logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

  • Imperial
Srijeda, 04 Travanj 2018 17:00

Gradski zbor "Brodosplit" vrhunskom izvedbom Stipišićevog "Uskrsnuća" razgalio rapsku publiku

Autor:
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Gradski zbor "Brodosplit" vrhunskom izvedbom Stipišićevog "Uskrsnuća" razgalio rapsku publiku Foto: Jelena Hodak

Sinoć je u rapskoj ex katedrali, Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, Rabljanima darovan izniman glazbeni doživljaj, nadahnuta interpretacija oratorija „Uskrnuće“ maestra Ljube Stipišića Delmate u izvedbi Gradskog zbora Brodosplit.

 

Prije samog početka, izvođače i publiku pozdravili su, u ime službeno odsutnog gradonačelnika Nikole Grgurića, njegov zamjenik Denis Deželjin, a nakon njega i rapski župnik, mons. Mladen Mrakovčić. Deželjin je ovom prigodom naglasio kako je ovaj koncert ujedno i podsjećanje na našeg legendarnog Ljubu Stipišića Delmatu, koji je godinama surađivao, ne samo sa „svojim“ Splićanima, nego i s rapskim klapama, dok je mons. Mrakovčić pojasnio da Uskrsni period ne završava Uskrsnim ponedjeljkom, već on traje pedeset dana, od Uskrsne nedjelje do Pedesetnice (Duhova) te se ovaj koncert održava doista u pravo vrijeme. Oba su govornika uputili zahvalu svim pjevačima i njihovim voditeljima te svima poželjeli Sretan Uskrs.

 

 

Mješoviti zbor "Refuli" trima skladbama uveo publiku u prekrasnu glazbenu večer

U svečanu atmosferu uskršnjeg koncerta publiku je vrlo dobrim nastupom uveo rapski Mješoviti pjevački zbor „Refuli“ kojeg već petu godinu vodi maestra Tatjana Zorić, prof.. „Refuli“ su izveli tri dojmljive skladbe; „Tebe poem“ Dimitrija Bortnjanskog, „Otče naš“ Mihaela Verbickog i „Zdravo Marijo“ Ivana pl. Zajca.

 

 

"Brodosplitova" vrhunska izvedba moćnog Stipišićevog oratorija

Sat vremena prošlo je u jednom dahu. Splićani su svojom vrhunskom izvedbom rapsku publiku oduševili i digli na noge u dugotrajnom aplauzu. I doista zasluženo.

Pjevači Gradskog pjevačkog zbora „Brodosplit“, suvereno vođeni dirigentom Vladom Sunkom, izveli su „Uskrsnuće“, bez pauza, sigurno i sinergijom moćnih glasova, a svoje solističke uloge vrhunski su izveli: tenor Ivan Žitko u ulozi Isusa, tenor Vinko Marojević u ulozi evanđelista, bariton Ante Kovačević u ulozi Petra Šimuna, bas-bariton Ivan Bošnjak u ulozi Tome Blizanca, tenor Damir Radovan u ulogama mladića anđela i učenika prvog, bariton Eduard Grenc u ulozi učenika drugog (Kleofe) i bas Stjepan Mihanović u ulozi starješine.

 

 

Sat vremena prošlo je u jednom dahu. Splićani su svojom vrhunskom izvedbom rapsku publiku oduševili i digli na noge u dugotrajnom aplauzu. I doista zasluženo.

Inače, oratorij „Uskrsnuće“ za muški zbor i sola a cappella, skladan je u duhu crkvenog i pučkog pjevanja u Dalmaciji, a stihovni predložak nastao je na temeljima Evanđelja Mateja, Marka, Luke i Ivana, koje je dramski osmislio i na čakavski govor staroga Splita prilagodio sam autor – Ljubo Stipić Delmata.

Oratorij je nastao 2003. te idejno i formalno predstavlja nastavak na njegovo već poznato djelo „Kalvarija“, oratorij za mješoviti zbor i sola a cappella, skladan desetak godina ranije.

Inače, Gradski zbor „Brodosplit“ osnovan je 1972. godine. Svojim su radom, brojem nastupa, zanimljivošću repertoara kojeg izvode, vrijednošću interpretacije, kulturom pjevanja, osebujnom zvučnošću i kompaktnošću glasova – što su pokazali i na ovom koncertu na Rabu – postali jedan od najcjenjenijih zborova u Hrvatskoj.

 

Maestro Vlado Sunko

 

Veliki doprinos ovakvoj kvaliteti zbora daje i njihov dirigent Vlado Sunko, koji je zbor preuzeo 1988. godine. Vlado Sunko je dirigent i skladatelj, redoviti je profesor na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu gdje vodi i mješoviti zbor Umjetničke akademije. Za uspješan stvaralački i dirigentski rad dva puta mu je dodijeljena nagrada grada Splita, Plaketa za doprinos razvoju Sveučilišta u Splitu kao i odlikovanje reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

 

Pročitano 1160 puta
Ivica Hodak

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

seakayakcroatia

 

Popularno

Novi oglasi

Gliser Elan
( / Auto, moto, nautika)

Gliser Elan

Ford Cmax 2016.g.
( / Auto, moto, nautika)

Ford Cmax 2016.g.

Održavanje nekretnina
( / Nekretnine, zemljišta i prostori)

Održavanje nekretnina

Posljednje teme s tužibabe

U nastavku dostavljam slijed dopisa koje sam slao komunalnom redaru, gradonačeln...
Prije 1 godinu 0 21965
Imate neki problem koji treba netko riješiti... Ne znate tko je nadležan za rješ...
Prije 3 godina 0 28364

Novo u imeniku

Sea Kayak Croatia

Mala tvrtka za velike doživljaje na Jadranu!

Web Arba

Obrt Web Arba od 2005. posluje na otoku. Bavi se servisom računala i računalne opreme, izradom…