logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Ponedjeljak, 23 Travanj 2018 10:25

Događanja u Barbatu – duhovni seminar, krštenje blizanki, postavljen kip Gospe

Napisao/la Ružica Kaštelan
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Po čemu mene prepoznaju? Jesam li ja zaista to što drugi o meni govore? Ili sam samo ono što znam o sebi? Možda nemiran, čeznutljiv, bolestan, kao ptica u kavezu, ili onaj koji gladuje za bojama, cvijećem, pjevom ptica, ili onaj koji žeđa za dobrim riječima, za ljudskom blizinom, možda onaj koji trči ovdje – ondje u očekivanju velikih događaja….. Tko smo mi, kuda idemo, koji je smisao našega života, koje mogućnosti posjedujemo, na što smo pozvani i koji su izazovi pred nama, pokušao je odgovoriti fra Josip Serđo Ćavar, OFM, na duhovnom seminaru održanom u Barbatu, u crkvi sv. Stjepana od 20. – 22. 04.2018. pod nazivom „ Novi život s Kristom“. U svojim nagovorima prije sv. mise u četvrtak i petak podijelio je razmišljanja kako tražiti put kroz ovo uzburkano vrijeme i smisao braka, obitelji, a sve u vrijeme iza Velikog petka, u koje je potrebno iskoračiti svaki od nas u Uskrsno vrijeme. 

 

Dok se mnogima čini kako je sila najrealnija od svega, dotle je čovjekova povijest dokazala kako je sila najnestalnije od svih ljudskih dostignuća. A pridržavati se svog suda o nečemu, čak ako ga javno mnijenje ili neke nepredviđene činjenice opovrgavaju, pridržavati se vlastitih mišljenja, čak ako su i nepopularna – sve to zahtijeva vjeru i hrabrost…

I zato kada u Uskrsnoj, Vazmenoj noći svećenik pali svijeću, ona simbolizira i naše krštenje, predstavlja svjetlo vjere koje zahtjeva hrabrost, sposobnost preuzimanja rizika, spremnost čak prihvaćanja boli i razočaranja. Jer tko god inzistira na sigurnosti i zabrinutosti kao osnovnim uvjetima života, ne može vjerovati. Tko god se zatvara u sistem obrane, služeći se suzdržljivošću i posjedovanjem kao sredstvima za svoju sigurnost, stvara od sebe zatvorenika. Biti voljen i voljeti također zahtijeva hrabrost, hrabrost kako bi se procijenile izvjesne vrijednosti kao najviša vrijednost - i učinili skok i stavili sve na te vrijednosti. 

 

Fra Josip Serđo Ćavar OFM, franjevac je hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BL. DJ. Marije na Nebo. Rodom iz Međugorja, trenutno na službi duhovnog asistenta Frame – Dubrava u Zagrebu. Voditelj je duhovnih seminara i susreta mladih. I drugi dan svog boravka na našem prelijepom otoku, kojim je oduševljen, govori o vremenu Post modernom u kojem treba čitati znakove ovog vremena, u kojem se događa kriza autoriteta, obitelj gubi vrijednost, pa i branitelji jer traže „previše“, odbacuje se žrtva, a time i križ. Možda više ne želimo znati ono što nam je iskonsko, ono što jesmo. No Isus koji nas nosi na svojim ramenima milosrđa i praštanja, ulijeva nam povjerenje u ljubav. A za ljubav je važna vjera u vlastitu ljubav, u njezinu sposobnost proizvodnje ljubavi u druge, u njezinu pouzdanost. Mi vjerujemo u mogućnosti drugih, samih sebe i čovječanstva, i to samo do one mjere do koje smo iskusili razvoj vlastitih mogućnosti, stvarnost sazrijevanja u sebi, snagu vlastite razumske moći i ljubavi. Živjeti u vlastitoj vjeri znači živjeti produktivno. Iz toga slijedi kako je vjerovanje u silu, u smislu dominacije, i upotreba sile suprotno od vjere… Dok se mnogima čini kako je sila najrealnija od svega, dotle je čovjekova povijest dokazala kako je sila najnestalnije od svih ljudskih dostignuća. A pridržavati se svog suda o nečemu, čak ako ga javno mnijenje ili neke nepredviđene činjenice opovrgavaju, pridržavati se vlastitih mišljenja, čak ako su i nepopularna – sve to zahtijeva vjeru i hrabrost…

 

Nastavak u nedjelju, koja se zove „Nedjelja dobrog Pastira“ uljepšana je podjelom sakramenta Krštenja blizankama, djevojčicama Riti i Graciji. Roditelji Martina i Marko Buza Vidas su bili dotaknuti zrakom Božje blizine, ne kao iz daljine, nego u svom žaru, u svojoj snazi, u blizini koja ispunjuje, i donijeli su radost svima nazočnima.

 

Nakon slavljenja euharistije u župnom dvoru je fra Josip Serđo Ćavar blagoslovio novi kip Međugorske Gospe koga su poklonile dvije obitelji iz Hercegovine. Mještani, prema svojim mogućnostima su očistili, uredili vrt kako bi se kip što ljepše uklopio u župni dvor. Možda netko sjedeći na moderno izrađenim klupicama pored Gospe potraži svoj duhovni mir, i time nađe duhovnu snagu ove sezone, ovoga ljeta. Kip Gospe postavljen je pogledom na Barbat kako bi mještani svoju vjeru i svoj svakidašnji život spojili u jednu cjelinu, kako ne bilo jaza između Evanđelja i svijeta u kojemu živimo, i u svoj život unesemo više vjere, a u svoju vjeru više života.

 

  • Napisala: Ružica Kaštelan
Pročitano 1670 puta

seakayakcroatia