logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Petak, 02 Ožujak 2018 22:21

Trajekt "Četiri zvonika" sretno doplovio u svoju luku na prvi susret s rapskim zvonicima

Autor:
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Trajekt "Četiri zvonika" sretno doplovio u svoju luku na prvi susret s rapskim zvonicima Foto: Hrvoje Hodak

Danas, 2. ožujka 2018. godine, oko 13:30h, u suglasju s AIS-ovim internet prikazom kretanja brodova u našem okruženju, kroz maglu i kišu praćenu jakom poslijepodnevnom južinom i popriličnim maretama, probili smo se iz rapske luke brodicom „Maslina“ do iza punte Frkanja, odakle smo u daljini, na pučini, ugledali novi ponos rapskog brodara, trajekt "Čertiri zvonika". Bio je doista impresivan prizor vidjeti ga kako po prvi puta gazi „rapsko“ more. O njegovim tehničkim karakteristikama detalje možete pronaći u našim ranije objavljenim osvrtima.

 

Trajekt „Četiri zvonika“ isplovio je danas ujutro, negdje nakon 9 sati, iz luke svojega rođenja - brodogradilišta u Kraljevici, na plovidbu prema Mišnjaku na otoku Rabu, matičnoj luci svojega sidrenja i svojega budućega pomorskog „života“.

Posada trajekta „Četiri zvonika“ predvođena kapetanom Vinkom Jaškom, najprije je stigavši do Raba zastala kod Supetarske Drage i Gonara, a zatim je brodskim sirenama pozdravila luku i grad Rab čijim prepoznatljivim zvonicima novi trajekt duguje svoje ime. Mi smo se naravno potrudili, unatoč tmurnom vremenu, fotografski ovjekovječiti taj susret.

 

 

Nakon bučnog prolaska Barbatskim kanalom, trajekt „Četiri zvonika“ je, uz prigodno ispaljivanje signalnih raketa, sretno uplovio u luku Mišnjak.

Na prigodnom dočeku, nakon pristanka i bočnog vezivanja, svečanu notu ovom događaju dali su članovi Folklornog društva Rapski tanac, plešući u živopisnim rapskim nošnjama po platou trajekta uz zvuke miha.

 

 

Direktor Rapske plovidbe Dragan Andrić na početku svojeg obraćanja prisutnima u prostranom salonu novoga trajekta, najprije je zamolio za jedan snažan aplauz kapetanu Vinku Jaški i njegovoj posadi koja je s trajektom uspješno doplovila do luke Mišnjak. Zatim je pozdravio gradonačelnika Raba Nikolu Grgurića, podsjetivši da je upravo Grad Rab, temeljem odluke iz 1995. godine, najveći dioničar Rapske plovidbe. Pozdravio je direktor Andrić i kumu broda sa svečanosti primopredaje održane 16. veljače 2018. u Kraljevici, predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, te po pomorskom običaju kumu broda na porinuću, ravnateljicu DV „Pahuljica“ Sanju Grozdanić. Među uzvanicima posebno je pozdravljen pomoćnik ravnatelja Agencije za obalni linijski pomorski promet Ivan Franičević koji je za ovu prigodu doputovao iz Splita, kao i direktor i vlasnik Dalmonta Ivan Ivić, čijim se radnicima, i kooperantima kao i svima koji su gradili ovaj brod, Andrić još jednom posebno zahvalio na uspješno obavljenom poslu. Na kraju Andrić je pozdravio i novoimenovanog ravnatelja Županijske lučke uprave Rab, Nenada Debelića, koji je jučer stupio na dužnost.

 

Podsjetio je ukratko direktor Dragan Andrić na velikih 55 godina bogate povijesti rapskog brodara. Upravo je na tom bogatom iskustvu temeljeno poslovanje omogućilo da se Rapska plovidba danas može pohvaliti kako u floti posjeduje 4 trajekta mlađa od 10 godina koji zajedno mogu prevesti 240 vozila i 1500 putnika, te da ishođenjem nove desetgodišnje koncesije, mogu s punim pravom gledati u još svjetliju razvojnu budućnost brodara.

- Naši najdragocjeniji resursi, kazao je Andrić, su naši pomorci i djelatnici koji su u bitnome zaslužni za sva postignuća Rapske plovidbe. Dobra je ovo prigoda da se još jednom ponovi i to kako Lučke uprave moraju pratiti programe svih brodara koji povezuju otoke s kopnom. Naše dvije luke "Mišnjak" i "Stinica" pod ingerencijom su dviju različitih Županijskih lučkih uprava s čijim smo razvojnim planovima mi upoznati. Ali za dobro brodara, zbog sigurnosti plovidbe, zbog turista, Županijske bi lučke uprave takve postojeće razvojne planove, za koje čak ni sredstva ne bi trebala biti problem, morale puno ažurnije provoditi. Ulaganjem u takve projekte mi zapravo ulažemo u najveći kapital otoka, u otočane, zaključio je Andrić.

 

 

Nakon Andrića u ime ŽLU Rab, sve prisutne na ovoj maloj svečanosti pozdravio je njezin novi ravnatelj Nenad Debelić, koji je eto dobio prigodu svoj mandat započeti upravo čestitkama Rapskoj plovidbi na stavljanju u promet novoizgrađenog trajekta „Četiri zvonika“.

- Značajno je to da su i ideja, i realizacija ovog brodograditeljskog pothvata nastali u Hrvatskoj, od hrvatskog brodograditelja, za hrvatskog brodara, i to je neprocjenjivo, kazao je Nenad Debelić. Što se tiče luke Mišnjak, naravno da su potrebni zahvati, osobito na prilagodbi luke za potrebe novog trajekta. U tijeku su radovi na podizanju dijela obale, slijede radovi na izgradnji ulazno-izlazne rampe za vozila i putnike kao i na utvrdicama za sam prilaz trajekta. Sama vrijednost tih radova je procijenjena je na 9 i pol milijuna kuna, a sredstva su osigurane kroz proračun Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu 7 milijuna kuna, milijun i pol kuna iz proračuna PGŽ-a i 500.000,00 kn iz proračuna ŽLU Rab.
Mi u ŽLU Rab sve svoje snage i aktivnosti usmjeravamo u to da planirani radovi budu gotovi u predviđenom roku, prema zacrtanoj dinamici i da već za ovu sezonu imamo osigurane sve tehničke i sigurnosne uvjete kako bi sva 4 trajekta iz flote Rapske plovidbe mogla bez poteškoća biti u prometu. S tim radovima neće stati ciklus investiranja u luku Mišnjak, i moramo se orijentirati na daljnji razvoj kako bi luku podigli na viši nivo, zaključio je Debelić.

 

Gradonačelnik Nikola Grgurić, najprije je podsjetio na sve one koji su ovu otočnu firmu stvarali i koji su tijekom svih ovih godina upravljali rapskim brodovima i trajektima.

- Oni su bili naš pouzdani most s kopnom, sigurnost odlaska i povratka kući, oni su od otoka učinili kopno i nama tako u bitnome olakšali život i njima pripadaju najveće zasluge za ovo što Rapska plovidba danas jeste. I ovaj projekt gradnje novog trajekta bio je izvrstan, kako za Rab i Rapsku plovidbu, tako i za djelatnike brodogradilišta u Kraljevici i njihove obitelji. Za mene osobno „Četiri zvonika“ doista predstavljaju svjetlo na kraju tunela, jednu izuzetno pozitivnu priču otoka, malih ljudi, pozitivnog fenomena otočnosti, kroz koju dokazujemo da i ovdje na otoku ima itekako pozitivnih tema, i da nisu samo crne boje oko nas.

U svijetlu nove buduće suradnje s Županijskom lučkom upravom Rab, Grgurić je kazao i to da Rab svakako zaslužuje imati kvalitetnije uređene luke, te da na tom planu stvari moraju krenuti na bolje. Još jednom je čestitao Upravi, pomorcima i svim djelatnicima Rapske plovidbe na novom trajektu zaželjevši mu dobro more i sigurnu plovidbu.

 

Na kraju ovog malog svečanog protokola, praćen velikim aplauzom, prisutnima se obratio i kapetan Vinko Jaška kako bi prije svega predstavio članove svoje posade koja je danas po prvi puta privezala novi trajekt „Četiri zvonika“ u luci Mišnjak, pa je svakako red da ih i mi spomenemo. Dakle, uz kapetana Vinka Jašku, sedmeročlanu posadu činili su; prvi časnik Franko Debelić, upravitelj stroja Edo Kocijan, vođa palube Branko Žigo, kormilar Joško Štokić, strojar Marino Šimičić i kuhar Nevenko Debelić. Posebno je pozdravljen i tehnički direktor Rapske plovidbe Valter Kurilić koji čitavo vrijeme bio s njima.

 

Uslijedio je na kraju maleni domjenak u režiji majstora kuhinje restorana „Velum“. (H.H.)

Pročitano 2977 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

seakayakcroatia