logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 748
Ponedjeljak, 02 Listopad 2017 21:05

Monaško posvećenje koludrice s. Marije Klare, OSB - iznimna svečanost u vjerskom životu našeg otoka

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Monaško posvećenje koludrice s. Marije Klare, OSB - iznimna svečanost u vjerskom životu našeg otoka Foto: Sanjin Badurina - Piloto

U petak, 29. rujna na blagdan svetih Mihaela, Gabrijela i Rafaela, arkanđela, kod naših benediktinki u samostanskoj crkvi Sv. Andrije Apostola proslavljena je sveta misa s obredom posvećenja koludrice s. Marije Klare Jasminke Suvalj, OSB. Mnoštvo se Rabljana okupilo tog sunčanog poslijepodneva kako bi sudjelovalo na iznimnoj svečanosti u vjerskom životu našeg otoka. Naime, zadnje je monaško posvećenje u našem benediktinskom samostanu bilo prije četiri godine, a prema kazivanju Opatice samostana Časne Majke Marine Škunca, slijedeće se planira početkom 2019. godine.

 

Uz biskupa Ivicu Petanjka koji je predvodio svetu misu, koncelebrirali su domaći svećenici vlč. Petar Kordić, vlč. Frane Brozić, vlč. Marin Hrenrih, vlč. Krunoslav Boras, fra Tomislav Ćurić, fra Ivan Gavran, mons. Mladen Mrakovčić, zatim gosti vlč. Saša Ilijić, biskupov tajnik i vlč. Anton Depikolozvane, biskupski ekonom. Od uzvanika, slavlje su uzveličali i don Mario Čagalj iz Splita, benediktinac, zatim o. Damjan Kružičević, ceremonijal, također benediktinac iz Ćokovca, te fra Đuro Vuradin iz Pule, koji je bio župnik župe u kojoj je s. Marija Klara živjela.

Sa samim tijekom obreda prisutne je prije početka svete mise upoznao ceremonijal o. Damjan Kružičević.

S. Marija Klara rođena je 1958. godine u Zenici, a veći dio života provela je sa svojom obitelji u Puli. Kratko su živjeli i u Slovačkoj, ali zdravlje kćeri bilo je razlogom povratka u Pulu gdje je radila kao njegovateljica u staračkome domu. Njezin je prioritet uvijek bilo pomagati drugima. Sedam godina nakon suprugove smrti, osjetila je poziv od Gospodina i odlučila se u potpunosti posveti Bogu kao redovnica, u molitvi i povučenosti od svijeta. U benediktinski samostan Sv. Andrije ušla je 1. prosinca 2012. godine, gdje uz zajedničke dužnosti obavlja i vanjske poslove za svoju zajednicu. Za svoj redovnički moto uzela je citat iz Biblije „Ta vidješe oči moje spasenje tvoje“ (Lk2,30).

 

Bog nam toliko puta otkriva poziv unutar poziva...

Ovaj veliki događaj u njenom i životu njene obitelji, izbliza su popratile i njezine kćerke Slađana i Branka, te sestra Palma i brat Slavko. Slađana je sudjelovala i u liturgiji pročitavši prvo čitanje, psalam su otpjevale sestre benediktinke, oblata s. Marijana Ruta iz Čazme imala je drugo čitanje, a pjevajući je evanđelje navijestio svima Rabljanima znani vlč. Anton Depikolozvane. Slavlje je svojim pjevanjem popratio župni zbor.
U prigodnoj propovijedi, biskup Ivica Petanjak između ostalog je naglasio „U Svetom Pismu je zapisan život svakoga od nas. Ono otkriva ono što je već u meni, moje poslanje, moj identitet, ono što trebam živjeti i po čemu se trebam ostvariti.“

Obraćajući se s. Mariji Klari rekao je: „Draga sestro Klara, vjerujem da vam je Riječ Božja i život s ovim sestrama pomogao da bolje spoznate sebe, da otkrijete svoje poslanje i smisao svog života, da pronađete svoje ime, svoj identitet, da shvatite što je najvažnija stvar u životu. Da u samostanu možete samo ostati i opstati ako vam je na prvom mjestu Isus Krist. Isto tako nikada nitko od nas ne može stati i reći gotovo je. Bog nam toliko puta otkriva poziv unutar poziva, ono nešto po čemu se razlikujemo, po čemu možemo biti jedinstveni u svijetu. Neka ovo monaško posvećenje bude novo krštenje, novi početak, novi čovjek, nova osoba. A iz novoga se očekuje da bude bolje. Sestri Klari želimo dobar nastavak i dobar početak!“

Nakon biskupove propovijedi slijedio je vrhunac slavlja za našu posvećenicu s. Mariju Klaru. Obred posvećenja započeo je predstavljanjem posvećenice biskupu sa strane Opatice samostana Časne Majke Marine Škunca, OSB. Klečeći je zatim posvećenica pred Opaticom izrekla svoju molbu i nakanu za monaškim posvećenjem, a biskup ju je pozvao da svoju nakanu potvrdi Poveljom. Nakon što je s. Marija Klara pročitala Povelju, obje su je za oltarom potpisale.

Prema običaju zajednice, posvećenica raširenih ruku prema oltaru zapjevala je Gospodinu „Primi me…“, a nakon toga slijedila je molitva litanija svim svecima koju je predvodio biskupov tajnik vlč. Saša Ilijić, te biskupova posvetna molitva i predaja znakova zavjetovanja. S. Marija Klara primila je prsten kao znak neraskidivih zaruka s Isusom Kristom, kukulu kao znak oblačenja u novog čovjeka te časoslov iz kojeg će u ime Crkve svakodnevno moliti za dobro cijeloga svijeta.

 

Dirljivi trenuci prihvaćanja u zajednicu i zagrljaja s kćerkama

Nakon što je Časna Majka Marina Škunca, vidljivo ganuta, potvrdila njeno punopravno članstvo u benediktinskoj zajednici sv. Andrije Apostola u Rabu, slijedio je vrlo emotivno prihvaćanje u zajednicu izraženo sestrinskim cjelovom. Vrhunac poplave emocija izazvao je trenutak kada su svojoj majci pristupile čestitati obje kćeri, a potom i svi ostali koji su bili nazočni ovim dirljivim trenucima.

Čestitajući s. Mariji Klari, obitelji i prijateljima, te benediktinskoj zajednici koja je sada bogatija za jednu članicu, biskup je rekao: Draga sestro, ne gledaj ni lijevo ni desno, ne okreći se, idi naprijed… Božji blagoslov neka te prati u sve dane života…

I mi se pridružujemo iskrenim čestitkama!

 

  • Napisala: Brankica Pahljina
  • Snimio: Sanjin Badurina Piloto
Pročitano 3455 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1