logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Utorak, 13 Ožujak 2018 08:01

Branitelji Požege i Raba potpisali Povelju o suradnji i prijateljstvu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Branitelji Požege i Raba potpisali Povelju o suradnji i prijateljstvu Izvor/Foto: Požega.hr

Uoči Dana grada Požege pripadnici triju braniteljskih udruga gradova Požege i Raba proteklih su dana svoje zajedništvo ojačali potpisivanjem Povelje - sporazuma o prijateljstvu i suradnji.

 

 

U sklopu programa obilježavanja Dana grada Požege, predstavnici GO UHDDR-a Grada Požega, UVDR Rab i GO UHDDR-a Rab prisustvovali su tribini i svjedočanstvu „Kako sam preživio Vukovar i Ovčaru“ autora i jednoga od rijetkih preživjelih iz Vukovara, gospodina Vilima Karlovića, koje se održalo u mjestu Buk kod Pleternice.

U cilju daljenjeg razvijanja prijateljskih odnosa između udruga proisteklih iz Domovinskog rata u prostorima Udruge vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ iz Kaptola, članovi Gradskog ogranka UHDDR-a grada Požega organiziran je prijem za članove UVDR Rab i članove GO UHDDR-a grada Raba. Goste u ovom reprezentativnom prostoru pozdravili su: Josip Pavunčec, predsjednik GO UHDDR-a grada Požega. Načelnik općine Kaptol gospodin Mile Pavićić, te predsjednik udruge vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ iz Kaptola gospodin Ferdinand Novak. Ispred gostiju su se zahvalili na gostoprimstvu predsjednik UVDR-a Rab gospodin Duško Matušan- Čobi i predsjednik GO UHDDR-a Rab gospodin Krunoslav Beg. Tridesetak članova ovih udruga u ugodnoj atmosferi proveli su druženje.

 

Prisega 21. dragovoljnog naraštaja ročnika HV uz govor predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović

U subotu 10.03.2018. godine članovi udruga Požege i Raba su prisustvovali polaganju svečane prisege 21. naraštaja dragovoljnih ročnika Hrvatske vojske u vojarni 123. brigade u Požegi. Cjelokupan program polaganje prisege uveličala je svojim pozdravnim govorom Predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar- Kitarović. U sklopu događanja u vojarni u Požegi za sve nazočne upriličen je taktičko-tehnički zbor na kojemu su se predstavile moderne tehničke sposobnosti sadašnjih oružanih snaga Republike Hrvatske te ručak za sve prisutne.

 

Svečanost potpisivanja Povelje o prijateljstvu i suradnji

Najveći je dobitak ovakvog povezivanja mogućnost zajedničkog savjetodavnog djelovanja u kojem ove udruge sada puno lakše mogu doći do odgovora na brojna pitanja s kojima se braniteljska populacija danas susreće, djelujući kao čvrsta poveznica prema ministarstvima i vladajućima. Jedan od ciljeva udruživanja jest, dakako, građenje boljih i kvalitetnijih prijateljskih spona među mlađim naraštajima Požežana i Rabljana na pozitivnim iskustvima do sada iskazanog prijateljstva, kojemu je ova Povelja samo formalna potvrda.

Poslije kratkog obilaska ostalih znamenitosti grada Požega, u Gradskoj vijećnici su se okupili pripadnici triju braniteljskih udruga gradova Požege i Raba kako bi potpisali Povelju, sporazum o prijateljstvu i suradnji.

Domaćin, gradonačelnik grada Požega gospodin Darko Puljašić sa svojim zamjenicima Marijom Pilonom i Ferdinandom Trohom izrazili su zadovoljstvo, ali i čast što se ovakav susret i sam čin potpisivanja Povelje upriličio u povodu obilježavanja „Grgureva“, Dana grada Požega.

Za GO UHDDR grada Požega povelju, čiji su inicijatori bili Rajko Augstinović i Marino Poldan, potpisao je predsjednik Josip Pavunčec, za UVDR Rab predsjednik Duško Matušan- Čobi, a za GO UHDDR Rab predsjednik Krunoslav Beg.

U znak zahvalnosti na potpori ovom projektu gradonačelnicima gradova Požege Darku Puljašiću i Raba, Nikoli Grguriću dodijeljene su zahvalnice.

Sve okupljene na svečanosti potpisivanja Povelje najprije je pozdravio gradonačelnik Puljašić.

- Iznimno sam sretan i ponosan i velika mi je čast što upravo u našoj vijećnici ove tri ponosne udruge dvaju gradova potpisuju svoju povelju o suradnji i prijateljstvu. Drago mi je što smo se povezali i na ovaj način te se nadam da će to dodatno osnažiti naše prijateljstvo. Naši gradovi imaju puno sličnosti, ali i puno razlika i to trebamo gledati kao prednosti jer možemo jedni druge nadopunjavati. Slavonija je već dugo u problemima, ali ako budemo radili zajedno možemo pridonijeti njezinom napretku. Zajedničkim snagama možemo osigurati bolju budućnost onima za koje ste se vi borili. – poručio je gradonačelnik.

- Drago mi je što nakon toliko godina naše prijateljstvo možemo staviti na papir. Ovdje se ne radi samo o druženju, već nam je cilj povezati Slavoniju s ostatkom Hrvatske i to ne samo između nas branitelja, nego i u gospodarskom smislu. – rekao je Pavunčec.

Na prijemu i gostoprimstvu ispred Udruge veterana Grada Raba zahvalio se njezin predsjednik Duško Matušan.

- Slavonija ima što ponuditi, pogotovo prema nama na moru i, kako je rekao gradonačelnik, zajedno ćemo raditi na njezinom razvoju. Nedavno smo napravili prezentaciju proizvoda Požežanina Mislava Boića, a u tom ćemo smjeru nastaviti i dalje. – poručio je Matušan.

No, ciljevi se, dakako, ne zaustavljaju samo na jačanju gospodarske suradnje, dapače, najveći je dobitak mogućnost zajedničkog savjetodavnog djelovanja u kojem ove udruge sada puno lakše mogu doći do odgovora na brojna pitanja s kojima se braniteljska populacija danas susreće, djelujući kao čvrsta poveznica prema ministarstvima i vladajućima. Jedan od ciljeva ovakvog udruživanja jest, dakako, građenje boljih i kvalitetnijih prijateljskih spona među mlađim naraštajima Požežana i Rabljana na pozitivnim iskustvima do sada iskazanog prijateljstva, kojemu je ova Povelja samo formalna potvrda.

Cjelokupnoj svečanosti dodatnu notu dali su pripadnici povijesne postrojbe Gradske straže na čelu s predsjednikom Marijanom Pilonom.

Po završetku svečanosti potpisivanja Povelje članovi ove tri udruge položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomenika poginulih branitelja pripadnika 123. brigade ZNG-a u Požegi.

 

Tradicionalno obilježavanje "Gregureva"

Inače, ovih se dana na obroncima Požeške gore, u vinogradarskim kućama odvijalo i upriličenje obilježavanja „Grgureva“, dana kada su stanovnici grada Požega predvođeni fra Lukom Imbrišimović protjerali Turke koji su do tada u sklopu Osmanlijskog carstva vladali Požegom. Gosti s otoka Raba su zajedno sa svojim domaćinima obišli ta mjesta te su uz prigodne degustacije hrane i vina kvalitetno sudjelovali u ovom obilježavanju Dana grada.

 

Donatorska večer u Novoj Lipi

Poslije kratkog odmora u okolici grada Požega u mjestu Nova Lipa u restoranu svi članovi naše tri udruge uveličali su donatorsku veće u organizaciji Požeškog Judo kluba „Judokan“ na kojemu su se prikupljala financijska sredstva za kvalitetno treniranje djece članova Judokan kluba. Ugodno druženje članova kluba, članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ostalih gostiju potrajalo je do kasnih večernjih sati.

 

U nedjelju 11.03.2018. godine u ugodnoj atmosferi domaćini, članovi GO UHDDR-a Grada Požega ispratili su svoje prijatelje te im poželjeli sretan put, di nekog novog sretnog susreta.

Pročitano 993 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

seakayakcroatia