Home Vijesti Završna faza uređenja DONJE ULICE – Nova dimenzija povijesne jezgre grada Raba

Završna faza uređenja DONJE ULICE – Nova dimenzija povijesne jezgre grada Raba

0
Završna faza uređenja DONJE ULICE – Nova dimenzija povijesne jezgre grada Raba

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

“Nadamo se da ćemo, uz ovaj vidljivi estetski pomak, dovršenjem radova u Donjoj ulici, značajno ublažiti i svu onu infrastrukturnu problematiku koja nas je godinama opterećivala i s kojom smo se na tom potezu redovito susretali tijekom ekstremnih vremenskih prilika. Uz opetovanu zahvalnost svima koji su životno vezani za prostor Donje ulice, na njihovom strpljenju i snalaženju tijekom svih faza radova, apeliram na sve koji to mogu, da novi, daleko privlačniji izgled Donje ulice dodatno oplemene uređenjem vlastitih objekta, ukrašavanjem prozora, portuna, izloga i nuđenjem onih sadržaja koji u sebi nose autohtonu, rapsku notu”, zaključio je Grgurić.  

Završeno polaganje betonske podloge – slijedi popločavanje

Rab danas oglas

Kako doznajemo iz razgovora s gradonačelnikom Raba Nikolom Grgurićem i njegovim zamjenikom Denisom Deželjinom, položena je gotovo kompletna infrastruktura, oborinska i fekalna kanalizacija i vodovod, a uz tu infrastrukturu koja je bila u obuhvatu ovog projekta i koja se financira kroz ugovor s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kojeg Grad provodi preko Komunalnog društva VRELO d.o.o., izvedeni su i radovi na zamjeni dijela niskonaponske mreže, te je položen i dio visokonaponske mreže za priključak na buduću trafostanicu koju će HEP postaviti ovdje za potrebe dijela povijesne jezgre. Zamijenjeni su naravno i dotrajali kabeli, a osim toga postavljene su cijevi za ostvarivanje mogućnosti spuštanja telefonskih kabela pod zemlju.

 

“Računali smo da će radovi u Donjoj ulici biti zahtjevni i da će biti problema”, kazao nam je Deželjin, “ali tek kad se površinski sloj skinuo, otvorio se spektar novih poteškoća koje nisu mogle biti poznate prije samog početka izvođenja radova. Doista se radilo o zahtjevnom projektu, ne po veličini obuhvata i po opsegu (220 metara ulice), već po nizu očekivanih i neočekivanih problema na koje se naišlo, a koji su uspješno premošteni tijekom faza izvođenja radova. Evo, upravo je jučer završeno polaganje betonske podloge na koju sada dolazi kameno popločenje, i to je ono što će, po završetku ovog kompleksnog posla, biti vidljivo. Doduše, Donja ulica već sada, bez kamenog popločenja, ima drugačiji izgled, ali s popločenjem dobit će potpuno novu dimenziju.” 

  

 

I poklopci za brojna okna bit će uklopljeni u kamenu vizuru ulice

Kod samog projektiranja i kasnije kod ishođenja uvjeta za izvođenja radova, za odabir kamenog popločenja konzultirano je Ministarstvo kulture RH, odnosno s Konzervatorski odjel u Rijeci, pa su tako projektom predviđene kamene ploče debljine 7 cm, definirana je širina, vrsta i boja fuga, a za koji dan će se to sve moći vidjeti i na terenu. Popločenje će se izvoditi po uzoru na popločenje Gornje i Srednje ulice, dakle sa središnjom pasicom i na nju okomito postavljenim kamenim pločama. Novitet je, kazao nam je Deželjin, dosta elegantno rješenje za skupljanje površinske oborinske vode, za što će na cijelom potezu, osim na užem dijelu ulice kod Kneževog dvora, biti postavljena uska linijska rešetka kojom će voda odlaziti u oborinski “šlic” kanal. 

Doznali smo i to da će umjesto lijevano-željeznih poklopaca na oknima infrastrukture biti izvedeni kameni poklopci. Na taj će način, sva okna, koja su nažalost neizbježna i kojih duž Donje ulice ima dvjestotinjak, što vodovodnih, što za odvodnju, biti uklopljena u kamenu vizuru partera. 

 

 

Zahvala Grada svim stanarima i poduzetnicima s adresom na Donjoj ulici

S obzirom na nešto duži rok izvođenja radova u odnosu na ono što je bilo prvotno planirano, a glavni razlog tome bile su već spomenute loše vremenske prilike, učestala kiša, niske temperature i visoka razina mora, koja je također ponekad potpuno onemogućavala izvođenje radova u dubini iskopa, gradonačelnik Grgurić, u ime Grada posebno ističe zahvalnost prvenstveno spram stanara Donje ulice koji su sve ovo vrijeme bili strpljivi i koji su se znali nositi sa situacijom. Naime, treba podsjetiti da su čitavo vrijeme tijekom izvođenja radova, s jedne i s druge strane Donje ulice, bili osigurani privremeni priključci za objekte i domaćinstva na vodovod i odvodnju, a sva ta privremeno „bajpasirana“ infrastruktura, dodatno je komplicirala situaciju na gradilištu.  

“Zahvalni smo, dakako”, kazao je Grgurić, “na razumijevanju i poduzetnicima s adresom u Donjoj ulici koji će ove godine, zbog pomaka sa završetkom radova na popločenju, morati nešto kasnije otvoriti svoje lokale, no s druge strane i oni će uz svoje objekte sada dobiti ulicu koja standardom značajno odskače u odnosu na ranije stanje.

Nadamo se da ćemo, uz ovaj vidljivi estetski pomak, dovršenjem radova u Donjoj ulici, značajno ublažiti i svu onu infrastrukturnu problematiku koja nas je godinama opterećivala i s kojom smo se na tom potezu redovito susretali tijekom ekstremnih vremenskih prilika. Uz opetovanu zahvalnost svima koji su životno vezani za prostor Donje ulice, na njihovom strpljenju i snalaženju tijekom svih faza radova, apeliram na sve koji to mogu, da novi, daleko privlačniji izgled Donje ulice dodatno oplemene uređenjem vlastitih objekta, ukrašavanjem prozora, portuna, izloga i nuđenjem onih sadržaja koji u sebi nose autohtonu, rapsku notu”, zaključio je Grgurić. 

 

 

Premiještanje kebela sa fasada u trup Ulice Stjepana Radića

Valja na kraju podsjetiti i na to da su prošle godine, radovima koji su prethodili obnovi Donje ulice, uređeni krov i fasada palače Marinelis koja svoje pročelje ima i na Donjoj ulici, a ove godine, također sredstvima Grada saniran je i kameni portal koji je opasno nagnut prijetio urušavanjem na Donju ulicu. Isto tako, van projekta, uređene su i sporedne uličice koje Donju ulicu povezuju sa Srednjom ulicom. Za kraj treba spomenuti i to da je Grad na potezu Ulice Stjepana Radića, od Gradske lože do Pjacete, nastavio i s provedbom projekta spuštanja kabela s fasada u trupove ulica, što će također doprinijeti ljepšem izgledu povijesne jezgre grada Raba.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime