logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 748
Utorak, 21 Srpanj 2015 11:48

U Mundanijama proslavljeno Ilijevo

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
U Mundanijama proslavljeno Ilijevo Foto: Brankica Pahljina

U Mundanijama je proslavljen drugotni zaštitnik župe sv. Ilija prorok kojemu je posvećena župna crkva s najljepšim pogledom na otoku.

Znakovito je da je prema biblijskim tekstovima i sveti Ilija sreo Boga na Karmelu, brdu s kojeg puca pogled na impozantne vrtove i proteže se do Sredozemnog mora te da je za ovu priliku sv. misu predvodio i propovijedao gost o. Zlatko Pletikosić, prior karmelićanskog samostana u Remetama, čija je duhovnost vezana uz Majku Božju Karmelsku. Sudjelovali su i svećenici ostalih župa na otoku, a crkva je bila ispunjena velikim brojem vjernika koji su pristigli sa svih strana Raba, usprkos nesnosnoj vrućini.

O. Zlatko je podsjetio da u Bibliji brdo predstavlja posebno mjesto susreta čovjeka s Bogom, a lik upornog, hrabrog i smjelog Ilije uzor je uzdizanja iznad vlastitih i tuđih slabosti.

I mi smo poput Ilije pozvani svjedočiti živoga i pravoga Boga živeći u očekivanju spasenja i gledajući u svjetlu spasenja, da bi već na zemlji bili nagrađeni - spašeni, a smrt je onda samo prijelaz. Gospodin nas je uresio svojim prijateljstvom, zove nas na svetost, a put do svetosti je revnovanje za slavu Božju, svom snagom i do kraja.

Pozvani smo temeljiti život u Bogu, njegovo milosrđe izražavati svojim životom, u slabostima računati na Božju snagu, radovati se slavnome licu Isusa Krista i otkrivati ga u bližnjima, a posebno roditelji u svojoj djeci. Trebamo otvoriti naša srce i poglede da živimo sve bogatiji s Bogom, da se nadahnjujemo na svecima i Njegovom Riječi. Tada ćemo vidjeti Krista kakao preobražava nas i čitav svijet.
Sve što radimo s Bogom samo može uroditi dobrim za nas i naše bližnje. Neka živ Gospodin pred čijim licem stojimo bude izvor naše radosti. – zaključio je propovjednik.

Na koncu je vlč. Ivan Debelić svima čestitao župni blagdan te imendan onima koji nose svečevo ime, a nakon svete mise upriličeno je tradicionalno druženje uz dobro došlu hladnu okrjepu.

Pročitano 1452 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

seakayakcroatia