logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

  • Imperial Rab
Utorak, 27 Veljača 2018 13:19

Zajednička intervencija DVD-a Lopar i DVD-a Rab pri gašenju požara kuće u Loparu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Zajednička intervencija DVD-a Lopar i DVD-a Rab pri gašenju požara kuće u Loparu Foto: Milivoj Ličina

Kako doznajemo od zapovjednika Područne vatrogasne zajednice otoka Raba, Milivoja Ličine, u ponedjeljak 26. veljače u 21:55h, odmah po dojavi u VOC o požaru kuće u Loparu te informacije da se u opožarenoj kući nalaze ugrožene osobe, na intervenciju je izašla postrojba DVD-a Lopar, dok je prema Loparu iz DVD-a Rab krenulo i navalno vozilo Rab 1 s četiri vatrogasca.

 

Putem ŽC 112 Rijeka zatražen je izlazak tima Hitne medicinske pomoći zbog informacije o ugroženim osobama. Dolaskom vatrogasaca DVD Lopar utvrđeno je da je požar zahvatio čitavo krovište te da su ugrožene susjedne dvije kuće. Vremenski uvjeti, jaka bura i vrlo niske temperature uzrokovali su zaleđivanje vode koja se cijedila niz objekt i oko objekta, kao i dijelove osobne zaštitne opreme vatrogasaca promočene uslijed gašenja.

 

Vatrogasci DVD-a Lopar su sa pet mlazeva vode, obuhvatnom taktikom, započeli gašenje krovišta dijelom urušenog na sjeverozapadnoj strani, a utvrđeno je i kako su svi civili već napustili objekt. Istovremeno je izvršeno vađenje plinskih boca i stavljanje objekta izvan napona. Pristigavši za navalnim vozilom Rab 1, vatrogasci DVD-a Rab započinju gašenje unutarnjom navalom i to jednim 'C' mlazom vode. U gašenju su se izmjenjivali i vatrogasci DVD-a Lopar. Po utvrđenom stanju, zatražen je dolazak i navalnog vatrogasnog vozila Rab 2 s trojicom vatrogasaca te naknadno i vozila za prijevoz ljudstva i opreme Rab 9 za dopremu rezervnih punih boca izolacijskih aparata te suhe odjeće za gasitelje.

 

Dobava vode vršila se relejno, a snabdijevanje putem javne hidrantske mreže. Ulaskom u prostor navalna grupa vozila Rab 1 se uspela i na katu ispod potkrovlja gdje su utvrdili kako su vrata već progorjela te da se dimom ispunjava i prostor kata ispod opožarenog potkrovlja.Kroz progorena vrata uvidjelo se kako je požar u razbuktaloj fazi. Započelo se s gašenjem, a dim i para koja se vraćala na prostor kata ispod opožarenog smanjivala je uvjete rada, pa smo stoga otvorili vanjska vrata na tom katu čime smo dobili uzgon zraka uslijed formiranog zračnog koridora i tako napredovali u gašenju uspinjući se u potkrovlje, kazao nam je Ličina i nastavio, tijekom gašenja, salonitne ploče kojima je krov bio pokriven su pucale i padale po gasiteljima. Tako je cca 85% krovišta urušeno. Postupno se, jenjavanjem plamena, i lokalizacijom požara u 23:30h prešlo na potpuno gašenje požara unutarnjom navalom kada se 'C' mlaz zamijenio sa dva mlaza s vitla visokog tlaka navalnog vozila Lopar 2. Tada su se započele otpuštati vatrogasne snage, a dio je zadržan kao zamjene vatrogasaca u unutarnjoj navali. Na dogašavanju požara do 03:30 sudjelovale su dvije grupe, a od 03:30 na čuvanju požarišta, kada više nije bilo učestalih izdimljavanja ostala je jedna navalna grupa DVD-a Lopar koja je povremeno, opremljena izolacijskim aparatima, vršila kontrolu požarišta.

 

Manje zapaljenje smeća, pomoć pri prijevozu pacjenata i izvlačenje tijela kod katedrale

Vatrogasci DVD-a Rab ovih su dana još intervenirali gaseći zapaljeno smeće pored kontejnera u Palitu, sudjelovali zbog nevremena u koordinaciji prijevoza dvojice rapskih pacijenata prema Općoj bolnici Zadar, te, na žalost, pri podizanju beživotnog tijela muškarca G.C. (68) koji je u subotu, 24. veljače, počinio suicid bacivši se podno zidina kod rapske katedrale.

 

Pročitano 2623 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

seakayakcroatia

 

Popularno

Novi oglasi

Gliser Elan
( / Auto, moto, nautika)

Gliser Elan

Ford Cmax 2016.g.
( / Auto, moto, nautika)

Ford Cmax 2016.g.

Održavanje nekretnina
( / Nekretnine, zemljišta i prostori)

Održavanje nekretnina

Posljednje teme s tužibabe

U nastavku dostavljam slijed dopisa koje sam slao komunalnom redaru, gradonačeln...
Prije 1 godinu 0 17358
Imate neki problem koji treba netko riješiti... Ne znate tko je nadležan za rješ...
Prije 3 godina 0 25003

Novo u imeniku

Sea Kayak Croatia

Mala tvrtka za velike doživljaje na Jadranu!

Web Arba

Obrt Web Arba od 2005. posluje na otoku. Bavi se servisom računala i računalne opreme, izradom…