Home Vijesti Ovogodišnja proslava blagdana sv. Eufemije u znaku fra Abroza Testena

Ovogodišnja proslava blagdana sv. Eufemije u znaku fra Abroza Testena

0
Ovogodišnja proslava blagdana sv. Eufemije u znaku fra Abroza Testena

Foto: Foto: Jelena Hodak & Sanjin Badurina Piloto

 

Naime, 31. kolovoza ove godine navršilo se 120. godina od Testenova rođenja, a jučer se, unatoč grmljavinskom nevremenu i neuobičajeno obilnoj i snažnoj kiši koja je tijekom jutra dobrano natopila otok Rab, u kongresnoj dvorani hotela Imperial ipak okupilo mnoštvo Rabljana, uzvanika i gostiju koji su došli na Okrugli stol i razgovor o fra Ambrozu Testenu. I vrijedilo je.

Rab danas oglas

“Fra Bernardin Škunca u ovoj knjizi darovao nam je jednu osebujnu monografiju o fra Testenu, ali i još više. O franjevačkom životu i unutarnjoj dinamici toga života koje je jedno bogatstvo siromaštva. U tom siromaštvu nastaje bogatstvo. Fra Bernardin je od svih dosadašnjih autora monografija najbliži upravo u tom dodirivanju i suživotu koji je nastao u okviru franjevačkog, redovničkog, samostanskog načina života” (vlč. Anton Šuljić)

Nakon što je skup pozdravio domaćin, fra Ivan Gavran, prisutni su se mogli upoznati sa životom, osobnošću i ekspresivnim umjetničkim izrazom fra Ambroza Testena kroz razgovor gostiju i uz moderiranje dobro nam poznatog vlč. Antona Šuljića. O fra Ambrozu su govorili njegovi sunarodnjaci, gđa Polona Jurinić iz Slovenskog doma u Zagrebu koja fra Testena naziva hrvatskim slikarom slovenskoga roda i koja nastoji upoznati slovensku zajednicu u Hrvatskoj, ali i u Sloveniji s fra Ambrozom, zatim predstavnik crkve u Sloveniji prof. dr. fra Viktor Ivan Papež koji se o Testenu dirljivo obratio na slovenskom jeziku, o umjetničkom aspektu i izrazu fra Ambroza govorili su Ive Šimat Banov, povjesničar umjetnosti, autor mnnogih monografija o likovnim umjetnicima koji je prvi na sveobuhvatan način pisao o fra Ambrozu Testenu i objavio dvije monografije u razmaku od 16 godina, zatim njegova supruga dr. Margarita Sveštarov Šimat, također povjesničarka umjetnosti s velikim iskustvom u znanstvenom i stručnom radu i dugogodišnja muzejska savjetnica u Kabinetu grafike HAZU. Bila je tu i gđa. Mira Francetić Malčić, prof., ravnateljica Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, koja je zaslužna za jednu veliku izložbu Testenovih radova u Zagrebu, a među okupljenima u dvorani bio je i donedavni ministra vanjskih i europskih poslova RH Davor Ivo Stier.

Bila je ovo lijepa prigoda za predstavljanje četvrte monografije o ovom samoukom fratru i njegovom životnom putu „Testen – Slikarska zaigranost jednoga mirnog fratra“ koju u trojezičnom izdanju Franjevačkog samostana Kampor, Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba i Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, potpisuje dr. fra Bernardin Škunca. Monografija je objavljena na hrvatskom, slovenskom i njemačkom jeziku.

Program su glazbenim nastupom obogatili bračni par Snježana i Davor Demarin koji su izveli tri skladbe, prikladno započevši psalmom 42 „Kao što košuta žudi za izvor vodom“, a završivši Cohenovom „Hallelujah“.

 

Središnje slavlje svetkovine sv. Eufemije u Kamporu

Ipak, središnje slavlje svetkovine sv. Eufemije bila je koncelebrirana sveta misa u crkvi sv. Bernardina koju je u zajedništvu s još jedanaest svećenika predvodio fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima. 

On je u svojoj homiliji naglasio: „Naš dragi brat Testen je jednostavno želio izreći otajstvo Boga i čovjeka. Svojim redovničkim služenjem u običnosti dnevnog života, pranja, kuhanja, čišćenja, on je odgovarao na Božju poruku da je voljen. Svoj je život pretvorio u bogoslužje, zahvalu Gospodinu“… „Duboko u svojoj poniznosti naš fra Ambroz je veleban, neobičan čovjek. On svojim slikama postavlja pitanje, naslućuje odgovor, formulira ga najprije svojim načinom postojanja u poniznosti i malenosti, svojim bratstvom i zajedništvom, zatim pokreće našu misao, pokreće našu dušu. On svojim slikama i životom oblikuje i naše djelovanje, svojim djelima čini Božju ljubav vidljivom, naviješta evanđelje kulturom. Vjerujem da se svojim blagim osmjehom i danas s nama raduje“

Liturgijsko pjevanje su uz župski zbor predvodili uvijek dragi gosti iz Pule, vokalno-instrumentalni duhovni sastav Shalom. Uz svećenike otoka Raba vlč. Petra Kordića, vlč. Frana Brozića, vlč. Josipa Kosića, vlč. Krunoslava Borasa te domaćine fra Ivana Gavrana i fra Tomislava Ćurića koncelebrirali su fra Bernardin Škunca, autor monografije, dvojica fratara iz Slovenije fra Tadej Strehovec, generalni tajnik Slovenske biskupske konferencije i fra Viktor Papež, te fra Mate Polonijo i vlč. Anton Šuljić koji je na kraju mise ukratko predstavio monografiju i prenio impresije s Okruglog stola.

Izmjeđu ostalog je istaknuo: „Ovaj naš skup htio je podcrtati njegovu važnost i prinos u našoj sakralnoj, crkvenoj, religioznoj umjetnosti. Naši prijatelji iz Slovenije su rekli da još nije dovoljno valoriziran u svojoj rodnoj Sloveniji, ali i ovaj skup danas na svoj je način pridonio da se djelo i osoba fra Ambroza Testena još više vrednuje i uprisutni u našoj javnosti.“…“Fra Bernardin Škunca u ovoj knjizi darovao nam je jednu osebujnu monografiju o fra Testenu, ali i još više. O franjevačkom životu i unutarnjoj dinamici toga života koje je jedno bogatstvo siromaštva. U tom siromaštvu nastaje bogatstvo. Fra Bernardin je od svih dosadašnjih autora monografija najbliži upravo u tom dodirivanju i suživotu koji je nastao u okviru franjevačkog, redovničkog, samostanskog načina života. Kad uzmemo u ruke ovu monografiju, siguran sam da je nećemo pustiti dok je ne pročitamo. Ona se čita kao roman, kao štivo koje će nas poučiti, u kojem ćete se osjećati kao da ste i vi taj koji zajedno s autorom promatrate fra Ambroza kako bez zadnjih namjera stvara i ne mari za svoje slike jer njegovo je stvaranje. Njegovo je biti, postojati kao dijete Božje.“

Župnik fra Ivan Gavran zahvalio je svima koju su pomogli u organizaciji i uveličali događaj, u prvom redu Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima, autoru fra Bernardinu Škunci i svim suradnicima monografije, predstavnicima Grada Raba, TZ Grada Raba, hotela Imperijal, hotela Istra, Slovenskoj zajednici iz Zagreba i svećenicima iz Ljubljane, Muzeju naivne umjetnosti iz Zagreba, Sportskom društvu Kampor, svećenicima otoka Raba, župnom vijeću, čitačima, pjevačima, klapi Eufemija i svim župljanima. Druženje je nastavljeno u klaustru samostana uz klapsku pjesmu piće i kolače.

 

  • Napisale: Jelena Hodak i Brankica Pahljina
  • Foto: Jelena Hodak i Sanjin Badurina Piloto

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime