logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Utorak, 26 Rujan 2017 18:25

Uspješno provedena zahtjevna zajednička vježba dviju vatrogasnih postrojbi otoka Raba na zgradi PŠ Lopar

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Uspješno provedena zahtjevna zajednička vježba dviju vatrogasnih postrojbi otoka Raba na zgradi PŠ Lopar Foto: Ivica Hodak

U utorak 26. rujna 2017. s početkom u 11:00 sat, taktički zahtjevnu vježbu gašenja i spašavanja na zgradi PŠ Lopar zajednički su izvele obje vatrogasne postrojbe na otoku Rabu u suradnji sa OŠ Ivana Rabljanina Rab.

 

Zamišljeni scenarij, kako nam je detaljno objasnio zapovjednik vatrogasne postrojbe DVD-a Rab Milivoj Ličina, bio je nastanak požara u školskom prizemlju, nakon čega je dim ispunio stubište te se učenici i učitelji na katu nisu mogli evakuirati. Djelatnici škole u tom trenutku, prema scenariju, evakuiraju učenike i ostale djelatnike u prizemlju te pozivaju vatrogasce. Na intervenciju se upućuje DVD Lopar koji započinju sa gašenjem požara unutarnjom navalom te pristupaju katu uporabom ljestvi po fasadi zgrade.

Po uspinjanju na kat, vrši se postava spusnice kojom započinju spašavanje. U pomoć se poziva i vatrogasna postrojba DVD-a Rab koja po dolasku jednu grupu upućuje na gašenje požara unutarnjom navalom kao ispomoć već poslanoj grupi DVD-a Lopar, a ostatak vatrogasaca započinje sa postavom uskočnog zračnog jastuka kojim se pomaže u spašavanju osoba na katu. Kako su obje postrojbe sudjelovale na vježbi, ingerenciju nad istom ima Područna vatrogasna zajednica otoka Raba. Vježbom su se provjerile taktičke mogućnosti gašenja i spašavanja na konkretnom objektu škole, sustav radio veze, sustav koordinacije i lanac zapovijedanja te provjera opreme za spašavanje. Djelatnici škole su pak provjerili soj plan evakuacije.

Na kraju je prikazana upotreba autokošare i izvršena je provjera taktičkih mogućnosti u slučaju potrebe za spašavanjem pomoću iste. Rapski vatrogasci izvršili su vježbu s autokošarom i tijekom minulog vikenda, na čijem se ustupanju posebno zavaljuju poduzeću Lopar Vrutak d.o.o. i direktoru gosp. Zdenku Jakucu. Samu demonstraciju upotrebe autokošare izveli su Milivoj Ličina i Danijel Žikić. Čitav tijek vježbe s velikom pažnjom pratili su učenici PŠ Lopar sa svojim nastavnicima, a pridružili su im se u načelnik Općine Lopar Josip Borić i zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin.

Pročitano 1884 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

seakayakcroatia