Home Vijesti Na skupštini Udruge maslinara ORKULA Rab uručeno 37 medalja i diploma rapskim maslinarima

Na skupštini Udruge maslinara ORKULA Rab uručeno 37 medalja i diploma rapskim maslinarima

0
Na skupštini Udruge maslinara ORKULA Rab uručeno 37 medalja i diploma rapskim maslinarima

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

S gradonačelnikom Nikolom Grgurićem načelno dogovoreno ponovno aktiviranje Dana maslina i maslinovog ulja na Rabu, manifestacije iza koje bi stali Grad Rab i TZG Raba, a s obzirom da se već ove godine očekuje da će neki hoteli biti spremni za kasniji prihvat gostiju, sam gradonačelnik je predložio datum manifestacije u 11. mjesecu, dakle neposredno nakon berbe maslina.

Rab danas oglas

Predsjednik Udruge maslinara ORKULA Rab, Željko Barčić uvodno se obratio okupljenom članstvu zahvalivši im najprije na lijepom odazivu, istaknuvši kako je iza rapskih maslinara dobra sezona, i kako je Udruga prije godinu dana s novim vodstvom aktivnije krenula s realizacijom zacrtanih planova.

– Jedan od bitnih ciljeva Udruge, kazao je Barčić, jest i unaprjeđenje maslinarstva na otoku kroz edukaciju, omasovljenje i okupljanje maslinara. U tom smislu prošle smo godine, upravo ovdje u prostoru Velike vijećnice, imali jedno izvanredno posjećeno predavanje gospođe Karmen Karlić, dipl. ing. agr. iz riječke Savjetodavne službe, vezano uz suzbijanje maslinove muhe, maslinovog moljca i svrdlaša, a posebnu zahvalnost dugujemo i gospodinu Željku Peranu, koji nam je kroz nekoliko prezentacija o formiranju mlade masline, masline u rodu i pomlađivanju masline na panj, u edukativnom smislu pružio i puno više od stručnog savjeta.

Bila je tu još i prezentacija alata koji su potrebni u maslinarstvu, zatim prezentacija sredstava za gnojidbu, kao i vrlo korisno predavanje o poboljšanju kvalitete zemlje i njezinoj PH vrijednosti, kojom prilikom je svaki član Udruge mogao besplatno dati zemlju na analizu.

 

Lovke za maslinovu muhu i promatrači

– U dogovoru sa Savjetodavnom službom imali smo prvi puta postavljanje lovki za maslinovu muhu i na tri mjesta promatrače koji su o stanju na terenu dnevno izvještavali Vladimira Dumića, a on dalje Savjetodavnu službu u Rijeci. Cilj nam je u narednom periodu postaviti još više lovki i angažirati više promatrača, jer jedino je na taj način kroz brzu reakciju i upute dobivene od stručne službe moguće smanjiti velike štete od nametnika.

 

 

 

Prošle godine, na sreću, nije bilo ni bolesti ni štetnika, a to je rezultiralo i velikom količinom dobivenog ulja i njegovom vrhunskom kvalitetom za koje su rapski maslinari dobili potvrdu i na splitskoj XV. međunarodnoj manifestaciji maslinara MASLINA SPLIT 2018.

Prošle godine, na sreću, nije bilo ni bolesti ni štetnika, a to je rezultiralo i velikom količinom dobivenog ulja i njegovom vrhunskom kvalitetom za što su rapski maslinari dobili potvrdu i na splitskoj manifestaciji. Naime, najveći dio rapskih maslinara išao je sa svojim uzorcima prema Splitu, ali moramo težiti da tih poslanih uzoraka, osobito u dobrim godinama kao što je bila 2017., bude još daleko više, kao i da ih šaljemo na više mjesta, primjerice prema Vodnjanu, Vodicama

Reaktivirano je plaćanje članarina, a s obzirom da je naša prošlogodišnja skupština Udruge održana nakon što je Proračun Grada Raba već bio usvojen zamolili smo gradonačelnika Grgurića da nas uvrste u rebalans. S Gradom smo također započeli razgovore oko iznalaženja primjerene cijene vode za navodnjavanje u maslinicima i gradonačelnik je obećao da će poraditi na tome.

Ove godina je ulja doista mnogo i trebat će ga moći prodati, a za to bi trebalo poraditi i na tome da se ulje puni u primjerenu ambalažu s istaknutim nazivima OPG-ova. Najbolji primjer za to su za prodaju pripremljena ulja našeg najvećeg proizvođača ulja, gospodina Anđela Pahljine. U svakom slučaju trebaju se poštivati općeprivaćeni standardi pakiranja, i maslinovo bi ulje moralo biti punjeno u tamne staklene boce s čepom i pripadajućom etiketom, a nikako više u rabljene plastične boce.

 

Izbor novog člana Upravnog odbora i financijski izvještaj

Pod 5. točkom predložena je izmjena člana Upravnog odbora Udruge maslinara Orkula Rab iz razloga jer je član Kristijan Marušić nažalost spriječen prisustvovati radu Upravnog odbora. Na njegovo mjesto jednoglasno je izabran novi član Upravnog odbora Andrija Škarić iz Lopara.

 

Izvješće predsjednika Nadzornog odbora Udruge Vladimira Dumića (starijeg), baš kao i Financijski izvještaj za 2017. godinu kojega je podnio tajnik Udruge Dubravko Fafanđel, prihvaćeni su jednoglasno. Iz njih proizlazi da je prihod Udruge u protekloj godini iznosio 24.500,00 kn. U toj sumi 5.000,00 kn prikupljeno je od članarina, dok je Grad Rab Udruzi dodijelio ukupno 19.500,00 kn. Prošlogodišnjem prihodu valja pribrojiti i iznos od 4.326,00 kn koliko je od ranije bilo na računu Udruge. Rashodi u 2017. iznosili su 10.994,00 kn, pa je tako, kada se sve zbroji i oduzme, privremeno stanje računa Udruge na dan 29. prosinca 2017. bilo 17.831,56 kn.

 

 

Trebalo bi po uzoru na obližnji Krk ili Šoltu početi ozbiljno razmišljati i o osnivanju maslinarske zadruge koja bi onda skrbila i o učinkovitijem plasmanu rapskog ulja na tržište, no za to treba još poraditi na snažnijem poticanju sadnje novih nasada maslina na mnogobrojnim zapuštenim parcelama, odnosno na okrupnjavanju posjeda, povećanju broja maslinara, što bi u konačnici rezultiralo stvaranjem jednog drugačijeg te u svakom slučaju kultiviranijeg i bogatijeg otoka, zaključio je Barčić.

 

Vratiti manifestaciju Dani maslina i maslinovog ulja na Rabu

U točki dnevnog reda o planu rada u 2018. godini, Željko Barčić je između ostaloga kazao, da je s gradonačelnikom Nikolom Grgurićem načelno dogovoreno ponovno aktiviranje Dana maslina i maslinovog ulja na Rabu, manifestacije iza koje bi stali Grad Rab i TZG Raba, a s obzirom da se već ove godine očekuje da će neki hoteli biti spremni za kasniji prihvat gostiju, sam gradonačelnik je predložio datum manifestacije u 11. mjesecu, dakle neposredno nakon berbe maslina. Udruga će pokušati u suradnji s TZG Raba pripremiti i kampanju kojom bi, uz osmišljeni paket ponude, pozvali turiste u posezoni da na Rabu provedu sve traženiji aktivni odmor berući masline.

