logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

  • Imperial Rab
Utorak, 27 Veljača 2018 15:49

Spašavanje života na otoku - Unatoč prometnoj izolaciji otoka uspješno zbrinuta 4 životno ugrožena i 2 hitna pacijenta

Napisao/la Hrvoje Hodak
Ocijeni sadržaj
(6 glasa/-ova)

Prilično je jasno da su otočani spremni podnositi rizike višednevne odvojenosti od kopna uslijed povremenih ekstremnih vremenskih nepogoda i njima uzrokovanih prometnih izolacija. I ovih je dana bilo tako. Čini se da su procjenitelji graničnih vrijednosti udara bure na dionici Jadranske magistrale koja dotiče odvojak za Stinicu, odlučili uz polarnu buru, dodatno puhati na hladno, pa je prema Rabu i obratno, još od prošlog utorka, 20. veljače, na snazi zabrana prometovanja svim dostavnim vozilima.

 

Svi će se složiti da niti poluprazne police u trgovinama, niti nekoliko dana bez svježih namirnica, nisu baš neki osobiti problem za Rabljane, u odnosu na poteškoće onih otočana koji u trenutku nevremena zatrebaju hitnu medicinsku pomoć ili kirurški zahvat.

 

Naime u tijeku ovog posljednjeg prekida prometa, kako cestovnog tako i trajektnog, doznajemo od voditeljice Zavoda za hitnu medicinu PGŽ - Ispostave Rab, gospođe Silvestre Španjol Kurilić, dr. med. spec, djelatnici Hitne medicinske pomoći uspješno su zbrinuli 4 životno ugrožena pacijenata i dva hitna pacijenta. Sve je to, dakako, bilo koordinirano i s drugim javnim i žurnim službama s kojima HMP - Ispostava Rab ima odličnu suradnju, a u slučaju jednog pacijenta i s Psihijatrijskom bolnicom Rab. Primjerice, Lučka Kapetanija prva je izašla u susret i s timom Hitne medicinske pomoći odradila prvi transport za Lun, odakle je pacijent dalje prevezen u Opću bolnicu Zadar.

 

Ako podvučemo crtu, kazala nam je dr. Španjol Kurilić, zaključak ove bure je da su van regularnog puta zbrinjavanja, zbrinuta 2 pacijenta prema Krku, 3 prema Lunu i jedan regularnim putem ali po zatvorenoj cesti.

 

Doista je vrijedno istaknuti kako su zdravstveni djelatnici koji se nesebično daju, riskirajući nerijetko u ovakvim slučajevima i vlastite živote zbog života pacijenata, u suradnji s javnim službama i u ovim iznimnim uvjetima naš otok učinili manje nedostupnim. I ono što je najvažnije, koordinacijom timova​ Zvoda za hitnu medicinu PGŽ - Ispostave Rab, Psihijatrijske bolnice Rab, Lučke kapetanije Rab, Policijske uprave PGŽ  i vatrogasaca DVD-a Rab, pacijenti kojima je bilo nužno​ daljnje bolničko ​liječenje uspjeli su doći do svojih odredišta gdje su podvrgnuti daljnjoj bolničkoj obradi.

Želimo im svima brz i uspješan oporavak.

Pročitano 3862 puta

seakayakcroatia

 

Popularno

Novi oglasi

Gliser Elan
( / Auto, moto, nautika)

Gliser Elan

Ford Cmax 2016.g.
( / Auto, moto, nautika)

Ford Cmax 2016.g.

Održavanje nekretnina
( / Nekretnine, zemljišta i prostori)

Održavanje nekretnina

Posljednje teme s tužibabe

U nastavku dostavljam slijed dopisa koje sam slao komunalnom redaru, gradonačeln...
Prije 1 godinu 0 17253
Imate neki problem koji treba netko riješiti... Ne znate tko je nadležan za rješ...
Prije 3 godina 0 24932

Novo u imeniku

Web Arba

Obrt Web Arba od 2005. posluje na otoku. Bavi se servisom računala i računalne opreme, izradom…

Sea Kayak Croatia

Mala tvrtka za velike doživljaje na Jadranu!