Home Vijesti Gradski zbor “Brodosplit” vrhunskom izvedbom Stipišićevog “Uskrsnuća” razgalio rapsku publiku

Gradski zbor “Brodosplit” vrhunskom izvedbom Stipišićevog “Uskrsnuća” razgalio rapsku publiku

0
Gradski zbor “Brodosplit” vrhunskom izvedbom Stipišićevog “Uskrsnuća” razgalio rapsku publiku

Foto: Foto: Jelena Hodak

 

Prije samog početka, izvođače i publiku pozdravili su, u ime službeno odsutnog gradonačelnika Nikole Grgurića, njegov zamjenik Denis Deželjin, a nakon njega i rapski župnik, mons. Mladen Mrakovčić. Deželjin je ovom prigodom naglasio kako je ovaj koncert ujedno i podsjećanje na našeg legendarnog Ljubu Stipišića Delmatu, koji je godinama surađivao, ne samo sa „svojim“ Splićanima, nego i s rapskim klapama, dok je mons. Mrakovčić pojasnio da Uskrsni period ne završava Uskrsnim ponedjeljkom, već on traje pedeset dana, od Uskrsne nedjelje do Pedesetnice (Duhova) te se ovaj koncert održava doista u pravo vrijeme. Oba su govornika uputili zahvalu svim pjevačima i njihovim voditeljima te svima poželjeli Sretan Uskrs.

Rab danas oglas

 

 

Mješoviti zbor “Refuli” trima skladbama uveo publiku u prekrasnu glazbenu večer

U svečanu atmosferu uskršnjeg koncerta publiku je vrlo dobrim nastupom uveo rapski Mješoviti pjevački zbor „Refuli“ kojeg već petu godinu vodi maestra Tatjana Zorić, prof.. „Refuli“ su izveli tri dojmljive skladbe; „Tebe poem“ Dimitrija Bortnjanskog, „Otče naš“ Mihaela Verbickog i „Zdravo Marijo“ Ivana pl. Zajca.

 

 

“Brodosplitova” vrhunska izvedba moćnog Stipišićevog oratorija

Sat vremena prošlo je u jednom dahu. Splićani su svojom vrhunskom izvedbom rapsku publiku oduševili i digli na noge u dugotrajnom aplauzu. I doista zasluženo.

Pjevači Gradskog pjevačkog zbora „Brodosplit“, suvereno vođeni dirigentom Vladom Sunkom, izveli su „Uskrsnuće“, bez pauza, sigurno i sinergijom moćnih glasova, a svoje solističke uloge vrhunski su izveli: tenor Ivan Žitko u ulozi Isusa, tenor Vinko Marojević u ulozi evanđelista, bariton Ante Kovačević u ulozi Petra Šimuna, bas-bariton Ivan Bošnjak u ulozi Tome Blizanca, tenor Damir Radovan u ulogama mladića anđela i učenika prvog, bariton Eduard Grenc u ulozi učenika drugog (Kleofe) i bas Stjepan Mihanović u ulozi starješine.

 

 

Sat vremena prošlo je u jednom dahu. Splićani su svojom vrhunskom izvedbom rapsku publiku oduševili i digli na noge u dugotrajnom aplauzu. I doista zasluženo.

Inače, oratorij „Uskrsnuće“ za muški zbor i sola a cappella, skladan je u duhu crkvenog i pučkog pjevanja u Dalmaciji, a stihovni predložak nastao je na temeljima Evanđelja Mateja, Marka, Luke i Ivana, koje je dramski osmislio i na čakavski govor staroga Splita prilagodio sam autor – Ljubo Stipić Delmata.

Oratorij je nastao 2003. te idejno i formalno predstavlja nastavak na njegovo već poznato djelo „Kalvarija“, oratorij za mješoviti zbor i sola a cappella, skladan desetak godina ranije.

Inače, Gradski zbor „Brodosplit“ osnovan je 1972. godine. Svojim su radom, brojem nastupa, zanimljivošću repertoara kojeg izvode, vrijednošću interpretacije, kulturom pjevanja, osebujnom zvučnošću i kompaktnošću glasova – što su pokazali i na ovom koncertu na Rabu – postali jedan od najcjenjenijih zborova u Hrvatskoj.

 

Maestro Vlado Sunko

 

Veliki doprinos ovakvoj kvaliteti zbora daje i njihov dirigent Vlado Sunko, koji je zbor preuzeo 1988. godine. Vlado Sunko je dirigent i skladatelj, redoviti je profesor na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu gdje vodi i mješoviti zbor Umjetničke akademije. Za uspješan stvaralački i dirigentski rad dva puta mu je dodijeljena nagrada grada Splita, Plaketa za doprinos razvoju Sveučilišta u Splitu kao i odlikovanje reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime