Home Vijesti Održana 8. sjednica Općinskog vijeća Lopara – prva sjednica bez papira!

Održana 8. sjednica Općinskog vijeća Lopara – prva sjednica bez papira!

0
Održana 8. sjednica Općinskog vijeća Lopara – prva sjednica bez papira!

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Prvi se za postavljanje pitanja javio vijećnik Dragan Borić. Upitao je načelnika Općine Josipa Borića kako komentira činjenicu da gosti boravak u novopostavljenim kućicama u Autokampu u Loparu tijekom svibnja, a tako će biti i u lipnju i u rujnu, plaćaju samo 36 EUR-a dnevno. Naime, prema njegovom mišljenju moglo bi se reći da je riječ o nelojalnoj konkurenciji privatnim iznajmljivačima.

Rab danas oglas

U svojemu odgovoru vijećniku, načelnik Borić je između ostalog rekao: “Prema  informacijama kojima ja raspolažem ima 167 postavljenih kućica u Autokampu i to je dodatna ponuda „Valamara“, odnosno „Imperiala“, za spomenutu cijenu nisam siguran da je točna, a općinska vlast nije u mogućnosti utjecati na formiranje Valamarovih cijena kao ni cijena u privatnom smještaju.”

 

Kakva je situacija s nastavkom gradnje Sportske dvorane u Loparu bilo je pitanje vijećnika Rajka Ivanića, upućeno također načelniku Općine Josipu Boriću?

“Zgotovljena je prva faza izgradnje Sportske dvorane u Loparu. Za drugu fazu izgradnje, za koju je procjenjeno je da će stajati oko 11 milijuna kuna plus PDV, raspisan je javni natječaj i 22. svibnja 2018. imat ćemo otvaranje Ponuda, a onda ide izbor izvođača radova”, odgovorio je Josip Borić.

 

Vijećnik Marin Lazarić, naglasivši da je poprilično nezadovoljan pripremom ovogodišnje turističke sezone, upitao je s kojim datumom zapravo u Loparu počinje turistička sezona.

Prema mišljenju načelnika Borića u Loparu je za ovogodišnju turističku sezonu učinjeno sve ono za što se i mislilo da je potrebno učiniti kao i svake godine do sada. “Ne može se tvrditi da je baš sve bilo na svojem mjestu pa ni u prostoru kojeg uređuje Imperial, ali radimo svakodnevno  po programu “,  odgovorio je Borić, ustvrdiši usput kako je uvjeren da će do početka glavne turističke sezone sve biti u najboljem mogućem redu.

 

Zamjenik je načelnika Dominik Paparić, odgovarajući na pitanje vijećnice, dr. Danijele Glažar Ivče, naglasio kako su ispunjeni svi preduvjeti da nabavom potrebne opreme školske kuhinje s početkom sljedeće školske godine starta i željeni cjelodnevni boravak djece u Dječjem vrtiću „Pahuljica“ – područnom odjeljenju u Loparu.

 

Vijećnik Slađan Čolić smatra da se, zbog nekorištenih ležaljki za sunčanje i turističkog vlakića, za što su utrošena značajna sredstva, u Loparu još uvijek spava zimski san. Čolić, naime, smatra greškom da se u do sada održanih 8 sjednica Općinskog vijeća nije tematski raspravljalo o pripremi turističke sezone.

“Prije nekoliko dana”, odgovorio mu je načelnik Josip Borić, “imali smo zbor iznajmljivača, širi forum od općinskog vijeća, na kojem smo raspravljali o pripremi turističke sezone i na kojem smo oformili Udrugu privatnih iznajmljivača, pa bi se to okupljanje moglo nazvati tematskom sjednicom, svi su bili pozvani, a neki vjećnici su se odazvali.”

 

Nakon aktualnog sata, rad sjednice nastavljen je po predloženom dnevnom redu. Najprije je, nakon načelnikovog pojašnjenja, jednoglasno usvojena Izmjena i dopuna Odluke o koncesiji za posebnu upotrebu pomorskog dobra. Isto tako, ali s 10 za i jednim suzdržanim glasom, usvojen je Prijedlog zaključka o potpisivanju Ugovora o neposrednom sudjelovanju grada Raba i općine Lopar u sufinanciranju troškova investicije građenja pretovarne stanice „Sorinj“. Načelnik Josip Borić obrazložio je da u ovoj investiciji s čak 80% sudjeluje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 20% sredstava osiguravaju Grad Rab s udjelom od 75% i Općina Lopar s udjelom od 25%, što znači da se prihvaćanjem ovog Zaključka Općina Lopar obvezuje osigurati svoj dio sudjelovanja u iznosu od 449.000 kuna.

 

Prijedlog Odluke o dodjeli financijske pomoći obitelji Belić, kojoj je 25. veljače ove godine požar na obiteljskoj zgradi učinio veliku štetu, pokazao je da su vijećnici loparskog Općinskog vijeća, bez obzira na stranačku pripadnost, socijalno vrlo osjetljivi. Izmijenili su prijedlog načelnika u raspravi  i izglasali uvećani iznos pomoći.

 

Prijedlog Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama izazvao dosta rasprave u kojoj su ispoljena različita mišljenja vezana uz rješavanje ovog problema, pa je i rezultat glasovanja bio raznovrsan jer je za usvajanje predložene Odluke glasovalo 5 vijećnika, protiv su bila dva, a suzdržana 4 vijećnika.

 

Treba naglasiti da je nakon podulje rasprave usvojen prijedlog Odluke o osnivanju Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području općine Lopar. U odnosu na predloženi sastav Vijeća od sedam, na samoj je sjednici Općinskog vijeća prihvaćen prijedlog da sastav Vijeća ima devet članova, a čine ga: Dominik Paparić u funkciji predsjednika tog Vijeća, Stjepan Boban, inače načelnik Policijske postaje u Rabu, zamjenik predsjednika Vijeća, dok preostalih sedam članova Vijeća čine; Aron Frankić, Marin Mušćo, Ivan Pičuljan, Anton Petrinić, Josip Matahlija, Rajka Paparić i dr. Danijela Glažar Ivče.

 

Digitalizacija na djelu, radni materijali za sjednicu na tabletu umjesto na papirima

 

Loparski vijećnici papire zamijenili tabletima

I na kraju spomenut ćemo dvije vrijedne novine vezano uz održanu 8. sjednicu Općinskog vijeća Lopara. Od ove sjednice za Lopar više neće vrijediti odredbe o komunalnom redu Grada Raba, jer je s malim izmjenama u odnosu na prijedlog – s deset glasova za i jednim suzdržanim glasom nakon usvojena Odluka o komunalnom redu u Općini Lopar. Novost je i to da na ovoj sjednici Općinskog vijeća pred vijećnicima nije bila hrpa papira s printanim radnim materijalima, već novonabavljeni tableti, a bilo je zamjetno i da se svi vijećnici s njima vrlo uspješno koriste.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime