logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Srijeda, 07 Ožujak 2018 09:47

Potpisani ugovori između Općine Lopar i udruga koje djeluju na području Općine Lopar

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Potpisani ugovori između Općine Lopar i udruga koje djeluju na području Općine Lopar Foto: Hrvoje Hodak

U ponedjeljak 5. ožujka, u općinskoj vijećnici u Loparu, potpisani su ugovori s predsjednicima udruga koje djeluju na području Općine Lopar.

 

Načelnik Općine Lopar g. Josip Borić pozdravivši najprije prisutne predstavnike udruga iskazao je zadovoljstvo njihovim dosadašnjim djelovanjem posebno istaknuvši velik značaj udruga civilnog društva u održavanju i daljnjem razvijanju sve kvalitetnije i organiziranije slike društvenog i kulturnog života na području Lopara. U dosadašnjih 12 godina postojanja Općine Lopar, kazao je tom prigodom Borić, svoje djelovanje započelo je ukupno 10 novih udruga i klapa, a dvije udruge djeluju u sinergiji članova iz obje JLS na otoku to su MNK „Rab“ i MK „Rab“.

- Kada uključimo sva područja za koje se sredstva izdvajaju temeljem iskazanih i odobrenih javnih potreba u prosvjeti i predškolskom odgoju, zdravstvu i socijalnoj skrbi te kulturi i sportu dolazimo do iznosa od 1.856.000,00 kn što znači da ulažemo gotovo 20% proračuna u aktivnosti iznad standarda po navedenim područjima. Dio tih sredstava u iznosu 523.000,00 kn koristi CZK Lopar kao javna ustanova u kulturi zahvaljujući kojoj u tijeku godine na području naše Općine imamo desetke vrhunskih kulturnih događaja i manifestacija. Za programe zdravstva i socijalne skrbe ističe načelnik planirano je 369.000,00 kn a tiču se sufinanciranja raznih programa za djecu i odrasle.

 

Borić je također kazao da se planirani programi iznad standarda u području zdravstva i socijalne skrbi odnose na sufinanciranje turističke ambulante, pedijatrijske ordinacije za djecu turiste. Programe „Rano otkrivanje poremećaja u razvoju zgloba kuka“, „Prevencija oštećenja bubrega“, “Logopedski tretman djece“, “Preglede dermatologa u sklopu ranog otkrivanja melanoma“.

Velika se pažnja poklanja i potrebama u predškolskom odgoju i obrazovanju tj. prosvjeti. Za potrebe takvih programa, od informatičke opreme, produženog boravka, raznih školskih aktivnosti i opreme izdvojit će se 112.000,00 kn, a za redovnu djelatnost Područnog odjeljenja Dječjeg vrtića „Pahuljica“ u Loparu izdvojit će se u ovoj 2018. godini 430.000,00 kn.

 

Za ugovore s udrugama koje djeluju na području Općine Lopar ove godine izdvojit će se sredstva u iznosu od 359.000,00 kn. Sve udruge koje su u ponedjeljak potpisale ugovore pravovremeno su dostavile financijska izvješća o utrošenim sredstvima za prošlu godinu. Mnoge manifestacije u tijeku godine nisu izvedive bez sudjelovanja članova ovih udruga posebno u vrijeme turističke sezone, a velik je i njihov doprinos u pripremi turističke sezone gdje je već do danas dogovoreno koja će udruga provesti aktivnosti u čišćenju plaža, uređenju pristupnih puteva i staza plažama istaknuo je načelnik.

 

Udruge koje okupljaju najveći broj članova na području Općine Lopar su UVDR Lopar, DŠR Lopar, DŠR Forza, i MNK Lopar te KUD „San Marino“.

Pravo na sredstva Općine Lopar u 2018. godini ostvarile su i sljedeće udruge i klape: Klape Sv.Marin i Užanca, LD Kuna, ŠRD Lopar, Udruga ovčara Lopar, MK Rab i MNK Rab.

 

Zahvaljujući predsjednicima udruga načelnik je još jednom na kraju istaknuo važnost njihova volonterskog djelovanja i posebno brige za djecu koja kroz programe udruga ostvaruju hvalevrijedne aktivnosti i stiču mnoga nova znanja i vještine .

 

Pročitano 996 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

seakayakcroatia