 pomorci.

Od 1963. godine do današnjih dana prevezeno je u oba pravca blizu 9 milijuna vozila i gotovo 31 milijun putnika.

Ugovor o gradnjinovogradnje DA 06 potpisan je u brodogradilištu «Dalmont» d.o.o. 22.07.2016. godine, a prema projektu također domaće tvrtke «Navis Consult» iz Rijeke. Osnovne karakteristike projektiranog RO-RO putničkog broda su dužina 79 m, a širina 17,5 m, kapacitet 100 osobnih automobila i 600 putnika.

Cijena izgradnje je 7.897.000 Eura, dok se izgradnja financira iz vlastitih sredstava te zajedno kreditom HBOR-a i Erste banke Rijeka, kao i također naše poslovne banke BKS Rijeka.

Trajekt će po završetku izgradnje preuzeti posade brodara (na trajektu će ploviti 8 članova posade) da bi se pripremile između ostalog za poznate podvelebitske bure i oluje i uključile sada najveći trajekt u floti u održavanje linije tj. zahtjevni posao povezivanja otoka sa kopnom na zadovoljstvo mnogobrojnih putnika i turista koji dolaze ili odlaze sa turističkog otoka Raba.

 

Važnost završetka izgradnje novih rampi u Stinici i na Mišnjaku

Uvijek pa i ovdje ističemo nezamjenjivu ulogu lučkih uprava, odnosno trajektnih pristaništa kojima upravljaju u povezivanju svih otoka pa tako i otoka Raba sa kopnom, tim više što je Rab izrazito turistička destinacija, a na turizmu počiva gospodarstvo otočana i otoka.

Osnovne karakteristike projektiranog RO-RO putničkog broda su dužina 79 m, a širina 17,5 m, kapacitet 100 osobnih automobila i 600 putnika. Cijena izgradnje je 7.897.000 Eura

Nadamo se da bi iduće 2018. godine nova rampa u trajektnom pristaništu Stinica mogla biti ako ne završena blizu završetka, a rampa je posebno važna za sigurnost plovidbe i koristila bi upravo u otežanima maritimno – vremenskim uvjetima.

U trajektnom pristaništu Mišnjak u tijeku je odrađivanje prostorno planske dokumentacije također poradi izgradnje nove rampe koja je prilagođena dolasku novog trajekta i mogućnosti prometovanja – plovidbe u ograničenim uvjetima trajektnog pristaništa Mišnjak.

 

Pristaništima nužno potrebna nadgradnja dostojna značaja Raba kao turističke destinacije

U oba trajektna pristaništa lučka nadgradnja sa pratećim i potrebitim sadržajima nije primjerena turističkoj destinaciji kakva je otok Rab i kakvu zaslužuje pa se i u tom segmentu očekuje poboljšanje, a u svekolikim zahvatima vezanim za budućnost i novu kvalitetu sigurno se mogu koristiti EU sredstva.

Porinuće novogradnje DA 06 i skoro uključivanje u plovidbu najveći je pothvat lokalnog brodara u povezivanju svog otoka sa kopnom na što generacije djelatnika i pomoraca kao i svi otočani mogu biti ponosni, tim više što u dioničkom društvu Rapska plovidba rade otočani, a isto tako društvo je u vlasništvu otočana, što je gotovo jedinstveni primjer u hrvatskom pomorstvu.

 

Sanja Grozdanić – bivša kajakašica i ravnateljica Dječjeg vrtića “Pahuljica”, kuma na porinuću 

Kuma broda na porinuću je gospođa Sanja Grozdanić, trenerica u rapskom kajak klubu osnovanom 1988. godine i ravnateljica dječjeg vrtića «Pahuljica» kojeg je Rapska plovidba dugogodišnji sponzor, sve u cilju da se netko od mladih Rabljana koje kuma trenira i odgaja odluči na svom životnom putu odabrati plovidbu i pomoračko zvanje.

Kao što se vidi u izabranim podacima, jer bi za opisati sve trebalo daleko više prostora, može se reći da Rapska plovidba nastavlja slavnu tradiciju rapske flote jer je u povijesti otok Rab oduvijek imao svoje trgovačke brodove pa i ratne galije. Ako doplovimo na primjer u malo kasniju povijest znamo da su Rabljani sudjelovali u poznatoj bitki kod Lepanta 1571. godine, a samo 52 godine kasnije odnosno 1623. godine generalni providur Venecije Francesco Molina obvezuje Rabljane za prijevoz pošte po Jadranskom moru koje je pripadalo Venecijanskoj Dalmaciji. Moglo bi se reći da je to bila preteča današnjim koncesijama u pomorskom prijevozu.

 

Novi trajekt doprinijeo da Rapska plovidba dobije koncesiju na 10 godina

Poznato je da državne trajektne linije koje povezuju hrvatske otoke sa kopnom kako rentabilne tako i nerentabilne u tekućem koncesijskom razdoblju 2012. – 2017. imaju ugovore o koncesiji za održavanje rečenih linija pa tako i Rapska plovidba za rentabilnu državnu trajektnu liniju Stinica – Mišnjak i obratno.
Također je poznato da je u tijeku raspisivanje, a neki su i završili, natječaja za novo koncesijsko razdoblje od 01.01.2018. pa dalje. U završenom natječaju za državnu trajektnu liniju 337 Stinica – Mišnjak, Agencija za obalni linijski pomorski promet – Split i Rapska plovidba potpisali su ugovor 18.08.2017. da brodar nastavi održavati dosadašnju liniju i to za iduće deset godišnje razdoblje odnosno od 01.01.2018. do 31.12.2027. godine. Upravo je novogradnja DA 06 kao novi brod doprinijela da se koncesija dobije na 10 godina, jer inače bi koncesija bila na 6 godina, a novi brod sukladno pravilima «nosi» 4 godine. Kao što je rečeno za brodara to je velika čast i priznanje, ali jednako tako i velika obveza da se nastavi bogata povijest rapskog pomorstva, kao i realizacija budućih razvojnih planova na čemu su se Rabljani u tome dokazali.

Hvala svima, ama baš svima, koji su do sada stvarali Rapsku plovidbu i odplovljavali nautičke milje u povezivanju otoka sa kopnom uključujući ova dva, tako da kažemo povezana posla, gradnja broda i koncesioniranje linije.

 

Rapska plovidba d.d.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime