Home Vijesti Srednjoškolci na ekskurziji: Slavonija u 3 dana – mission (im)possible

Srednjoškolci na ekskurziji: Slavonija u 3 dana – mission (im)possible

0
Srednjoškolci na ekskurziji: Slavonija u 3 dana – mission (im)possible

Foto: Izvor: SŠ Markantuna de Dominisa Rab

 

U petak smo posjetili Đakovo i Državnu ergelu lipicanaca. Pošteno je priznati da je velik dio učenika po prvi put u životu vidio konja i jasno spoznao veličanstvenost ovih nadasve inteligentnih životinja! Kobila Mara iskazala je velik interes za naš posjet pa je u nekoliko navrata jasno pokazala da se želi prošetati s nama.

Rab danas oglas

 

 

Posjetili smo i Srednju strukovnu školu Antuna Horvata u kojoj su nas slatko ugostili kiflicama i kolačima – okrepom koja nam je savršeno odgovarala nakon dugoga puta. U subotu smo posjetili Vukovar i Mjesto sjećanja – Vukovarsku bolnicu 1991. koja nikoga nije ostavila ravnodušnim na ratna stradanja, ali živost Vukovara u subotnje jutro bila je melem. Nakon toga uputili smo se u jedan od naših najboljih muzeja – Muzej vučedolske kulture u kojem smo naučili o vučedolskoj kulturi i načinu života.

 

Posjet Iloku i Iločkim podrumima učenicima je prijao, i to ponajviše zbog temperature! Naime, temperatura je za vrijeme cijeloga jutra i poslijepodneva bila 25, a u podrumima smo se ohladili na ugodnih 7. Saznali smo kako je sačuvana arhiva vina za vrijeme Domovinskoga rata, kako najskuplja arhivska boca vina koju Iločki podrumi imaju košta 55.000 kn, a najjeftinija „samo“ 1500 kn. Također, vidjeli smo i bačvu zapremnine 10.000 litara koja se, kako su neki spretno uočili, može preurediti u garsonijeru. Time su naši učenici Iločkim podrumima dali ideju nove i originalne turističke ponude. Nemojmo zaboraviti da smo bili smješteni u hotelu „Slavonija“ u Vinkovcima, lokaciji na kojoj je nađen vučedolski kalendar, a nije naodmet spomenuti kako su Vinkovci, hrvatski Jerihon, najstarije europsko naselje – 8200 godina neprekidnoga života.

 

Dašak rapske radosti u domu za djecu Kući sretnih ciglica

Jutro je trećega dana bilo rezervirano za posjet Osijeku i Tvrđi. U nastavku povratka skrenuli smo i u Slavonski Brod. Ondje smo posjetili dom za djecu Kuću sretnih ciglica. Na poticaj profesorice Dubravke Kolarević, tijekom uskršnjih praznika prikupljena je velike količine odjeće, tenisica, kozmetike, igračaka, a stigao je i jedan laptop. Veliku pomoć, pri slaganju i pakiranju odjeće pružile su i naše spremačice Nada i Ermina, te stručni učitelj Alen Marković koji je organizirao da ova donacija stigne u prave ruke. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovoj humanoj akciji i vjerujemo da je ovo tek početak jedne lijepe suradnje. Posjetili smo i Obrtničku školu koja nas je toplo ugostila i gdje smo odlično objedovali. U nastavku ovoga kratkoga posjeta vidjeli smo nogometni stadion „Marsonia“, prošetali uz Savu, upoznali brodski Korzo… 

 

 

Nakon ovakvoga putovanja i ovoga „kratkog“ izvješća jasno vam je da smo uglavnom spavali na povratku, zar ne? Na kraju možemo zaključiti, sretno i umorno, da Slavonija nudi pregršt zanimljivosti pa vas pozivamo da se i vi odlučite na ovakvu avanturu!

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime