Home Vijesti Održana izborna skupština Udruge umirovljenika otoka Raba

Održana izborna skupština Udruge umirovljenika otoka Raba

0
Održana izborna skupština Udruge umirovljenika otoka Raba

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Nakon što je minutom šutnje odana počast svim preminulim članovima – rapskim umirovljenicima, predsjednica ove izuzetno aktivne i članstvom brojne udruge Marija Batistić Mateša pozdravila je sve one koji su se odazvali pozivu da sudjeluju na skupštini kao i posebne goste iz Uprave Grada Raba, pročelnika Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Zvonka Puljara Matića i pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Matka Krstačića. Skupštini Udruge umirovljenika otoka Raba, zbog spriječenosti drugim obvezama, nisu mogli nazočiti predstavnici Općine Lopar.

Rab danas oglas

U nastavku rada jučerašnje skupštine Udruge umirovljenika otoka Raba dosadašnja je predsjednica Udruge Marija Batistić Mateša podnijela najprije Izvješće o radu Udruge u protekle četiri godine da bi odmah u nastavku predstavila i Program rada Udruge za 2018. godinu.

– U proteklom izvještajnom razdoblju, naglasila je Batistić Mateša, članovi Izvršnog odbora skupštine održali su ukupno 24 sjednice na kojima se raspravljalo po 123 prerdložene točke dnevnog reda, čemu treba dodati i 32 točke dnevnog reda s četiri održane sjednice skupštine. U suradnji s Maticom umirovljenika PGŽ, sudjelovali smo u susretima umirovljenika, organizirali proslavu 10. godišnjice folklorne sekcije umirovljenika koja uspješno djeluje unutar Udruge, bili smo aktivni sudionici Rabske fjere i raznih drugih humanitarnih, kulturnih i sportskih manifestacija, osvojivši pritom i brojna priznanja koja krase prostore Udruge.

 

Djelovanje na socijalnom planu

– Bitan segment djelovanja Udruge umirovljenika otoka Raba jest vezan u socijalni program pa tako već dvije godine, povodom Božića, organiziramo posjete našim starijim članovima i zahvaljujući Gradu Rabu financijski im pomažemo. Nažalost, prošle su nam godine za tako nešto nedostajala financijska sredstva Grada Raba. Ipak, dodala je predsjednica Udruge, i u 2017. godini posjetili smo najstarije umirovljenike po našim mjestima. Tijekom četiri godine obišli smo tako 90 naših umirovljenika. Također smo nastavili svakoga 1. listopada obilježavati Međunarodni dan starijih osoba i to našom dobro prihvaćenom akcijom koju smo nazvali „Susret umorvljenika 80 plus“.

Doznali smo i to da se Udruga trudi svake godine umirovljeničkim domaćinstvima organizirati dopremu drva za ogrijev po povoljnijim cijenama. Isto to čini i kada je riječ o nabavi zimnice i posebno mesnih prerađevina.

 

Zdravstveni program

Određene uspjehe zabilježili su i na području zdravstvene zaštite, pa je tako više od 150 umirovljenika bez naknade obavilo pregled slušnosti, a dostupna im je i tjelovježba u dvorani “Ela”, koja se uz naknadu održava čak tri puta tjedno.

Velika je blagodat i postojanje fizikalne terapije u Psihijatrijskoj bolnici Rab, pa sada i umirovljenici i drugi žitelji otoka više ne moraju po tom osnovu putovatu u Rijeku. U suradnji sa NZZJ – ispostava Rab, dr. Danielom Glažar Ivče i uz pomoć Općine Lopar, tri su puta organizirane radionice na temu Tjelovježba i njezin pozitivan učinak na zdravlje, a jednom godišnje, uglavnom na jesen, po povoljnim uvjetima organizira se boravak u toplicama (Istarske i Daruvarske), pa je kroz proteklo mandatno razdoblje u toplice organizirano otputovalo 4 puta po 50 rapskih umirovljenika.

Kroz suradnju sa Srednjom školom Markantuna de Dominisa Rab do sada je (kroz tri godine) tečaj informatike završilo 140 umirovljenika, na čemu predsjednica Batistić Mateša posebno zahvaljuje ravnateljici prof. Ani Bišić i prof. Damiru Papriću.

Predsjednica Udruge iskoristila je priliku zahvaliti se na razumijevanju, suradljivosti i pomoći koju Udruga dobiva prvenstveno od Grada Raba, kao i od Općine Lopar, Pučkog otvorenog učilišta, Srednje i Osnovne škole na Rabu, NZZJZ – Ispostave Rab, PB Rab, GD Crvenog Križa Rab.

 

3 milijuna kuna za dovršenje gradnje Doma za starije i nemoćne

Ipak, predsjednica Udruge nije mogla a da i na današnjoj skupštini ne spomene problem (ne)dovršetka gradnje Doma za starije i nemoćne.

Što se tog problema tiče, u određenoj je mjeri članove skupštine umirio istup pročelnika Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Grada Raba, Zvonka Puljara Matića. On je, nakon što je sve prisutne pozdravio u svoje i u ime Grada Raba, te službeno odsutnog gradonačelnika Raba Nikole Grgurića, između ostalog rekao da će se do kraja godine s osiguranih oko 3 milijuna kuna konačno završiti građevinski radovi, nakon čega će se odmah krenuti u nabavku opreme kao i s umrežavanjem rapskog Doma sa županijskim domovima za stare i nemoćne.

 

Bez velikih izbornih promjena u Udruzi

Premda je ovo bila izborna skupština, do velikih izmjena i nije došlo. Izmijenjen je samo sastav Izvršnog i Nadzornog odbora. Dosadašnja predsjednica Marija Batistić Mateša, nakon što je razdužena, ponovno je predložena i izabrana za predsjednicu Udruge i u narednom mandatu.

Nakon što je u nekoliko mandata bio zamjenikom predsjednice, Josip Matić – Pico je na jučerašnjoj skupštini, uz unisono odobravanje članova Udruge, imenovan počasnim dopredsjednikom Udruge. Isto tako članovi skupštine nagradili su još jednog svojeg umirovljenika, Božidara Krstaša – Boža, koji je od jučer počasni član skupštine Udruge umirovljenika otoka Raba.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime