logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Srijeda, 25 Travanj 2018 09:27

Festival znanosti – Grci za PET

Napisao/la Margarita Čutul
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)
Festival znanosti – Grci za PET Izvor: SŠ Markantuna de Dominisa Rab

Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab sudjelovala je u petak, 20. travnja 2018. na Festivalu znanosti u Rijeci predstavivši se projektom Grci za PET. U projektu je sudjelovalo deset učenika 3.g razreda. Doduše, pretpremijeru su imali u srijedu kada su u holu Škole prezentirali svoj projekt na domaćem terenu.

 

 

Učenike je pripremila Aleksandra Brmbota, prof. matematike, a uz nju su u projektu sudjelovale i Lana Jurković, prof. biologije i Iva Maškarin, prof. povijesti i geografije.

 

Učenici su proučili otkrića triju grčkih filozofa: Pitagore, Eratostena i Talesa (PET) te prezentirali njihove zasluge u raznim znanostima. Nakon kratkog izlaganja demonstrirali su praktičnu primjenu nekih njihovih otkrića. Izradili su Eratostenovo sito i izračunali opseg Zemlje uz pomoć štapa i sjene. Primijenivši Tales način mjerenja visine piramide izračunali su visinu spomenika Cosimu I. Mediciju u Firenzi. Poučili su nas Pitagorinom poučku koristeći princip jednakosti površina. Učenici su samostalno izradili powerpoint prezentacije i izumili pomagalo za mjerenje visine. Svoj doprinos projektu dao je i otac učenika Andra Bišića izradivši ploču kojom se uz pomoć morskog pijeska dokazuje Pitagorin poučak.

Pročitano 732 puta

seakayakcroatia