– Također nam je želja, kazao je Barčić, da najveću međunarodnu maslinarsku manifestaciju “Noćnjak”, koja svake godine seli u neko drugo mjesto, dovedemo na Rab, pa smo stoga odlučili ponuditi svoje domaćinstvo (upravo je u tijeku Noćnjak 2018. u Vodicama). Još puno treba poraditi i na medijskoj prezentaciji rapskog maslinovog ulja i maslinarstva općenito, i djelovati na način da se potakne poboljšanje kvalitete prerade maslinovog ulja. U dogovoru s vlasnicima uljara na otoku Rabu, koji će već za iduću sezonu bitno povećati svoje preradbene kapacitete, trebalo bi učiniti sve da se spriječi prerada maslina onih maslinara koji svoje ulje šalju na ocjenjivanja, neposredno nakon što su kroz prešu prošle one masline koje su po starim navadama neko vrijeme provele „toćajući“ se u moru. Naime svaki uzorak ulja koji se šalje na ocjenjivanje, a u kojem je prisutna morska sol, bit će automatski diskvalificiran i sigurno neće zavrijediti niti medalju, niti diplomu za kvalitetu. Također bi bilo poželjno da se vrijeme čekanja na preradu maksimalno smanji.

Trebalo bi po uzoru na obližnji Krk ili Šoltu početi ozbiljno razmišljati i o osnivanju maslinarske zadruge koja bi onda skrbila i o učinkovitijem plasmanu rapskog ulja na tržište, no za to treba još poraditi na snažnijem poticanju sadnje novih nasada maslina na mnogobrojnim zapuštenim parcelama, odnosno na okrupnjavanju posjeda, povećanju broja maslinara, što bi u konačnici rezultiralo stvaranjem jednog drugačijeg te u svakom slučaju kultiviranijeg i bogatijeg otoka, zaključio je Barčić.

 

 

– Ideja ima pregršt, kazao je Vladimir Vidas, no mi trebamo sudjelovati na što više manifestacija, sa što više poslanih uzoraka, moramo djelovati i na način da u bliskoj budućnosti uputimo desetak mladih ljudi na edukaciju za degustatore maslinovog ulja, jer i to je bitan uvjet za kvalitetnu organizaciju ozbiljne maslinarske manifestacije na Rabu.

 

37 medalja i diploma za vrijedne rapske maslinare s XV. manifestacije maslinara MASLINA SPLIT 2018

Kao što smo već ranije napisali, ovogodišnja XV. jubilarna tradicionalna međunarodna manifestacija maslinara Mediterana MASLINA SPLIT 2018., okupila je u hotelu Zagreb – Duilovo u Splitu, 24. i 25. veljače, sve najbolje proizvođače maslinovog ulja i drugih poljoprivrednih proizvoda s čitavog Mediterana. Natjecalo se 450 maslinara s 500 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja i 180 uzoraka aromatiziranih maslinovih ulja, a iako zbog olujne bure nisu mogli organizirano doputovati na svečanu dodjelu medalja u Split, rapski su maslinari okupljeni unutar Udruge ORKULA, ostvarili izuzetno vrijedne rezultate.

 

Kemijska i senzorska analiza kakvoće maslinovog ulja vršila se u međunarodno ovlaštenom laboratoriju za ocjenjivanje maslinovog ulja NZZJZ iz Splita, a od dostavljenih 40-ak uzoraka ulja rapskih maslinara, njih čak 37 zavrijedilo je medalje i diplome. Na Rab je tako stiglo 10 zlatnih, 18 srebrnih i 9 brončanih medalja. Ne čudi stoga što je i Udruzi maslinara Orkula Rab dodijeljena povelja ZLATNA MASLINA za promidžbu maslinarstva i maslinovog ulja, koju je predsjednik Udruge na skupštini simbolično uručio Anđelu Pahljini, maslinaru s najvećim brojem zasađenih maslina na otoku Rabu.

 

Završnica redovne godišnje skupštine Udruge maslinara ORKULA Rab bila je ujedno i izvrsna prigoda da se vrijednim rapskim maslinarima uruče njihove zaslužene diplome i medalje, a mi im svima u ime redakcije portala Rab Danas od srca čestitamo.

 

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime