Home Vijesti Branitelji Požege i Raba potpisali Povelju o suradnji i prijateljstvu

Branitelji Požege i Raba potpisali Povelju o suradnji i prijateljstvu

0
Branitelji Požege i Raba potpisali Povelju o suradnji i prijateljstvu

Foto: Izvor/Foto: Požega.hr

 

{gallery}Branitelji Povelja{/gallery}

Rab danas oglas

 

U sklopu programa obilježavanja Dana grada Požege, predstavnici GO UHDDR-a Grada Požega, UVDR Rab i GO UHDDR-a Rab prisustvovali su tribini i svjedočanstvu „Kako sam preživio Vukovar i Ovčaru“ autora i jednoga od rijetkih preživjelih iz Vukovara, gospodina Vilima Karlovića, koje se održalo u mjestu Buk kod Pleternice.

U cilju daljenjeg razvijanja prijateljskih odnosa između udruga proisteklih iz Domovinskog rata u prostorima Udruge vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ iz Kaptola, članovi Gradskog ogranka UHDDR-a grada Požega organiziran je prijem za članove UVDR Rab i članove GO UHDDR-a grada Raba. Goste u ovom reprezentativnom prostoru pozdravili su: Josip Pavunčec, predsjednik GO UHDDR-a grada Požega. Načelnik općine Kaptol gospodin Mile Pavićić, te predsjednik udruge vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ iz Kaptola gospodin Ferdinand Novak. Ispred gostiju su se zahvalili na gostoprimstvu predsjednik UVDR-a Rab gospodin Duško Matušan- Čobi i predsjednik GO UHDDR-a Rab gospodin Krunoslav Beg. Tridesetak članova ovih udruga u ugodnoj atmosferi proveli su druženje.

 

Prisega 21. dragovoljnog naraštaja ročnika HV uz govor predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović

U subotu 10.03.2018. godine članovi udruga Požege i Raba su prisustvovali polaganju svečane prisege 21. naraštaja dragovoljnih ročnika Hrvatske vojske u vojarni 123. brigade u Požegi. Cjelokupan program polaganje prisege uveličala je svojim pozdravnim govorom Predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar- Kitarović. U sklopu događanja u vojarni u Požegi za sve nazočne upriličen je taktičko-tehnički zbor na kojemu su se predstavile moderne tehničke sposobnosti sadašnjih oružanih snaga Republike Hrvatske te ručak za sve prisutne.

 

Svečanost potpisivanja Povelje o prijateljstvu i suradnji

Najveći je dobitak ovakvog povezivanja mogućnost zajedničkog savjetodavnog djelovanja u kojem ove udruge sada puno lakše mogu doći do odgovora na brojna pitanja s kojima se braniteljska populacija danas susreće, djelujući kao čvrsta poveznica prema ministarstvima i vladajućima. Jedan od ciljeva udruživanja jest, dakako, građenje boljih i kvalitetnijih prijateljskih spona među mlađim naraštajima Požežana i Rabljana na pozitivnim iskustvima do sada iskazanog prijateljstva, kojemu je ova Povelja samo formalna potvrda.

Poslije kratkog obilaska ostalih znamenitosti grada Požega, u Gradskoj vijećnici su se okupili pripadnici triju braniteljskih udruga gradova Požege i Raba kako bi potpisali Povelju, sporazum o prijateljstvu i suradnji.

Domaćin, gradonačelnik grada Požega gospodin Darko Puljašić sa svojim zamjenicima Marijom Pilonom i Ferdinandom Trohom izrazili su zadovoljstvo, ali i čast što se ovakav susret i sam čin potpisivanja Povelje upriličio u povodu obilježavanja „Grgureva“, Dana grada Požega.

Za GO UHDDR grada Požega povelju, čiji su inicijatori bili Rajko Augstinović i Marino Poldan, potpisao je predsjednik Josip Pavunčec, za UVDR Rab predsjednik Duško Matušan- Čobi, a za GO UHDDR Rab predsjednik Krunoslav Beg.

U znak zahvalnosti na potpori ovom projektu gradonačelnicima gradova Požege Darku Puljašiću i Raba, Nikoli Grguriću dodijeljene su zahvalnice.

Sve okupljene na svečanosti potpisivanja Povelje najprije je pozdravio gradonačelnik Puljašić.

Iznimno sam sretan i ponosan i velika mi je čast što upravo u našoj vijećnici ove tri ponosne udruge dvaju gradova potpisuju svoju povelju o suradnji i prijateljstvu. Drago mi je što smo se povezali i na ovaj način te se nadam da će to dodatno osnažiti naše prijateljstvo. Naši gradovi imaju puno sličnosti, ali i puno razlika i to trebamo gledati kao prednosti jer možemo jedni druge nadopunjavati. Slavonija je već dugo u problemima, ali ako budemo radili zajedno možemo pridonijeti njezinom napretku. Zajedničkim snagama možemo osigurati bolju budućnost onima za koje ste se vi borili. – poručio je gradonačelnik.

Drago mi je što nakon toliko godina naše prijateljstvo možemo staviti na papir. Ovdje se ne radi samo o druženju, već nam je cilj povezati Slavoniju s ostatkom Hrvatske i to ne samo između nas branitelja, nego i u gospodarskom smislu. – rekao je Pavunčec.

Na prijemu i gostoprimstvu ispred Udruge veterana Grada Raba zahvalio se njezin predsjednik Duško Matušan.

Slavonija ima što ponuditi, pogotovo prema nama na moru i, kako je rekao gradonačelnik, zajedno ćemo raditi na njezinom razvoju. Nedavno smo napravili prezentaciju proizvoda Požežanina Mislava Boića, a u tom ćemo smjeru nastaviti i dalje. – poručio je Matušan.

No, ciljevi se, dakako, ne zaustavljaju samo na jačanju gospodarske suradnje, dapače, najveći je dobitak mogućnost zajedničkog savjetodavnog djelovanja u kojem ove udruge sada puno lakše mogu doći do odgovora na brojna pitanja s kojima se braniteljska populacija danas susreće, djelujući kao čvrsta poveznica prema ministarstvima i vladajućima. Jedan od ciljeva ovakvog udruživanja jest, dakako, građenje boljih i kvalitetnijih prijateljskih spona među mlađim naraštajima Požežana i Rabljana na pozitivnim iskustvima do sada iskazanog prijateljstva, kojemu je ova Povelja samo formalna potvrda.

Cjelokupnoj svečanosti dodatnu notu dali su pripadnici povijesne postrojbe Gradske straže na čelu s predsjednikom Marijanom Pilonom.

Po završetku svečanosti potpisivanja Povelje članovi ove tri udruge položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomenika poginulih branitelja pripadnika 123. brigade ZNG-a u Požegi.

 

Tradicionalno obilježavanje “Gregureva”

Inače, ovih se dana na obroncima Požeške gore, u vinogradarskim kućama odvijalo i upriličenje obilježavanja „Grgureva“, dana kada su stanovnici grada Požega predvođeni fra Lukom Imbrišimović protjerali Turke koji su do tada u sklopu Osmanlijskog carstva vladali Požegom. Gosti s otoka Raba su zajedno sa svojim domaćinima obišli ta mjesta te su uz prigodne degustacije hrane i vina kvalitetno sudjelovali u ovom obilježavanju Dana grada.

 

Donatorska večer u Novoj Lipi

Poslije kratkog odmora u okolici grada Požega u mjestu Nova Lipa u restoranu svi članovi naše tri udruge uveličali su donatorsku veće u organizaciji Požeškog Judo kluba „Judokan“ na kojemu su se prikupljala financijska sredstva za kvalitetno treniranje djece članova Judokan kluba. Ugodno druženje članova kluba, članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ostalih gostiju potrajalo je do kasnih večernjih sati.

 

U nedjelju 11.03.2018. godine u ugodnoj atmosferi domaćini, članovi GO UHDDR-a Grada Požega ispratili su svoje prijatelje te im poželjeli sretan put, di nekog novog sretnog susreta.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime