logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Nedjelja, 26 Srpanj 2015 11:50

Rapskoj posadi prestižni Kup trofejnog ulova na komiškom Big Game Fishingu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Ove godine na jubilarnom 5. OWC OFFSHORE - BIG GAME KOMIŽA 2015., održanom od 15.-19. srpnja 2015., rapska je posada broda „Petiva“ (model ELEVEN - perjanica brodogradnje Pičuljan Marine), predvođena kapetanom Joškom Čupićem osvojila Kup trofejnog ulova na prestižnom komiškom turniru koji je prepoznat kao jedna od 10 najatraktivnijih manifestacija u hrvatskom turizmu.


Naime, atraktivni Big-game fishing, kojeg neki nazivaju i offshore sportskim ribolovom, zapravo je pustolovni lov na otvorenom moru za velikom koštunjavom ribom poput tune i sabljarke koji zahtjeva jaku volju i tjelesnu spremnost natjecatelja, ali i pouzdan, dovoljno velik, brz i stabilan brod što boljih plovnih karakteristika. Rapski ELEVEN „Petiva“ upravo je takav brod opremljen stolicom za ribolov (fishing chair), potrebnim štapovima i rolama za izvlačenje najvećih primjeraka tuna, pasa, sabljarki.

Višestruki uspjeh Raba

Uz kapetana Joška Čupića trofejnu rapsku posadu čine Boris Pičuljan, Joško Perčinić i Igor Zdenjak. Naime, ovaj je pustolovni rapski tim koji već 4. godine sudjeluje na komiškom Big Game Fishing-u, već prvog dana turnira, u 9. minuti nakon starta, podignuo svoj najveći ulov.

- Start prema poštama u komiškom akvatoriju (Biševo, Svetac i prema Veloj luci) bio je ujutro u 8 sati. Udicu smo spustili prema striktnim propozicijama u 9 sati, a već u 9.09 riba nam je bila na njoj. Bila je to, kako nam je rekao kapetan Čupić, prva riba zakačena na udici i prva izvađena na brod, a ispostavilo se da do kraja turnira nije bilo trofejnijeg ulova. Naime, od prije nekoliko godina tuna se u sportskom ribolovu lovi na principu "ulovi i pusti" (catch and release), a samo se validni primjerci iznad 50 kg vade na palubu.

Da uspjeh po Rab bude veći zaslužna je i slovenska posada broda "Lolita" kapetana Saše Apostolovskog. Oni su naime ukupni pobjednici petog izdanja međunarodnog nadmetanja u ribolovu "Big game Komiža 2015.", a njihov brod „Lolita“, također je ponos brodogradnje Pičuljan Marine, model Rab 830.

Big Game Fishing turnir na Rabu?

Još je zanimljivije to što su naši momci s broda „Petiva“ skupa sa slovenskom posadom broda „Lolita“, početkom 2015. oformili Big Game Club Rab, a među 12 članova osnivačke skupštine nalazi se i kapetan Sašo Apostolovski. Cilj osnivanja ovog kluba, rekao nam je kapetan Čupić, osim same promocije Raba, svakako je i dovođenje Big Game turnira na Rab, a izgleda da postoje realne šanse da se takav plan i realizira u bližoj budućnosti, no pritom treba pametno planirati termin turnira koji mora pratiti prirodni migracijski ciklus tune u Jadranu.

U svakom slučaju ovo je golem uspjeh rapskih Big Game ribolovaca, kojima od srca čestitamo, a uvjereni smo da ćemo ovakav atraktivni turnir, zahvaljujući prvenstveno njihovom naporu, uskoro moći pratiti i u akvatoriju Raba.

Pročitano 4576 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1