logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Petak, 02 Veljača 2018 09:24

Novo motivirajuće iskustvo sarajevskog Balkan Photo Festivala

Autor:
Ocijeni sadržaj
(7 glasa/-ova)

Balkan Photo Festival i izbor za najbolju fotografiju Balkan Photo Award samim svojim konceptom takmičenja, ali i svime onime što ga prati, bilo da je riječ o njegovom edukativnom aspektu, predavanjima i radionicama, ili o druženju i povezivanju ponajboljih fotografa iz čitavog svijeta, doista spada u vrhunsku fotografsku manifestaciju čije se veliko finale odvija krajem siječnja u Sarajevu. Već smo izvijestili o tome da su po izboru dvanaesteročlanog međunarodnog žirija Balkan Photo Award-a u finalni obuhvat najboljih 90 fotografija iz 11 kategorija, svojim foto-kreacijama, ponovno ušli rapski fotografi Ivo Šubić s fotografijom "I'm not afraid" (treći puta u finalu) i Petar Lupić s fotografijom "Kolo s Fjere" (četvrti puta u finalu) i na taj način debelom crtom podcrtali Rab na svjetskoj fotografskoj karti.

 Fotografije iz Sarajeva snimio: Petar Lupić

 

Kako tradicija ovog festivala nalaže, krajem siječnja organizira se svečano otvaranje izložbe te proglašenje pet pobjednika po kategorijama što ujedno označava i početak festivalskog programa. Ove godine od naše dvojice finalista u Sarajevo je uspio otputovati Petar Lupić, kojemu je ovo treće sarajevsko finale, a jedne su mu godine na izložbi bile predstavljene čak tri fotografije, evo kakvi su njegovi dojmovi:

- Za razliku od dosadašnjih festivala koji su se održavali u sarajevskoj vijećnici, ovogodišnji je održan u Umjetničkoj galeriji BiH. Ono što me posebno privlači na ovaj festival, svakako je mogućnost susretanja i druženja s jako velikim imenima iz svijeta fotografije, kao i prisustvovanje predavanjima na kojima se doista može jako puno naučiti. Izvrsna organizacija nudi bogat program sastavljen od okruglih stolova, „fotokafa“, „fotosafarija“, uz zajedničke odlaske na brojna događanja van zvaničnog programa.

 

Izložena fotografija autora Petra Lupića "Kolo s Fjere" (snimio: P. Lupić)

 

Međunarodni stručni žiri i ove je godine morao birati između 5.000 fotografija pristiglih sa svih strana svijeta, pa je već ulazak u uži izbor Balkan Foto Award-a i prilika da ti se fotografija nađe na izložbi u „šarolikom“ internacionalnom društvu, golemi fotografski uspjeh. Ipak, osim zbog izložbe i brojnih popratnih događanja, Sarajevo mi je priraslo srcu zbog druženja i možda ponajviše zbog samog grada koji je doista poseban i jedinstven. Hrana u Sarajevu teško da se može usporediti s hranom bilo gdje drugdje, a ljudi koje smo upoznali i koji nas svake godine tamo dočekaju, izuzetno su srdačni i skoro sve svoje vrijeme tijekom trajanja festivala posvete nama, vodeći nas, između ostalog, na mjesta koja samo lokalci poznaju.

 

Izložena fotografija autora Ive Šubića "I'm not afraid" (snimio: P. Lupić)

 

Prvoga dana, nakon dolaska u Sarajevo u večernjim satima svi smo bili na otvaranju izložbe i proglašenju pobjednika, nakon čega je zabava u klubu Mah potrajala do kasnih sati. Iduća dva dana vikenda bila su ispunjena izvrsnim predavanjima do kasnih poslijepodnevnih sati, uz neizostavni opuštajući obilazak Baščaršije i ostalih zanimljivih mjesta na kojima smo se stvarno svi osjećali kao doma.

Ponedjeljak sam iskoristio za odlazak do obližnje Jahorine na skijanje, a navečer je bila priređena završna zabava u «Kinu Bosna» koje je staro kino iz sedamdesetih godina, uz izvornu glazbu uživo i zabavu kakvu samo u Sarajevu možete doživjeti, kazao nam je Petar.

 

Sve u svemu još jedno predivno, inspirativno iskustvo koje doista motivira na neke nove kreativne pomake i naravno nove uspjehe koji su ujedno, kada je riječ o Ivi Šubiću i Petru Lupiću, osim promocije njihovog fotografskog rada, i velika promocija otoka Raba.

Pročitano 807 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

seakayakcroatia