logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Četvrtak, 12 Travanj 2018 16:19

Obilježena 73. godišnjica oslobođenja otoka Raba od njemačkog okupatora

Napisao/la Ivica Hodak
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)
Obilježena 73. godišnjica oslobođenja otoka Raba od njemačkog okupatora Foto: Ivica Hodak

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, ove godine na četiri mjesta na otoku, obilježen je nekadašnji Dan grada i otoka Raba, 12. travnja - dan kada je 1945. godine Rab oslobođen od njemačkog okupatora.

 

 

Jutros u 8:15 h, uz središnji križ na Gradskom groblju i 15-ak minuta kasnije u Spomen parku Boškopini, to su zajednički učinili; u ime Grada Raba predsjednik Gradskog vijeća Željko Peran, zatim, umjesto službeno otsutnog gradonačelnika, njegov zamjenik, Denis Deželjin, te u ime Udruge antifašista otoka Raba, njezin predsjednik Ivica Lupić.

Članovi Udruge antifašista otoka Raba isto su učinili na još dva mjesta; na spomen groblju žrtava fašizma u Kamporu, te kod spomenika žrtava fašizma u drugom svjetskom ratu u Supetarskoj
Dragi, izrazivši pritom želju da ovo ubuduće bude središnje mjesto obilježavanja 12. travnja na Rabu.

Podsjetimo, na današnji dan prije 73 godine, Rab je nakon četverogodišnje okupacije tijekom 2. Svjetskog rata, najprije od talijanskih fašista, a zatim i od njemačke vojske, oslobođen djelovanjem partizanskih jedinica 9. udarne dalmatinske divizije i Kvarnerskog odreda.

Pročitano 755 puta

seakayakcroatia