Home Vijesti Održana 7. sjednica Općinskog vijeća Lopara

Održana 7. sjednica Općinskog vijeća Lopara

0
Održana 7. sjednica Općinskog vijeća Lopara

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Aktualni sat

Pitanjem, po kojoj se Odluci privatnicima i koncesionarima u Loparu naplaćuje odvoz komunalnog otpada, direktoru loparske komunalne tvrtke „Vrutak“ Zdenku Jakucu prvi se na aktualnom satu obratio poznati loparski ugostitelj – oporbeni vijećnik Slađan Čolić.

Rab danas oglas

Dok se čeka donašanje novog cjenika, ova se usluga za sada naplaćuje po postojećem ‘starom’ cjeniku, kratko je odgovorio Jakuc.

Drugim pitanjem, kojeg je uputio načelniku Općine Josipu Boriću, Čolić je želio čuti da li su istinite priče da se u loparskom autokampu nalazi daleko veći broj kamp kućica u odnosu na dozvoljenih stotinjak.

Borić je u svojem odgovoru kazao da ne raspolaže službenom informacijom, osim onom koju je čuo na nedavno održanoj redovnoj skupštini TZO Lopara, na kojoj je rečeno da se radi o 167 kamp kućica. Načelnik je, odgovarajući na to pitanje, spomenuo i činjenicu da je „Valamar“ novi vlasnik rapskog „Imperiala“ pa tako i Autokampa u Loparu. Upitno je stoga, dodao je Borić, da li postoji mogućnost, u ovom slučaju Općine, da određuje na koji način će netko razvijati svoje poslovne planove ako svi tvrde da su u okviru zakonskih dopuštenja.

Vijećnik Rajko Ivanić, inače privatni hotelijer u Loparu, adresirao je svoje pitanje direktoru „Vrutka“ Zdenku Jakucu i načelniku Općine Josipu Boriću. Zatražio je od obojice da potvrde, kako je kazao, njihovo ranije dano obećanje kako u Loparu neće doći do poskupljenja odvoza komunalnog otpada.

Iz odgovora obojice (Jakuca i Borića), proizlazi da nisu davali takva „čvrsta“ obećanja, osim da će nastojati da eventualna poskupljenja budu što manja.

Da poskupljenja uopće neće biti teško je tvrditi u situaciji kada će se komunalni otpad otpremati s otoka na kopno – na odlagalište Marišćinu, jer to stvara dodatni trošak komunalnom društvu, bez obzira što Država ima mogućnost koju će, nadam se, iskoristiti iz Fonda za zaštitu okoliša. Otočnim Jedinicama lokalne samouprave bi za tu namjenu trebala biti osigurana pomoć u iznosu od 10 milijuna kuna – spomenuo je Borić.

 

Pomoć obitelji kojoj je nedavni požar pričinio veliku štetu

Vezano uz ove probleme, vijećnik SDP-a Marin Lazarić predložio je održavanje tematske sjednice na temu komunalnog reda s naglaskom na potrebu odvoza komunalnog otpada s otoka na kopno. Uz to, Lazarić je zatražio od članova Općinskog vijeća da podrže inicijativu SDP-a i koalicijskih partnera u iznalaženju određenih mogućnosti pomoći obitelji kojoj je nedavni požar pričinio štetu koja se procjenjuje na više od stotinu tisuća kuna.

Načelnik Općine podržao je tu inicijativu uz napomenu da je Općina prikupila potrebnu dokumentaciju na temelju koje će načelnik predložiti pomoć obitelji, a vijeće će na sljedećoj sjednici donijeti odluku kako bi se pomoglo toj obitelji.

 

Produljeni boravak u Dječjem vrtiću Pahuljica u Loparu?

Dio sjednice koji se odnosio na aktualni sat zaključen je prijedlogom vijećnice, dr. Daniele Glažar Ivče, kojim je zamolila čelne ljude Općine Lopar da budu aktivniji u traženju rješenja kojim bi se djeci Područnog odjeljenja Dječjeg vrtića Pahuljica u Loparu što prije omogućio produljeni boravak, što uključuje i potrebu osiguranja jednog odgovarajućeg obroka. Kada je u pitanju Lopar svi preduvjeti za tako nešto postoje – zaključila je dr. Glažar Ivče.

Načelnik je istaknuo da preduvjeti ne postoje, nego tek pozicija u proračunu, ali neke procedure ne ovise samo o Općini nego i o DV Pahuljica te je obećao na tu temu obaviti razgovor sa ravnateljicom DV Pahuljica.

U preostala dva sata trajanja sjednice usvojeni su, negdje uz više, a negdje uz manje rasprave, određeni zaključci, programi, izvještaj načelnika, odluke, sporazumi kao i prijedlog Statuta Općine Lopar.

 

U travnju raspisivanje natječaja za drugu “završnu” fazu gradnje sportske dvorane

Valja ipak naglasiti da je više rasprave među vijećnicima izazvao Izvještaj uz projekciju okončane situacije prve faze izgradnje sportske dvorane u Loparu.

Prema tom Izvještaju, u odnosu na ugovorenih 9,306.801,48 kuna, utrošeno je 8,491.861,44 ili, gotovo 815 tisuća kuna manje. Načelnik Borić je naglasio da su pripreme za raspisivanje natječaja za drugu fazu do potpunog uređenja sportske dvorane u tijeku i da raspisivanje natječaja očekuje tijekom mjeseca travnja.

 

Komunalni doprinos i sufinanciranje pristupne ceste do odlagališta otpada “Sorinj”

Dosta rasprave, nadalje, izazvale su predložene – na kraju i prihvaćene Odluke, kojima se Grad Rab i komunalno društvo „Dundovo“ d.o.o. oslobađaju plaćanja komunalnog doprinosa za objekte na odlagalištu otpada „Sorinj“, a zajedno s tim odlukama prihvaćen je i prijedlog sporazuma kojim će Grad Rab zajedno s Općinom Lopar sufinancirati pristupnu cestu odlagalištu otpada kao dio cjelovitog rješavanja problema do konačne sanacije samog odlagališta.

Riječ je o gradnjama kojima, zajedno s Gradom Rabom konačno i Lopar rješava ovaj veliki problem otoka u cjelini, rekao je Borić, spomenuvši da i nadalje ove zahvate s 80% financira Država, dok preostalih 20% plaćaju zajednički Grad Rab i Općina Lopar – Grad s udjelom od 75%, a Općina Lopar s udjelom od 25%.

 

Predsjednik Općinskog vijeća Dino Ivanić zaključio je sjednicu, nakon što je na kraju kratko raspravljen predloženi tekst Odluke o komunalnom redu kojeg će u sljedećih nekoliko dana dodatno raspraviti i posebno oformljena radna skupina koja će na kraju predložiti konačni i pročišćeni tekst komunalnog reda Općine Lopar.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime