Home Vijesti Intervju nedjeljom: SABINA MIKELIĆ – Od Amsterdama do magije Maga i natrag

Intervju nedjeljom: SABINA MIKELIĆ – Od Amsterdama do magije Maga i natrag

0
Intervju nedjeljom: SABINA MIKELIĆ – Od Amsterdama do magije Maga i natrag

Foto: Fotografije sa seta: Sabina Mikelić

  • Razgovarao: Hrvoje Hodak

 

{gallery}Sabina Mag{/gallery}

Rab danas oglas

 

Poslužilo nas je i savršeno vrijeme za snimanje, željela sam da bude oblačan dan bez kiše. Istina, malo je bilo prohladno i vjetrovito, a dečki iz Krijance morali su barem 12-ak puta ponoviti pjesmu kako bi bili snimljeni svi planirani kadrovi, no čini se kako zbog sjajne atmosfere to nikome nije bio preveliki problem.

Nesputan umjetnički duh i neprestana potreba za propitivanjem, donijeli su joj najprije titulu prvostupnice grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, da bi 2013. postala magistra animiranog filma i novih medija pri istoj akademiji. Te 2013. godine Sabina je završila i školu dokumentarnog filma “Restart”, a onda je neko vrijeme radila i kao profesorica u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku.

 

Traganje za novim životnim i umjetničkim postignućima prošle ju je godine odvelo u Amsterdam na Nizozemsku filmsku akademiju (Netherlands Film Academy – Amsterdam University of the Arts) gdje je, nakon što je sa svojim projektom primljena među svega devetoro kreativaca iz cijelog svijeta, upisala master-studij naslovljen „Umjetničko istraživanje kroz film“ (Artistic research through cinema).

 

Sabina Mikelić tijekom snimanja na Magu

 

Upitali smo Sabinu da nam na početku ovog razgovora kaže nešto o filmskoj akademiji u Amsterdamu i samome projektu koji ju je ponovno doveo na njezin Rab.

Ovo što smo snimali od 9. do 11. ožujka na Rabu zapravo je sekvenca za mogući dokumetarni film, kažem mogući jer projekt je još uvijek razvoju. Klapu Krijanca smo snimali na Magu dok izvodi pjesmu „Omili mi u selu divojka“. Poanta je bila dovesti muškarce na dio netaknute i sirove prirode na Rabu i predložiti im da otpjevaju jednu nježnu, mekanu i ljubavnu pjesmu.

– Nizozemska filmska akademija kroz sustav vrhunskih radionica i mentoriranja nastoji biti ekvivalent ostalim istraživačkim fakultetima, pa je tako i moj projekt s kojim sam došla u Amsterdam, tijekom svojevrsnog istraživačko-razvojnog procesa, doživio brojne preinake. Zamisao da se u filmu bavim ženskom povijesnom figurom – jednom princezom, u potpunosti se promijenila pa su sada glavni protagonisti zapravo muškarci.

Na tragu te ideje pristupila sam i članovima rapske klape Krijanca u kojoj pjeva i moj brat Siniša, jer me zanimalo kako momci funkcioniraju unutar grupe, na koji se način bave glasom, i to sam nastojala povezati s prirodom, odnosno s otokom Rabom. U projekt bi svakako još htjela uključiti i segment mlađe rapske muške populacije kroz realizaciju spota za reperski bend “Booyaazz” čiji je član moj bratić Gordan Mikelić, a posebno ističem ove osobne obiteljske spone jer sam se upravo njima poslužilila kako bi lakše pristupila zajednici.

 

 

Rab i Rabljani svakako su postali bitnim dijelom tvojega projekta, kako je proteklo druženje filmske ekipe i klape Krijanca na Magu?

– Ovo što smo snimali od 9. do 11. ožujka na Rabu zapravo je sekvenca za mogući dokumetarni film, kažem mogući jer projekt je još uvijek razvoju. Klapu Krijanca smo snimali na Magu dok izvodi pjesmu „Omili mi u selu divojka“. Poanta je bila dovesti muškarce na dio netaknute i sirove prirode na Rabu i predložiti im da otpjevaju jednu nježnu, mekanu i ljubavnu pjesmu. To se naravno dotiče moje teme o muškarcima i propitivanja o tome kako ih svijet doživljava na van. Meni je osobito zanimljivo proniknuti u onaj muški emotivni spektar kojeg najčešće ne možemo vidjeti i kojeg muškarci u našoj kulturi u pravilu ne pokazuju javno.

Snimali smo jedan dan s pauzama, od osam i pol ujutro do negdje tri poslijepodne, s time da sam ja s filmskom ekipom radila i dan prije tražeći najbolje lokacije, kao i dan poslije kada smo Rab i kadrove prirode snimali s Jadranske magistrale.

 

Kakav je osjećaj nakon obavljenog posla?

– Jako sam sretna i zadovoljna kako je to ispalo, snimatelj tona Hrvoje Radnić i Bojan Mrđenović zadužen za sliku, svoj su dio posla odradili kao veliki profesionalci s bogatim iskustvom i nevjerojatnim senzibilitetom, tako da im doista mogu biti zahvalna što su htjeli surađivat samnom. Jednako tako zahvalna sam klapi Krijanca čijom sam profesionalnošću bila ugodno iznenađena, tako da je čitav tijek snimanja na Rabu prošao glatko i neometano s visokom dozom sinergije između klape i filmske ekipe.

Samom snimanju klape Krijanca prethodila je zanimljiva trodnevna radionica otvaranja glasa koju sam im organizirala s učiteljicom pjevanja i dirigenticom s otoka Ugljana, Martom Kolegom. Upoznali su se s pristupom glasu koji u tradicijskom pjevanju doista traži duboku podršku u tijelu, odnosno cilj ove radionice nije bilo učiti kako pjevati, već kako omogućiti tijelu da upravlja glasom i kako možda kroz glas pristupiti svojim emocijama.

 

 Klapa Krijanca

 

Kakvi su bili uvjeti za snimanje?

– Poslužilo nas je i savršeno vrijeme za snimanje, željela sam da bude oblačan dan bez kiše. Istina, malo je bilo prohladno i vjetrovito, a dečki iz Krijance morali su barem 12-ak puta ponoviti pjesmu kako bi bili snimljeni svi planirani kadrovi, no čini se kako zbog sjajne atmosfere to nikome nije bio preveliki problem. Drago mi je da su pristali na snimanje i vjerujem da je i za njih to bilo jedno novo iskustvo i svojevrsni izazov. Dali su mi povjerenje i jako sam im zahvalna na tome. Hvala i svima koji su nam bili od pomoći tijekom snimanja.

 

S Krijancom na lipanjskoj prezentaciji u Nizozemskoj?

– Htjela bih još reći i to da sam klapu Krijanca pozvala da nastupe na mojoj lipanjskoj prezentaciji koja će se odigrati u EYE Filmmuseumu u Amsterdamu, pa sada već radimo na tome da momke dovedemo u Nizozemsku. Dio troškova bit će financiran od strane Akademije, no još uvijek tražimo sponzore kako bi pokrili putne troškove. U svakom slučaju sigurna sam da se događa nešto jako lijepo za nas i za čitavu zajednicu, a o filmu koji je, kao što sam ranije rekla, još uvijek u razvojno-istraživačkoj fazi, moći ćemo više govoriti kroz koji mjesec.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime