Home Vijesti Potpisivanjem Ugovora i Sporazuma stvoreni uvjeti za kretanje u daljnje faze sanacije odlagališta Sorinj

Potpisivanjem Ugovora i Sporazuma stvoreni uvjeti za kretanje u daljnje faze sanacije odlagališta Sorinj

0
Potpisivanjem Ugovora i Sporazuma stvoreni uvjeti za kretanje u daljnje faze sanacije odlagališta Sorinj

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Dobar primjer suradnje Grada Raba, Općine Lopar i Fonda za zaštitu okoliša

Prvi je potpisan Ugovor za finaciranje izgradnje reciklažnog dvorišta na području odlagališta komunalnog otpada Sorinj u vrijednosti 1,485.000 kuna između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i  Grada Raba. Odmah potom uslijedilo je potpisivanje Sporazuma između Grada Raba i Općine Lopar na iznos od 500.000 kuna, kojim Grad Rab sudjeluje u financiranju izgradnje pristupne ceste radnoj zoni i samom odlagalištu komunalnog otpada Sorinj, a upravo je tim Sporazumom, kako je kazao načelnik Borić, omogućeno potpisivanje zadnjeg jučer potpisanog Ugovora za izgradnju nerazvrstane pristupne ceste radnoj zoni i komunalnom odlagalištu Sorinj. Taj Ugovor potpisan je između Općine Lopar i predstavnika GPP Mikić d.o.o. iz Omišlja na iznos 2.199.470 kn (+ PDV), odnosno sveukupno 2.749.337 kn.

Rab danas oglas

“Mislim da je vrijednost ovih ugovora za naš otok, Grad Rab i Općinu Lopar, zaista značajna i s time smo na neki način, nakon ugovaranja i početka radova na izgradnji pretovarne stanice, stvorili uvjete da krenemo u daljnje faze do same sanacije odlagališta”, kazao je Borić i dodao: “Zahvaljujem se predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša što su nam omogućili da već za pretovarnu stanicu imamo na raspolaganju 6.738.000 kn, od ukupno 8.500.000 kn koliko iznose radovi na njoj. Danas smo potpisali i ovaj Ugovor za izgradnju reciklažnog dvorišta i sada nam još preostaju radovi na projektiranju i ishođenju akata za izgradnju sortirnice i same faze sanacije odlagališta.”

“Treba reći i to”, nastavio je Borić, “da je prvi ugovor vezan uz sanaciju odlagališta Sorinj bio potpisan još 2005. godine, no taj je ugovor tijekom vremena, u nekakvim drugačijim odnosima i politika i političkih snaga na otoku, dobio nekih 13 dodataka i bivao godinama odlagan, no mislim da je konačno došlo vrijeme da riješimo taj problem koji nas muči već desetljećima, i to na jedan dobar način u suradnji Grada Raba, Općine Lopar, Fonda i Ministarstva zaštite okoliša i energetike.”

 

 

Do kraja godine i glavni projekt sortirnice?

Zamjenik gradonačelnika Grada Raba Denis Deželjin, inače u ustroju Gradske uprave Grad Raba zadužen za ovu problematiku, izrazio je zahvalnost na vrlo dobroj suradnji i tehničkoj pomoći i podršci u pripremi projekata iz područja zaštite okoliša gostima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

“Veseli činjenica”, kazao je Deželjin, “da se konačno konkretno radi na jednoj od najneuralgičnijih točaka na otoku Rabu i da smo konstatirali da je riječ o zajedničkom problemu i Grada Raba i Općine Lopar, te da ga zajednički rješavamo. Trenutno se gradi prva od četiri faze. Na ovaj natječaj na koji se prijavio Grad Rab, a kojim ćemo Grad Rab i Općinu Lopar uskladiti s onim što propisuje Zakon o održivom gospodarenju otpadom – a to je da na svojem području imamo osigurano reciklažno dvorište – krenut ćemo u drugu fazu realizacije sanacije odlagališta komunalnog otpada Sorinj. Što se pak tiče preostalih faza, prije dva mjeseca riješili smo izmjenu dijela dokumentacije tako da imamo pravomoćnu lokacijsku dozvolu za sanaciju sa zatvaranjem odlagališta i lokacijsku dozvolu za izgradnju sortirnice za tretman sastavnica otpada koji se odvojeno sakupe. Kroz nekih dva mjeseca vjerujem da ćemo imati riješen i glavni projekt za sanaciju i zatvaranje odlagališta, a do kraja ove godine i za sortirnicu, te da ćemo taj projekt moći prijaviti na trenutno otvoreni natječaj pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetsku učinkovitost.”

 

 U obilasku gradilišta pretovarne stanice na odlagalištu Sorinj

 

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić u nastavku je zahvalio i direktoru Fonda za zaštitu okoliša Dubravku Ponošu i svojem kolegi načelniku Općine Lopar Josipu Boriću kao i svima onima koji su kroz posljednjih godinu i pol  dana dali svoj doprinos micanju s mrtve točke kad je riječ o problematici zbrinjavanja komunalnog otpada na otoku.

“Vjerujem da je i ovaj dolazak gospodina  Ponoša na Rab samo potvrda da smo konačno dosegnuli daleko bolji nivo organiziranosti i međusobne koordinacije i komunikacije između naših dviju jedinica lokalne samouprave ovdje na otoku. Zahvaljujem na svoj suradnji, pomoći i financijskim sredstvima koja smo, evo na temelju naših dogovora ovdje na otoku, zavrijedili dobiti i vjerujem da ćemo na taj način u skoroj budućnosti u potpunosti riješiti pitanje zbrinjavanja otpada, na zadovoljstvo kako svih nas otočana, tako i brojnih turista koji će i dalje dolaziti na ovaj prekrasan otok.

Ovo su konkretni pomaci kojima dokazujemo da znamo ići u pravcu zaštite i brige za očuvanjem našeg okoliša i s ovog mjesta kao čelni ljudi otoka šaljemo signal o dobroj koordiniranosti, kvalitetnoj suradnji s državnim institucijama uz reakciju i djelovanje na samom terenu”, zaključio je Grgurić.

 

Osigurana sredstva za subvenciju odvoza otpada s otoka

Direktor Fonda za zaštitu okoliša, Dubravko Ponoš, izrazio je veliko zadovoljstvo netom potpisanim Ugovorima i Sporazumom, jer oni prvenstveno svjedoče izuzetnu aktivnost jedinica lokalne samouprave na otoku.

“Fond uvijek nastoji pomoći kada god je to moguće, a vjerujemo da je vama za turizam izuzetno bitno kako izgleda vaš otok i kakva je razina zaštita okoliša. Ovdje bih još samo spomenuo javni poziv za spremnike koji je također nedavno objavljen i za koji također očekujem da će biti interesa i s vaše strane, s obzirom da postoji zakonska obveza selekcije otpada na kućnom pragu. To je natječaj gdje Fond također sufinancira s 85 % iz EU sredstava nabavku spremnika. Naime, ukoliko ne nabavimo spremnike, nećemo imati selekciju na kućnom pragu i sigurno nećemo uspjeti dostići one ciljeve koje smo si sami zadali, a građanima, koji su osnova svega, moramo objasniti koliko je velika važnost skupljanja otpada, recikliranja, selekcije na kućnom pragu, i da se zapravo radi o jednom ozbiljnom resursu za naše gospodarstvo.

Također ove godine Fond je prvi puta osigurao sredstva za subvenciju odvoza otpada s otoka što mislim da je od izuzetne važnosti i da je muzika za vaše uši. Sredstva su osigurana u ovoj godini i možete očekivati da će taj način rada, odnosno taj model, biti primjenjivan i u godinama koje dolaze pa će vam to vjerojatno na neki način olakšati planiranje u budućnosti. Drago mi je da sam ovdje s obzirom na projekte i nadam se da ćete me zvati ponovno, uvijek mi je lijepo ovdje na Rabu, i veselim se nekom sljedećem projektu i druženju”, zaključio je Ponoš.

 

Treba razmišljati i o zbrinjavanju građevinskog otpada

Jučerašnjim potpisivanjem dva Ugovora i jednog Sporazuma, dobivena je kompletna slika investicija koje u narednim fazama moraju biti izvedene na Sorinju, no načelnik Borić nije zaboravio spomenuti postojanje još jednog velikog problema koji se tiče zbrinjavanja građevinskog otpada, a za kojeg u narednom razdoblju treba planirati posebno reciklažno dvorište, kao i potrebu za kompostanom i za mnogim stvarima koje danas na otoku ne postoje, a zasigurno bi značajno olakšale zbrinjavanje ukupnog otpada na čitavom otoku.

Načelnik Borić na samom je kraju ovog radno-svečanog susreta, gospodinu Ponošu uručio prigodni poklon, a zatim su se svi zajedno uputili u obilazak gradilišta pretovarne stanice na odlagalište Sorinj.

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime