Home Vijesti Večer matematike u SŠ Markantuna de Dominisa – Matematički znanstveni izazovi

Večer matematike u SŠ Markantuna de Dominisa – Matematički znanstveni izazovi

0
Večer matematike u SŠ Markantuna de Dominisa – Matematički znanstveni izazovi

Foto: RabDanas

 {gallery}Matematika{/gallery}

String art, origami, potapanje brodova, domino, šah, briškula, fritule

Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab već tradicionalno je i ove godine organizirala Večer matematike u četvrtak, 7. prosinca 2017. godine. Večer smo započeli dodjelom priznanja za sudionike prošlogodišnjih eTwinning projekata Moja, a Tvoja – MaTeMaTika te Matematički izazovi. Inicijatorica i voditeljica tih projekata, kao i Večeri matematike, u našoj školi je Aleksandra Brmbota, prof. mentor matematike. Ovi su projekti nagrađeni oznakom kvalitete na razini države, a prof. Brmbota je učenicima koji su doprinijeli realizaciji tih projekata uručila priznanja oznake kvalitete.

Rab danas oglas

Nezamjenjiva voditeljica Večeri matematike, profesorica Lana Jurković izvlačila je ždrijeb igara koje su se održavale u nastavku večeri za Potapanje brodova, Domino s algebarskim izrazima, Šah te željno očekivanu tradicionalnu kartašku igru naših starih – Briškulu. Osim igara održavale su se i dvije radionice: String Art te Izrada božićnih ukrasa origami tehnikom.

Šezdesetak učenika rasporedilo se po učionicama ovisno o aktivnosti koju su odabrali. Tijekom večeri svi sudionici su dobili jabuke za okrepu. Nakon uzbudljivog i napetog natjecateljskog dijela večeri pod budnim okom voditelja, dobili smo na kraju i najuspješnije sudionike igara i radionica.

U String Artu je pod vodstvom pedagoga Zorana Antunovića, za najuspješniju proglašena Mihaela Travašić, učenica 3.a razreda.

Najkreativnija i najbrža u Izradi origamija pod vodstvom profesorice Dubravke Kolarević, bila je Laura Lekaj, učenica 1.b razreda.

Potapanju brodova pod vodstvom profesorice Lane Jurković pobijedila je Maja Lončarević, učenica 2.b razreda. (Ako ne znate što je to “slatka pobjeda” (više od prvog mjesta), pitajte Nina Penda, učenika 1.g razreda.)

Dominu s algebarskim izrazima pod vodstvom profesorice Aleksandre Brmbote prvo mjesto je odnijela Dania Matahlija, učenica 3.g razreda koja je ujedno bila i naša fotoreporterka večeri.

U Šahu, pod vodstvom profesora Darka Muže, na “tronu” je zablistao Marko Perić, učenik 3.a razreda.

 

Kakva bi to bila večer briškule bez domaćih frita?

 

Briškula se organizirala kao turnir po razredima. Uz najviše navijača i uzbuđenja te nevjerojatnih obrata situacija, a i poneke ljutnje (kakva je to briškula bez ljutnje 🙂 – nepobjedivi su bili učenici 2.a razreda, Karlo Matušan i Dolores Deranja. Ne možemo ne spomenuti tim 1.g razreda (Vita Debelića i Ivana Deželjina) koji su pobijedili u briškuli u 1. kolu, ali su prepustili pobjedu svojim protivnicima kako bi sudjelovali u još jednoj radionici – Dominu.

Ako vas zanima koji je rezultat superfinala i gdje je u cijeloj priči tim koji je vodio i predstavljao profesore u briškuli, Anita Pahljina i Damir Paparić, morat ćete se raspitati kod njih. Je li ih itko uspio pobijediti, a mnogi su probali? I kako su ušli u legendu?

Na samom finalu večeri dodijeljene su prigodne nagrade najboljima gdje su nas sve s fritama počastila četiri mušketira iz 4.b razreda pod vodstvom stručnog nastavnika, Dina Renića. Uostalom, kakva bi to bila večer briškule bez domaćih frita? U toj zadnjoj radionici u kojoj nije nedostajalo matematike (tu se mjerila količina unesenih namirnica te računala kalkulacija za količinu dobivenih frita) svi su bili jednako uspješni te se nije mogla dodijeliti nagrada najboljem, što se vidjelo iz vrlo brzo praznih pladnjeva. 

Zahvaljujemo svim profesorima koji su doprinijeli da ova večer bude realizirana i to vrlo uspješno. Isto tako zahvaljujemo svim učenicima koji su se uhvatili u koštac s nekim od ponuđenih izazova i bez kojih ne bi bilo ove večeri kao i navijačima promatračima koji će, sigurni smo, iduće godine odabrati neku od radionica i pokazati svoje matematičke sposobnosti i kreativnost koja se u svakom od nas skriva samo je trebamo pronaći i probuditi.

Nakon još jedne uspješno završene Večeri matematike najavljena je već i iduća podjelom igre Jamb najuspješnijim igračima, a nekima i peticom iz matematike.

 

  • Napisala: Aleksandra Brmbota, prof. mentor

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime