Home Vijesti Otvoreni radovi na energetskoj obnovi zgrada OŠ Ivana Rabljanina Rab i Područne škole Barbat

Otvoreni radovi na energetskoj obnovi zgrada OŠ Ivana Rabljanina Rab i Područne škole Barbat

0
Otvoreni radovi na energetskoj obnovi zgrada OŠ Ivana Rabljanina Rab i Područne škole Barbat

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

 ostvarit će se ušteda energije te će se podići energetski razredi objekata i to za OŠ Ivana Rabljanina s energetskog razreda F na A+ uz posljedičnu uštedu energije od 78% te za PŠ Barbat podizanje energetskog razreda s D na A, uz uštedu energije od 80%

Rab danas oglas

Riječ je o obilasku prve dvije od ukupno osam zgrada osnovnih škola obuhvaćenih projektom „Energetska obnova zgrada osnovnih škola Primorsko-goranske županije“ koji predstavlja jednu od najvećih kapitalnih županijskih investicija u školstvu u vrijednosti od 33.437.377,69 kn. Riječ je o zgradama OŠ Ivana Gorana Kovačića, Vrbovsko, OŠ Petar Zrinski, Čabar, OŠ Viktor Cara Emina, Lovran, OŠ Kraljevica, OŠ Ivana Mažuranića, Novi Vinodolski, OŠ Frane Petrića, Cres te spomenute dvije rapske škole.

I u Područnoj školi u Barbatu i u matičnoj zgradi OŠ Ivana Rabljanina u gradu, župana Komadinu i gradonačelnika Grgurića sa suradnicima, učenici su dočekali s velikim aplauzom i prigodno pripremljenim programom. Bili su veseli jer su saznali da će od jeseni ući u daleko ljepše, energetski učinkovitije i funkcionalnije školske zgrade, kako za njih, tako i za školsko osoblje. U Barbatu su učenici trećeg i četvrtog razreda; Mara JurešaMila KordićSanjin Perkić i Maja Buza, na tečnom rapskom dijalektu pročitali prekrasan školski uradak koji na poseban način progovara o barbatskoj školi, rad nekadašnje učenice te iste Područne škole, Tonke Kavran. A u gradu su ih dočekali mali članovi Folklornog društva Rapski tanac, koji su 12. travnja, prisjetio se župan Komadina, sa svojom voditeljicom Milicom Fafalja nastupili i na svečanoj sjednici županijske skupštine povodom 25. obljetnice PGŽ-a u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci.

 

Financijska konstrukcija programa energetske obnove škola u PGŽ

Od navedenoga ukupnog iznosa vrijednosti projekta 11.882.707,89 kn sufinancira se sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj, 11.995.311,48 kn sredstvima Primorsko-goranske županije, dok Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u funkciji partnera u projektu sudjeluje s 35.294,39 kn.

Dodatna sredstva za sufinanciranje projekta Primorsko-goranska županija je osigurala prijavivši se u prosincu 2017. godine na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, a za što su joj odobrena bespovratna sredstva za sufinanciranje projekta u iznosu od 7.208.081,93 kn.

 

Matična zgrada OŠ Ivana Rabljanina i zgrada PŠ Barbat jesen će dočekati energetski obnovljene

Na Rabu će se energetski obnavljati sve 4 prijavljene škole, dakle osim spomenutih škola u gradu i u Barbatu, u čijoj obnovi Grad sudjeluje s iznosom od 417.852,00 kn, Grad Rab je na sebe preuzeo financiranje energetske obnove PŠ Mundanije i PŠ Banjol i to s iznosom od cca 1.800.000,00 kn

Vrijednost projekta za OŠ Ivana Rabljanina iznosi 4.371.324,98 kuna, dok će za projekt obnove PŠ Barbat biti izdvojeno 1.111.259,48 kuna. U sufinanciranje projekta uključen je i Grad Rab i to s 347.852,00 kuna za zgradu matične škole i 70.000,00 kuna za PŠ Barbat.

Prilikom analize stanja školskih zgrada koja je prethodila prijavi projekata na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, utvrđeno je da obje zgrade bilježe veliku količinu energije za grijanje. U slučaju OŠ Ivana Rabljanina (brutto površina 2.742,43 m2) riječ je o prosječnoj potrošnji lož ulja koja za jednu godinu iznosi 18.718 litara, dok za zgradu PŠ Barbat (brutto površina 478,35 m2) koja se grije na električnu energiju godišnja prosječna potrošnja iznosi 23.997 kWh. Velika potrošnja energije jednim dijelom proizlazi iz velikih potreba za grijanjem, ali je također uzrokovana i energetski relativno lošom i dotrajalom vanjskom ovojnicom školske zgrade, kao i energetski neučinkovitim sustavom grijanja.

Građevinskim mjerama poboljšat će se energetska učinkovitost zgrada toplinskom izolacijom pročelja i krovišta, kao i obradom dotrajalog krova.

Elektrotehnička mjera na zgradama podrazumijeva zamjenu energetski neučinkovite unutarnje rasvjete s novom, energetski učinkovitom te dodatno za zgradu matične škole i instalaciju mjernih uređaja za daljinsko očitanje potrošnje energije i vode Smart metering i njihovo spajanje na centralnu računalnu aplikaciju.
Strojarska mjera za zgradu PŠ Barbat predviđa ugradnju visokoučinkovite dizalice topline za grijanje i hlađenje, dok je u zgradi OŠ Ivana Rabljanina predviđena ugradnja termostatskih ventila na radijatorima te kalorimetara za smanjenje potrošnje energije za grijanje.

Navedenim mjerama ostvarit će se ušteda energije te će se podići energetski razredi objekata i to za OŠ Ivana Rabljanina s energetskog razreda F na A+ uz posljedičnu uštedu energije od 78% te za PŠ Barbat podizanje energetskog razreda s D na A, uz uštedu energije od 80%.
Radove na zgradi OŠ Ivana Rabljanina izvodit će Zanatska Zadruga GRADIN iz Rijeke, dok će za radove na PŠ Barbat biti zadužena tvrtka TEHNO- ELEKTRO d.o.o. iz Đakova.

 

Energetski će se još obnoviti zgrade PŠ Mundanije i PŠ Banjol

Inače na Rabu će se energetski obnavljati sve 4 prijavljene škole, dakle osim spomenutih škola u gradu i u Barbatu, u čijoj obnovi Grad Rab sudjeluje s ranije spomenutim iznosom od 417.852,00 kn, Grad je na sebe preuzeo financiranje energetske obnove PŠ Mundanije i PŠ Banjol i to s iznosom od cca 1.800.000,00 kn. Radovi na školskim zgradama u Mundanijama i u Banjolu trebali bi započeti po odabiru izvođača temeljem već objavljenog Natječaja. Drugim riječima Grad Rab će u programu energetske obnove 4 školskih zgrada na otoku participirati s cca 2.200.000,00 kn.

 

U tijeku izrada idejnog projekta nadogradnje matične zgrade OŠ Ivana Rabljanina Rab

Kako doznajemo od gradonačelnika Grgurića, Grad Rab je također poduzeo inicijativu da se zajedničkim snagama riješi veliki problem nemogućnosti ostvarivanja jednosmjenske nastave u matičnoj Osnovnoj školi Ivana Rabljanina u gradu, i to nadogradnjom postojeće zgrade uz podizanje još jednog kata na prostoru na kojem se sada nalazi školsko parkiralište. Grad je ispitao sve minimalne tehničke uvjete i standarde koji moraju biti zadovoljeni, kao prostorno-plansku mogućnost realizacije spomenute nadogradnje, te je od Ministarstva dobiven pozitivan odgovor. U ovom trenutku projektira se idejno riješenje, iduće godine radit će se glavni projekt, a 2020. godine trebala bi krenuti i sama gradnja. 

 

  • Hrvoje Hodak

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime